Amerikansk valgkamp med betydning for danske selskaber
Valget mellem Donald Trump og Kamala Harris er et historisk politisk drama, men også en afgørende begivenhed, der har indvirkning på økonomien og investeringsklimaet i USA. For investorer er det som at navigere gennem en storm, hvor enhver ændring af vinden kan få markedet til at skifte retning.
387 visningerPræsidentvalget i USA nærmer sig med hastige skridt, og valgkampen er allerede gået over i historien med attentatforsøg mod Donald Trump og Joe Bidens exit. Valgkampen vil blive en større og større del af mediebilledet frem mod november, for der er kun én, der kan sejre, når de amerikanske vælgere besøger stemmeboksene.
Når man ser det udefra, er det opsigtsvækkende, hvor delte amerikanerne er i deres opbakning til enten Donald Trump eller Kamala Harris. Både de inkarnerede republikanere og demokrater er urokkelige i deres støtte til deres kandidat, så det meste af valgkampen går derfor med at prøve at kapre vælgerne på midten.
Det er opsigtsvækkende, hvor delte amerikanerne er i deres opbakning til enten Donald Trump eller Kamala Harris.”
Guld og grønne skove
I valgkampe loves der ofte store forandringer og forbedringer, men kandidaterne giver sjældent en klar forklaring på, hvordan de politiske forslag skal finansieres.
”Uanset hvem der bliver USA’s næste præsident, er der meget, der tyder på, at det massive offentlige forbrug fortsætter med at skabe store budgetunderskud og en voksende statsgæld,” forklarer seniorporteføljemanager Thomas Amelung. ”I ethvert andet land ville en sådan økonomisk politik være uholdbar, men i USA ser investorerne ud til at ignorere de tydelige ubalancer.”
Forskelle på kandidater
Til gengæld er forventningen hos seniorporteføljemanageren, at vi vil se flere forskelle, alt efter om det bliver Trump eller Harris, der vinder valget.
”På den globale politiske scene vækker Trumps trussel om at stoppe støtten til Ukraine stor bekymring i Europa. Det er et klart signal om, at vi kan forvente en skærpet retorik og en tilbagevenden til 'America First'-politikken. USA's udenrigspolitiske retning og de internationale alliancer er altså på spil, hvis Trump vinder,” forudser Thomas Amelung. ”Samtidig har Trump foreslået at indføre told på alle importvarer til USA, hvor især kinesiske varer vil blive ramt hårdt, og det vil helt klart få en betydning for verdenshandlen.”
I ethvert andet land ville en sådan økonomisk politik være uholdbar, men i USA ser investorerne ud til at ignorere de tydelige ubalancer.”
Med Kamala Harris som vinder af valget forventer flere analytikere omvendt en mere internationalt orienteret handelspolitik, hvilket kan gøde samhandlen i verden.
”Som vi ser det, vil en sejr til Harris sandsynligvis føre til strengere miljøkrav og øgede investeringer i grøn infrastruktur, og det vil medføre vækstmuligheder inden for bæredygtigt byggeri og energieffektivitet,” forklarer Thomas Amelung.
Danske aktier i spil
Uanset hvem der vinder, kan medicinalselskaberne have meget på spil i det kommende valg. Som udgangspunkt vil de to præsidentkandidater nemlig have den samme målsætning: at sænke priserne på medicin.
"Det amerikanske sundhedssystem er ekstremt komplekst og involverer mange aktører, hvilket gør det vanskeligt at gennemføre hurtige ændringer," forklarer seniorporteføljemanageren. "Så selvom begge præsidentkandidater har ambitioner om at sænke medicinpriserne, forventer vi ikke nogen væsentlig negativ indvirkning på dem på kort sigt."
"Ser vi specifikt på Novo Nordisk, er der dog mere på spil. På grund af virksomhedens størrelse – samt dens store eksponering mod det amerikanske marked og det høje antal amerikanske patienter – er Novo Nordisk i en mere sårbar position i forhold til valgets udfald."
Handelspolitik kan få indflydelse
I transportvirksomheder som A.P. Møller Mærsk og DSV bliver der også fulgt opmærksomt med i, hvem valget falder på til november.
”Trumps handelspolitik kan ramme den globale handel, som Mærsk er stærkt afhængig af. Højere toldsatser kan reducere efterspørgslen på fragt af varer mellem USA og andre lande, hvilket kan påvirke Mærsk negativt,” forklarer Thomas Amelung. ”DSV vil mærke de samme udfordringer, men står umiddelbart stærkere. Handelsbarrierer kan nemlig øge forsyningskædernes kompleksitet, hvilket ofte er til gavn for DSV. Alt i alt vil begge selskaber nok foretrække højere volumen og mere stabilitet i Harris’ politik.”
For præsidentkandidaterne er sammensætningen af Kongressen ekstremt vigtig for deres arbejde i de næste år.”
Fokus på kongressen
En ny præsidents indflydelse på USA's økonomiske politik er imidlertid begrænset og afhænger i høj grad af Kongressens sammensætning. Derfor vil man også se, at valgkampen ikke kun bølger på præsidentniveau, men at både Trump og Harris har fokus på valget til Kongressen og Senatet.
”For præsidentkandidaterne er sammensætningen af Kongressen ekstremt vigtig for deres arbejde i de næste år,” uddyber Thomas Amelung. ”Et republikansk flertal i Kongressen kan for eksempel bane vejen for lavere selskabsskatter, mens et demokratisk flertal sandsynligvis vil have større fokus på grøn omstilling. Det kan få stor betydning for, om præsidenten kan få sin politik igennem.”