23. jan. 2024 kl. 12:00
2103 visninger

Her sender selskaberne flest penge tilbage til investorerne

Kvartalsforventninger: Bliver 2024 et år med comeback til Emerging Markets? Væksten er stadig høj i lande fra de nye markeder, aktierne er billige og udbytterne høje. Hvad skal der til, før investorerne vender tilbage?

Væksten er tilbage på sporet hos de såkaldte Emerging Markets-lande som fx Filippinerne og Indien. Mens de modne markeder ser ind i mere afdæmpet vækst, har Emerging Markets udsigt til vækst, der er 3%-point højere. Samtidig er aktierne fra disse lande også målt på forskellige nøgletal meget billige både historisk set, men også set i forhold til de modne markeder.

Slutspurt i fjerde kvartal

Kvartalet bød på både stigende og faldende aktiekurser. Mens oktober var præget af kursfald, bød november og december på markante stigninger. Årsagen skal findes i de svingende udsigter for de amerikanske renter. Her vandt optimismen i sidste ende frem med forventninger til rentefald i 2024.

Årsagen til det lunkne afkast skal findes hos Kina, som igennem 2023 fortsatte med at være en klods om benet for aktieafkastet i Emerging Markets. Kinas mange udfordringer og aktiekursfald betyder, at landet nu fylder langt mindre af investeringsuniverset. Faktisk udgør Kina nu kun 26,5 %, hvor det på toppen fyldte ca. 40 %.

"Igennem 2023 fortsatte Kina med at være en klods om benet for aktieafkastet i Emerging Markets."

Muligheder i 2024

Mexico har været decideret flyvende i 2023 med en stigning på hele 37 %. Mexico kan fremover nyde godt af, at de amerikanske selskaber i stigende grad vil outsource til landet i forsøget på at finde alternativer til de kinesiske underleverandører. Med vækst og store forventninger følger naturligvis en højere pris på aktierne, men det er et af de lande, vi øjner gode muligheder i.

Et andet spændende land i 2024 er Indien. Landet sluttede året af med bravur efter tre delstatsvalg, som gav en overraskende stor opbakning til den siddende premierminister Narendra Modis parti. Partiet har de senere år skabt grundlaget for én lang vækstrejse. Senere på året afholdes det nationale valg, som vi følger tæt.

Ud over vores landefokus ser vi også meget positivt på de store it-sværvægtere i Taiwan og Sydkorea, der med udrulningen af kunstig intelligens igen er meget interessante. Faktisk er it-sektoren vores største overvægt.

Kina vil stadig være betydningsfuld

Der er allerede indregnet en masse dårligdomme i de kinesiske aktier. Usikkerhed er der nok af. Hvornår vender boligmarkedet? Vil myndighederne sætte fokus på at genvinde investorernes tillid? Vil præsident Xi skrue ned for retorikken omkring Taiwan? Har gælden i provinserne vokset sig for store? Spørgsmålene er mange, men kursniveauerne har indregnet dem.

Det amerikanske præsidentvalg vil utvivlsomt også sætte spotlyset på den kritiske Kina-politik, som både Biden og Trump deler.


Skulle der komme positive overraskelser, kan det dog også hurtigt få stor betydning, da kinesiske aktier er meget billige.

Bliver 2024 året med comeback til Emerging Markets?

Ud over at Emerging Markets-aktier er meget billige, så sender de faktisk også flere penge tilbage til investorerne med en udbytteprocent, der i gennemsnit overgår Europa og USA med 50 %. Væksten er nu også tilbage på sporet, og imens de modne markeder ser ind i mere afdæmpet vækst, så har EM-landene udsigter til vækst, der er 3 %-point højere.

Emerging Markets-aktier er altså billige og har gode udsigter, men der skal være en trigger, der udløser potentialet for kursstigningerne. Prisfastsættelsen i sig selv er ofte ikke nok.

Som året skrider frem, vil investorerne holde øje med flere af de dårligdomme, der er regnet ind i prisen på særligt de kinesiske aktier. Skulle der være bedring i fx boligmarkedet eller i USA’s fjendtlige Kina-politik, kan det være med til at trække investorerne tilbage i markedet.

"Emerging Markets-aktier er altså billige og har gode udsigter, men der skal være en trigger, der udløser potentialet. Prisfastsættelsen i sig selv er ofte ikke nok."

De rigtige aktievalg er nøglen

2024 kan blive uforudsigeligt, og forventningerne til centralbankernes ageren vil ændre sig i takt med, at året skrider frem. Derfor er vores fokus rettet mod at identificere aktier, som kan outperforme pga. gunstige forhold, eller fordi selskaberne vil nyde godt af langsigtede strukturelle tendenser. Vi foretrækker derfor kvalitetsselskaber med gode vækstudsigter.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,6
Baseret på 12 anmeldelser