17. jan. 2024 kl. 10:00
2237 visninger

Hvad er ”The Magnificent Seven” ?

I 2023 blev betegnelsen ”The Magnificent Seven” brugt en del i investeringskredse. Men hvad betyder det? Og hvilken betydning har det haft for dit afkast?

”The Magnificent Seven”. Mange aktieinteresserede har gentagne gange stødt på betegnelsen i løbet 2023. Udover at være navnet på en kendt film er det også blevet en populær betegnelse for syv af de største og mest kendte aktier i USA.

Kunstig intelligens (også kaldet AI) har været på manges læber, siden ChatGPT blev lanceret i november 2022. Det har skabt enorme afkast for selskaber inden for området, og for alle ”Magnificent Seven” har kunstig intelligens også bidraget til at drive afkastet markant højere i 2023.

* Afkast i 2023 målt i dollars. Afkastet for "Magnificent Seven" er et simpelt gennemsnit.

Nvidia i front

Nvidia, den mest centrale spiller inde for AI, er stadig det eneste selskab i verden, der kan levere de allerhurtigste mikrochips. Chips, som de store tech-virksomheder står i lange køer for at få lov til at købe.

Nvidias voldsomme afkast på næsten 240 % har samtidig gjort selskabet til et af verdens største, selvom det måske stadig er ukendt for mange.

"Nvidias voldsomme afkast på næsten 240 % har samtidig gjort selskabet til et af verdens største"

Store it-selskaber

Omvendt har vi dog også set nogle af ”de gamle kendinge” levere særdeles stærke resultater.

Som eksempel steg Meta (selskabet bag Facebook) næsten 200 % i 2023. Da året startede var der egentlig ikke de store forventninger til, at der skulle komme noget stort fra den sociale medie-mastodont.

Meta har dog i flere år investeret tungt i kunstig intelligens og bruger det i alt fra billedredigeringsværktøjer, til at styre dit feed og i satsningen på metaverset. Det har fået investorerne til for alvor at hoppe på vognen igen efter nogle lunkne år for aktien.

Apple leverede det ”dårligste” resultat af de syv aktier, men klarede sig stadig dobbelt så godt som det brede amerikanske aktiemarked.

Kommer de syv til at drive 2024?

Men bliver de det samme Magnificent Seven-selskaber, der kommer til at drive udviklingen i 2024? Hvis man kigger på historikken, så er svaret nej. Meget få selskaber har faktisk formået at holde sin plads blandt de største selskaber over en længere periode. Der er koldt på toppen, kan man sige.

Årets start tyder også på, at købsordrerne inden for teknologiaktier havde fået lidt for stor overvægt, og investorer har brugt de første dage af 2024 på at tage lidt gevinst hjem.

Vi ser det som en naturlig ting efter et par måneder med mange ”hotte” tech-aktier. Vi ser dog stadig med interesse på flere af medlemmerne af Magnificent Seven-gruppen.

"Flere af selskaberne har virkeligt stærke kompetencer og er markedsledere på deres felt"

Stærke kompetencer blandt selskaber

Det kan være svært at holde sin plads i toppen, men flere af selskaberne har virkeligt stærke kompetencer og er markedsledere på deres felt. Derfor ser vi det ikke som usandsynligt, at nogle af dem også kommer med i den næste gruppe af meget populære aktier, der får en fangende betegnelse af aktiemarkedet.

Sandsynligheden for, at hele gruppen bliver blandt de bedste aktier i 2024, ser vi dog som meget lav.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,3
Baseret på 23 anmeldelser