Horisont
August 2020
  • Investeringsprofil
  • Bæredygtighed
  • Strategi
  • Sydinvest Nyt
Læsetid: 2.00 minutter
Stafetten er givet videre

Stafetten er givet videre

Interview med direktør Steffen Ussing

Af Anders Øhrberg Thrane Kommunikationskonsulent Sydinvest

Forvaltningsselskabet bag Sydinvest fik i sommer ny direktør, da Steffen Ussing overtog stafetten efter Eskild Bak Kristensen. Vi har taget en snak med Steffen Ussing om kriser, bæredygtighed og en højt specialiseret arbejdsplads.

Af Anders Øhrberg Thrane
Kommunikationskonsulent
Sydinvest

2.00 min.
  • August 2020
  • Investeringsprofil
  • Bæredygtighed
  • Strategi
  • Sydinvest Nyt

Det her er et af de højdepunkter, man drømmer om – en slags karrieremæssig alpetop.” Sådan beskriver Steffen Ussing sine første tanker om at overtage jobbet som administrerende direktør for forvaltningsselskabet Syd Fund Management A/S, der står bag Sydinvest.
 

”Selvom jeg har arbejdet professionelt med investering i mere end 25 år, er det alligevel et stort skridt at stå som ansvarlig direktør for vores 76.000 investorers formuer,” forklarer Steffen Ussing. ”Det går jeg til med ydmyghed og respekt, da det er et stort ansvar. Men jeg føler mig godt klædt på til at kunne varetage investorernes interesser på bedst mulig måde. Især fordi jeg er omgivet af virkelig dygtige medarbejdere.”

“Som far til to voksne piger er det klart, at jeg bekymrer mig om, hvilken verden vi giver videre.“

Højt specialiseret arbejdsplads

Steffen Ussing har arbejdet med investering både som investeringsrådgiver, investeringschef og senest som afdelingsdirektør i Sydbanks centrale Private Banking- og investeringsafdeling. Det har givet en tung faglig ballast og en god forståelse for investorernes behov.

 

”De porteføljerådgivere, vi omgiver os med, er utroligt dygtige og har en stor viden om deres områder. Vi holder løbende møder med rådgiverne, hvor vi ser på strategien og udviklingen i fondene. Og her må jeg sige, at det er et privilegium at kunne gå i dybden med faglige emner sammen med så højt specialiserede mennesker,” fortæller Steffen Ussing og tilføjer:

 

”Det er generelt noget af det, jeg forventer mig meget af fremover; samarbejdet med bestyrelsen og med de dygtige medarbejdere i organisationen, der sørger for, at vores investorer og kunder bliver serviceret, at indre værdi bliver beregnet korrekt, og at køb og salg står rigtigt opført i systemerne.”

 

Hvilken verden giver vi videre?

Spørger man Steffen Ussing, hvad han ser som et særligt vigtigt område for investeringsforeninger og forvaltningsselskaber, er svaret bæredygtighed. Investeringsområdet har ifølge Steffen en enorm påvirkningskraft, som vi selvfølgelig skal udnytte.

 

”Som far til to voksne piger er det klart, at jeg bekymrer mig om, hvilken verden vi giver videre til de næste generationer,” forklarer Steffen.”Det bæredygtige element i investeringsbeslutningerne er helt klart kommet for at blive, og jeg tænker, at vi kommer til at skulle dyrke det mere – og samtidig også oplyse bedre om det  til kunderne.”

 

”Sydinvest var blandt de første i Danmark til at begynde at arbejde med ansvarlige investeringer for mere end 10 år siden, og det har altid været et vigtigt område for organisationen,”

En fælles opgave

Selvom ansvarlige investeringer har været på dagordenen i en del år, har politikere og investeringssektoren endnu ikke fastlagt ensartede standarder og en fælles forståelse af, hvad bæredygtighed og ansvarlighed er.   

 

”Sydinvest var blandt de første i Danmark til at begynde at arbejde med ansvarlige investeringer for mere end 10 år siden, og det har altid været et vigtigt område for organisationen,” fortæller Steffen.

 

”I dag har vi langt flere data og processer, og vi kan fx se, hvor stort de enkelte selskabers CO2- aftryk er i de forskellige fonde. Problemet er bare, at disse data ikke altid beregnes ens, og der er ikke en ensartet metode til det. Vi skal derfor have en nuanceret og balanceret debat om emnet, hvor man tager højde for behovet for opsparing og afkast, men også for bæredygtighed og ansvarlighed.”

 

Forskel blandt investorer

Et andet område, hvor man på investeringsmarkedet vil se vækst, er ifølge Steffen Ussing blandede produkter.

”Der er en klar tendens til, at investorerne søger blandede produkter som fx Sydinvest Konservativ eller Sydinvest Balanceret. De produkter tiltaler især de investorer, der gerne vil have plejet deres formue uden selv at skulle gøre så meget,” forklarer Steffen Ussing. ”Omvendt er de mere aktive investorer stadig interesseret i specialprodukter som fx Sydinvest Fjernøsten, hvor man får adgang til svært tilgængelige investeringsmarkeder.”

 

“Sydinvest var blandt de første i Danmark til at begynde at arbejde med ansvarlige investeringer.“

Flere kriser i farvandet

Steffen Ussing har overtaget direktørposten midt i en verdensomspændende krise. Selvom kurserne i løbet af sommermånederne har stabiliseret sig, er COVID-19, store kursudsving og uro på markederne stadig hverdagskost.

 

”Da vi gik ind i 2020, var forventningerne til året meget positive med udsigt til en pæn global vækst,” siger Steffen Ussing. ”Men i løbet af marts måned bliver vi ramt af en coronakrise, der i min optik kan få finanskrisen til at blegne på visse punkter. Vi ser væksttal, der går gennem gulvet, en oliepris, der falder som en sten, lande, der lukker ned, og centralbanker, der kæmper om at komme med de største hjælpepakker.”
”Det er et voldsomt scenarie, vi er vidner til, og det skal medarbejderne i Sydinvest navigere i hver eneste dag. Jo, man kunne godt have forestillet sig en roligere tid at overtage roret i, det vil jeg gerne medgive,” slutter Steffen Ussing.