08. jan. 2021 kl. 08:45
3427 visninger

Det betyder senatsvalget i USA

Demokraterne vandt kontrollen over Kongressen i et historisk senatsvalg i Georgia, og det kan få betydning for aktiemarkedet.

Mens Verden var vidne til Trumps tilhængere, der tiltvang sig adgang til Kongressen, gled resultatet fra et vigtigt omvalg til Senatet i Georgia lidt i baggrunden. To pladser i Senatet i USA var nemlig i spil ved valget i delstaten Georgia i tirsdags. Efter optællingerne onsdag tog Demokraterne begge stik hjem. Både Jon Ossoff og Raphael Warnock vandt over deres republikanske modstandere, og for begge var sejren historisk, da de er henholdsvis den første jødiske og første sorte senator valgt i Georgia. 

Politisk set er konsekvensen af senatsvalget, at Demokraterne og Republikanerne nu har 50 senatorer hver. Men ved stemmelighed har Vicepræsidenten den afgørende stemme, og dermed har den kommende præsident Joe Biden nu langt bedre mulighed for at få sin politik gennemført. 

”For finansmarkederne betyder det nye flertal i begge kamre af Kongressen, at Joe Biden har langt bedre kort på hånden,” forklarer seniorporteføljemanager Romanas Narusis. ”Men det er stadig kun et meget smalt flertal, og Biden kan ikke være sikker på, at alle de demokratiske senatorer er enige i hans politik. Så vi forventer, at Biden vil arbejde for at indgå brede kompromisser, der samtidig får hans politik gennemført.” 

"Vi forventer, at Biden vil arbejde for at indgå brede kompromisser, der samtidig får hans politik gennemført.”

Finansmarkederne og politiske løfter

Biden er af en helt anden politisk støbning end Trump, og ifølge Romanas vil vi se en mere diplomatisk tilgang til resten af Verden, ligesom tilgangen til Kina nok også vil være blidere.

”Ser vi på de valgløfter, som Biden er gået ud med, må vi forvente en øget beskatning af virksomheder og de største formuer. Samtidig har et kernepunkt været en større regulering af de store teknologiselskaber og magtfulde monopoler,” uddyber Romanas.

Da den amerikanske økonomi fortsat er under massivt pres, er det ikke forventningen, at øgede skatter og regulering er først på dagsordenen.

”Højere skatter tager aktiemarkedet normalt ikke godt imod, men Biden har samtidig lovet større pengepolitisk stimulering. Han har blandt andet annonceret store investeringer i infrastruktur, ligesom han vil sætte fokus på investeringer i grøn omstilling.”

Forventning til sektorer

De første 100 dage som Præsident anses ofte for at være de vigtigste i USA. Her har Biden sat som ambition, at han vil få vaccineret 100 millioner amerikanere. Det vil betyde meget for økonomien, hvis landet kan begynde at lægge COVID-19 bag sig.

Demokraternes flertal vil ifølge seniorporteføljemanageren være positivt for cykliske aktier som fx industri og materiale. 

”Mange valueaktier inden for industri og materialer klarer sig bedst i økonomiske opgangstider,” forklarer Romanas Narusis. ”Ud fra Bidens meldinger burde vi se medvind inden for disse områder, mens de store teknologiselskaber kan komme under pres, da investorerne bliver nødt til at sælge ud et eller andet sted. Samtidig må man også forvente, at grønne aktier kan komme i spil, da et flertal til Demokraterne vil betyde et styrket fokus på klimaet.”

Af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,6
Baseret på 25 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig