15. maj 2023 kl. 11:00
1776 visninger

Overraskende valg i Tyrkiet

I går var der både præsident- og parlamentsvalg i Tyrkiet. Præsident Erdogan fik flest stemmer i kampen om præsidentposten, men manglede de sidste stemmer og skal derfor ud i en anden runde.

Gårsdagens præsident- og parlamentsvalget i Tyrkiet blev vundet af præsident Erdogan og regeringspartiet AKP samt deres koalitionspartnere. Selvom Erdogan fik flest stemmer, fik han ikke over 50 %, hvorfor præsidentvalget skal ud i en anden runde.

Begge resultater var overraskede klare i forhold til meningsmålingerne, som havde peget på en chance for et magtskifte. Derfor er tyrkiske aktiver også under pres i dag. Vi vurderer, at Erdogan vinder anden runde, men det er ikke sikkert. Vi ser ekstra negativt på udviklingen nu, fordi der ikke er udsigt til en pengepolitisk kursændring, og at den tyrkiske valuta (TRY) derfor kan risikere at blive kraftigt svækket.

Centralbank vil ikke hæve renten

Centralbanken har i år gjort stort set alt for at undgå en svækket TRY, bortset fra at hæve renten. Det er en uholdbar valutapolitik, og vi vurderer, at der er stor risiko for, at buen er spændt for hårdt. Sejren til Erdogan betyder, at styringsrenten formentlig ikke bliver hævet, og derfor kan valutaen risikere at blive svækket uden synlig bund.

I HøjrenteLande Valuta og Lokal Valuta har vi derfor ingen tyrkiske lira. Mens vi i HøjrenteLande, som investerer i obligationer udstedt i dollars eller euro, har en undervægt i Tyrkiet.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,4
Baseret på 8 anmeldelser