20. okt. 2022 kl. 12:25
1076 visninger

Kina fortsat i fokus i et presset Emerging Markets

Kvartalsforventninger: Den globale usikkerhed lægger pres på aktierne i Emerging Markets hvor investorernes hovedfokus fortsat er Kina. Der er dog også lyspunkter fra Indien, Indonesien og Brasilien der vækster i en svær tid.

Den største aktuelle udfordring for aktiemarkedet er den høje inflation, som får den amerikanske centralbank til at se en højere rentetop, end hvad investorerne havde forventet. Som vi ofte ser, har den globale usikkerhed sat sig i en stærkere dollar, og det lægger ofte pres på aktierne på de nye aktiemarkeder.

Udviklingen på de fjernøstlige aktiemarkeder

De fjernøstlige aktiemarkeder har med Kina i front været under hårdt pres i kvartalet. Udover corona-nedlukninger og gnidninger med USA er Kina også ramt af problemer på boligmarkedet, hvor en del ejendomsudviklere har svært ved at afdrage på gælden. Flere boligprojekter er derfor gået i stå, og usikkerheden presser boligmarkedet. Kina har været ude med flere støttepakker til branchen.

Det geopolitiske spil blev mere intenst, da Nancy Pelosis i starten af august valgte at besøge Taiwan. Kina advarede meget direkte om, at besøget i Taiwan kunne ende i en militær konfrontation. Taiwan er meget vigtig for den globale økonomi, idet ca. 65 % af verdens mikrochips produceres i landet. Risikoen er aftaget efter besøget, men spændingerne mellem de to stormagter fortsætter.

I tider som nu er det derfor ofte de mere indenlandsk drevne økonomier, der klarer sig bedst. I denne kategori finder vi Indien og Indonesien, som er gået imod tendensen med stigninger på 14-15 % de seneste 3 måneder.

Udviklingen i Europa, Mellemøsten og Latinamerika

De mellemøstlige aktiemarkeder var præget af en faldende oliepris, men også af deres nuværende status som en indirekte dollareksponering og en sikker havn, hvilket begrænsede aktiekursfaldende i kvartalet.

De østeuropæiske lande var presset af udviklingen i krigen mellem Rusland og Ukraine, hvilket påvirkede nabolandene Polen og Ungarn. Vi har pt. meget få investeringer i Østeuropa.

I Latinamerika var det brasilianske præsidentvalg medvirkende til et volatilt aktiemarked, hvor kampen står mellem den nuværende præsident Bolsonaro og den tidligere præsident Lula. Efter aktiekursfald i andet kvartal blev det brasiliansk aktiemarked bl.a. de bedste i tredje kvartal.

Værd at holde øje med Kina

Det bliver særdeles interessant at følge den 20. nationalkongres, som blev skudt i gang d. 16. oktober. Vi vil holde et skarpt øje med signaler, der kan påvirke vores vurdering af de brancher, som vi kan investere i. Mens vi fortsat har stor tillid til den kinesiske politiske opbakning til den grønne omstilling. Generelt ser vi positivt på den grønne omstilling, recessionsmodstandsdygtige virksomheder, indiske og indonesiske banker.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,3
Baseret på 3 anmeldelser

Mest læste artikler