26. maj 2023 kl. 11:34
4530 visninger

Hvad investerer vi i?

Hvilke retninger kan man kigge i, hvis man vil investere i fremtidens Megatrends? Seniorporteføljemanager Nicolaj Jeppesen giver her tre cases på temaer og selskaber, der er interessante for os som investor.

Sydinvest Megatrends er kommet godt fra start – både i tegningen og på afkastet. Derudover har børsnoteringen af fonden betydet øget opmærksomhed og interesse blandt investorerne.

Her dykker vi ned i porteføljen og ser på tre af de selskaber, som vi har investeret i. Vi følger løbende op med relevante investeringscases fra den nye fond, Sydinvest Megatrends.

TEKNOLOGISK INNOVATION

Tema: Kunstig intelligens
Udviklingen inden for kunstig intelligens har taget et kvantespring, og interessen er vokset markant. En af flaskehalsene inden for temaet er den meget tunge, dyre og tidskrævende ’træning’ af de enorme datamodeller. Kun få selskaber har kompetencerne til at følge med teknologien.

Vi investerer bl.a. i de selskaber, der kan levere de bedste mikrochips, og i dem, der arbejder på at optimere både hardware og software. Det kan brede teknologien ud til endnu flere og vil spare både tid, penge og CO2-udledning.

Case: Er grænsen ved at være nået for mikrochips?

Vores enorme mængder data og øgede fokus på kunstig intelligens lægger et pres på vores traditionelle silicium mikrochips. Øges beregningskraften yderligere, begynder især varme-udvekslingen at blive et problem.

Vi investerer i Soitec, som er et af de førende selskaber inden for innovative teknologier, der kan forbedre vores mikrochips. Soitec er blandt de bedste inden for brugen af silicon-on-insulator via deres Smart-cut teknologi. Det kan hjælpe med at håndtere varmen og øge kraften.

FREMTIDENS TRANSPORT

Tema: Batterier
Vores transportmidler bliver elektrificerede, og det helt centrale element er batteriet. Udviklingen er gået stærkt de senere år, men der arbejdes stadig intensivt på at forbedre den bagvedliggende teknologi.

Vi har identificeret de selskaber, vi mener ligger forrest i forskning og udvikling af både materialesammensætning, software og fremtidens batteriteknologier. Mange af selskaberne er allerede de foretrukne leverandører til nogle af de største elbil-producenter i verden.

Case: Længere rækkevidde og hurtigere opladning

Transporten bliver elektrificeret, og batterier bliver centrale for udviklingen. Vi investerer i hele værdikæden for batteriproduktion, og en af vores investeringer er i Posco Future M. 
Det sydkoreanske selskab er helt fremme, hvad angår produktion af materialer til batterier som fx katoder og anoder. Kvaliteten på katoden afgør, hvor meget energi et batteri kan holde og dermed rækkevidden for en elbil, mens bedre anoder kan forbedre ladehastighed og levetid for batteriet. Det er forhold, som er blandt de vigtigste ved køb af ny elbil.

KLIMAANSVARLIGHED

Tema: Energieffektivitet og opbevaring

Ifølge World Economic Forum står bygninger for 40 % af al energiforbrug. I målet for at nedbringe Verdens CO2-udledning handler det derfor ikke kun om at producere mere grøn strøm, men også om at optimere den måde, vi bruger energien på.

Vi investerer i en række selskaber, som fokuserer på udviklingen af teknologi og produkter inden for fx belysning, opvarmning og nedkøling, bedre byggematerialer og bedre udnyttelse af energien. Tal fra EU-kommissionen viser, at 75 % af alle bygninger i EU ikke er energiefficiente – potentialet er derfor enormt.

Case: Solcelleteknologier

Behovet for grøn energi er kraftigt stigende, hvilket har betydet en stor stigning i installationen af solceller. De første systemer brugte typisk én central konverteringsenhed for at holde omkostningerne nede, men det nedsætter hele systemets produktion, hvis et panel er defekt.

Vi investerer bl.a. i SolarEdge, som er blandt pionererne inden for teknologi, der gør det muligt at gå fra serieforbundne solceller til individuelle installationer. Det kan nemlig øge både energiproduktionen og fleksibiliteten i installationen.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 20 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig