Magtkamp på den verdenspolitiske scene

Magtkamp på den verdenspolitiske scene

Krig på europæisk jord har accelereret et ulmende magtopgør mellem klodens stormagter. Konflikten er en trædesten til kold krig mellem USA og Kina, vurderer forsvarsekspert.

“Forholdet mellem USA og Rusland har ikke været ringere siden Den Kolde Krig. Hvis amerikanerne ikke havde hjulpet Ukraine i det omfang, de har, havde russerne vundet krigen for længe siden,” fastslår Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge lektoren ved Institut for Strategi og Krigsstudier hos Forsvarsakademiet fremkalder krigen i Ukraine minder om en svunden tids krige, nemlig stedfortræderkrigene i Korea og Vietnam og andre større konflikter i anden halvdel af det 20. århundrede.

“Efter Sovjetunionens opløsning fulgte en periode, hvor der var et nogenlunde tempereret forhold mellem USA og Rusland, men fra midten af 2000’erne begynder forholdet mellem Rusland og NATO at gå ned ad bakke. Siden er Rusland gået fra at være en partner til at være en fjende,” forklarer Peter Viggo Jakobsen og fortsætter:

“Men styrkeforholdet er i dag et helt andet: Russerne er meget svagere end USA og NATO. Der er slet ingen tvivl om, at hvis USA gik aktivt ind i Ukraine-krigen, og man undgik en atomkrig, ville russerne tabe stort. Det har været en stor overraskelse, at Rusland har klaret sig så dårligt i Ukraine.

Accelereret magtspil

Ifølge forsvarseksperten har Ukraine- krigen accelereret et igangværende magtspil mellem Rusland, Kina og Vesten.

“Jeg ser den aktuelle konflikt som en trædesten til en ny kold krig, hvor hovedrollerne bliver indtaget af USA og Kina. Som stormagt har Kina en stærkere base og et meget større potentiale, end Sovjetunionen nogensinde havde, og det er derfor, amerikanerne siden 2017 har sagt, at Kina er den primære trussel,” tilføjer Peter Viggo Jakobsen.

Kina ønsker en ny verdensorden

Forsvarseksperten, der har en ph.d. i international politik, betegner Kina som den største modstander, USA nogensinde har stået overfor.

“Kina er førende på mange teknologiske områder, og derudover har landet et stort økonomisk råderum og en stor befolkning. Nu er landets ledelse begyndt at forestille sig en verdensorden, der i højere grad er drevet af kinesiske principper fremfor amerikanske,” siger han.

Brug for alliancer

Med udsigt til en intensiveret kappestrid med USA har Kina brug for venner og stærke alliancer, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

“Her er Rusland relevant for Kina, og når krigen i Ukraine slutter, vil den russiske nation være en meget junior partner for landet. Sanktioner driver russerne i armene på Kina, der selv har interesse i en stabil landegrænse mod Rusland. Det vil forhindre flygtningestrømme og give adgang til billig olie, hvilket kan skabe vækst og forhindre social uro. Det vil også give ro til at fokusere på de voksende uoverensstemmelser med USA og andre lande i egen region,” siger han.

Styrkeforholdet er i dag et helt andet: Russerne er meget svagere end USA og NATO.“

Indtil videre har kineserne indtaget en meget begrænset rolle i Ukraine-krigen. Ganske vist har Kina bakket Rusland op, men kineserne har afholdt sig fra at støtte med fx våben, da det ifølge forsvarseksperten kan forværre forholdet til USA.

“Men hvis krigen bliver langvarig, og Rusland går op i limningen, kan jeg godt se en situation, hvor Kina vil støtte Rusland ved at gå aktivt ind i krigen,” tilføjer han.

Peter Viggo Jakobsen er cand.scient.pol., ph.d. i international politik, lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet og professor (deltid) ved Center for War Studies på Syddansk Universitet.

Fronterne mellem parterne trækkes op

Ifølge forsvarseksperten vil udviklingen i den globale magtkamp på kort sigt afhænge af, hvordan krigen i Ukraine forløber, og hvordan den ender. Når den ventede ukrainske offensiv lanceres over foråret, er der bred bekymring for, at en succesfuld fremrykning mod Krim-halvøen kan eskalere konflikten til russisk brug af taktiske kernevåben.

“Det kan udvikle sig ubehageligt for Vesten, og vi skal gerne undgå en situation, hvor Rusland begynder at angribe Vesten eller NATO. Dilemmaet er klart: Jo mere Ukraine lykkes, jo større er risikoen for en farlig eskalering,” vurderer Peter Viggo Jakobsen.

Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt se, hvem der vinder denne fremtidige magtkamp. USA er et land i dyb splittelse, og Kina har sine egne problemer.“

Hvem er stærkest?

Hvad angår et potentielt opgør mellem Kina og USA, er forsvarseksperten mindre sikker på, hvem der vil trække sig sejrrigt ud.

“Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt se, hvem der vinder denne fremtidige magtkamp. USA er et land i dyb splittelse, og Kina har sine egne problemer. Omdrejningspunktet for den amerikanske strategi er at fastholde egne alliancesystemer og etablere nye, stærke alliancer i Asien, fx med Indien. Målet er at lukke Kina inde,” siger forsvarseksperten og fortsætter:

“Kina skal omvendt nedbryde USA’s alliancer, styrke egne relationer i fx Afrika og Sydamerika og skabe nye alliancer uden om amerikanerne. Desuden kan de puste til den uro, der ulmer i USA lige nu, for den største trussel mod USA er faktisk intern. Store dele af den amerikanske befolkning er dybt frustrerede over ubalancer og manglende livsudsigter. Der tales ligefrem om risiko for borgerkrig.”

Kan situationen vendes til det bedre?

Når verdenssituationen ser forholdsvis dyster ud, kan det være svært at bevare det kølige overblik. Alligevel har historien vist, at freden er den bedste løsning. Selv når det før har set svært ud, er der muligheder, man kan gribe, som kan hjælpe med at nedtrappe konflikten. Forhåbentlig vil vi se, at landene kan nærme sig hinanden og lade diplomatiet og dialogen tage over.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 18 anmeldelser