17. jan. 2023 kl. 10:35
7276 visninger

Hvordan kommer aktieåret 2023 til at se ud?

Fare for recession trykker forventningerne til aktier i 2023. Hvor 2022 blev et renteår, vil analytikere have mere fokus på indtjening i år. Interview med aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Jacob Pedersen analyserer og udarbejder som aktieanalysechef Sydbanks aktiestrategi med fokus på de globale aktiemarkeder og forskellige geografiske regioner. Han har ansvaret for bankens aktieanalyseafdeling, som tæller i alt tre analytikere. 

2023 er indtil videre kommet fint fra start på aktiemarkederne, hvor det globale marked er steget med ca. 4 % målt i kroner. Ifølge Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen er det især den faldende inflation, der ligger til grund for den pæne start på året.

”Da vi gik ind i året, var vi allerede blevet advaret af centralbankerne. Vi har brug for, at inflationen skal falde, og alle datapunkter eller nøgletal, der bekræfter dette, er godt nyt for markedet,” fortæller Jacob Pedersen. ”Det er i den sammenhæng, at man skal se kursstigningerne. De faldende inflationstal har øget sandsynligheden for, at vi kan undgå en hård recession, og at vi kan få en blød landing.”

Hvor kan man finde aktier i det nuværende aktiemiljø?
Læs også

Hvor kan man finde aktier i det nuværende aktiemiljø?

Læs artikel

Hård eller mindre hård opbremsning?

For at sænke inflationen skal efterspørgslen ned, og det får man kun ved afmatning og stilstand i økonomien, men om det er en hård eller mindre hård opbremsning, der er brug for, er der flere meninger om.

”Jeg tror, investorerne undervurderer den økonomiske svækkelse, der skal til for at få inflationen ned på det niveau på 2 %, som centralbankerne vil have,” påpeger Jacob Pedersen. ”Derfor forventer vi ikke, at den pæne start på året vil fortsætte. Som vi læser de økonomiske nøgletal, så forventer vi en recession i 2023, og det afspejles ikke lige nu i prisen på aktierne eller i investorernes forventninger.”

"Som vi læser de økonomiske nøgletal, så forventer vi en recession i 2023, og det afspejles ikke lige nu i prisen på aktierne eller i investorernes forventninger.”

Flere skuffelser

Mens vi går ind i regnskabssæsonen, er optimismen dalet i forhold til selskabernes resultater, og ifølge aktieanalysechefen vil vi se flere skuffelser og færre positive overraskelser. 

”Renten er steget meget i 2022, og centralbankerne er ikke færdige med at hæve renten,” uddyber Jacob Pedersen. ”Det, vi ser nu, er en normalisering af pengemarkederne. Det betyder groft sagt, at penge ikke længere er gratis, og det vil vi se afspejle sig i risikolysten og i virksomhedernes og kundernes adfærd. Det vil helt sikkert give nogle udfordringer på markederne som fx mindre forbrug, flere arbejdsløse og flere konkurser.”

Kan 2023 blive bedre end forventet?

Med mange års erfaring er Jacob Pedersens team af analytikere vant til lidt af hvert, og nøgletal, trends og regnskabstal giver dem i det daglige en retning for deres forventninger. Men der er ingen, der kan forudsige fremtiden. Derfor går de også til opgaven med ydmyghed.

"Hvis inflationen falder så meget, at der kommer styr på den, uden at økonomierne går i bakgear, vil det være et fantastisk scenarie."

”Selvom vi ser pessimistisk på den næste tid på aktiemarkederne, så er det heldigvis ikke alle, der har det på samme måde,” forklarer Jacob Pedersen. ”Hvis vi får en blød landing, og vi fortsat ser inflationen falde meget, betyder det, at centralbankerne kan lette lidt på bremsen. Det vil aktiemarkederne tage godt imod. Hvis inflationen falder så meget, at der kommer styr på den, uden at økonomierne går i bakgear, vil det være et fantastisk scenarie. Men man skal nok ikke forvente, at aktierne vil spurte afsted af den årsag, da de fortsat er presset af den pengepolitiske virkelighed.”

Hvad skal man være opmærksom på?

Udviklingen på markederne i 2022 bar præg af krigen i Ukraine, men blev især også ramt af centralbankernes renteforhøjelser. 2022 blev et renteår, hvor investorerne havde mere fokus på rentespøgelser end på selskabernes resultater.

”I 2022 havde analytikerne fokus på renten og kiggede ikke så meget på indtjeningstallene, men det kommer vi til i 2023,” understreger Jacob Pedersen. ”Nu bliver det spændende, hvilke selskaber der leverer, og hvilke der skuffer. Samtidig vil recessionstemaet komme til at fylde mere i 2023.”

”Mit råd til investorerne er derfor at følge med i inflationstal, rentebeslutninger og så lønudviklingen. Hvis lønstigningerne tager til, får vi en anden runde på inflationstallene, som så kan tage et hop op igen,” slutter Jacob Pedersen. 

Læs mere om selskaber, sektorer og geografiske områder nedenfor ...

Hvor kan man finde aktier i det nuværende aktiemiljø?
Læs også

Hvor kan man finde aktier i det nuværende aktiemiljø?

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,6
Baseret på 32 anmeldelser

Mest læste artikler