Danske aktieinvestorer foretrækker stadig hjemmebanen
Når de danske investorer køber aktier, er det typisk i Danmark – og det er en udfordring. Selvom danske aktieselskaber er af høj kvalitet, kan klassiske dyder som risikospredning fortsat hjælpe med at undgå faldgruber.
563 visningerNår snakken falder på aktieinvestering ved middagsbordet, handler den sandsynligvis om de danske aktieselskaber. Adskillige analyser af investeringsadfærden i det lille kongerige viser nemlig, at hjemlige selskaber som Novo Nordisk, DSV og Mærsk fortsat fylder meget i danskernes private aktieporteføljer.
Den danske forkærlighed for at investere i aktieselskaber fra egne himmelstrøg giver god mening, forklarer Jacob Pedersen.Som aktieanalysechef i Sydbank har han over 20 års erfaring med analysedækning af store danske og internationale børsselskaber.
Det er værd at huske på, at det danske aktiemarked faktisk udgør mindre end én procent af det globale aktiemarked.”
“Det danske aktiemarked er kendetegnet ved at rumme en stribe selskaber med meget stærke kvaliteter og egenskaber, der hører naturligt hjemme i rigtigt mange aktieporteføljer. Hvis man skal fremhæve nogle af selskabernes kvaliteter, vil jeg nævne modstandsdygtighed på indtjeningsfronten, omstillingsparathed og gode positioner i deres respektive industrier. Desuden opererer de danske selskaber typisk på markeder, hvor der er vækst,” forklarer Jacob Pedersen og fortsætter:
“At man som investor fokuserer på de danske navne, er i øvrigt ret naturligt. Det er selskaber, man kender, og hvor man har en klar idé om selskabernes værditilbud. Derfor oplever vi også en stor begejstring for danske aktier blandt vores investeringskunder.”
Risikospredning er et nøgleord
Præferencen for at investere tungt i aktieselskaber fra det land, hvor investorer selv bor og lever, er ikke forbeholdt danske investorer. Faktisk er fænomenet så hyppigt forekommende, at det gennem årtier er blevet belyst fra flere sider i den akademiske verden. På de finansielle markeder omtales fænomenet som ‘home bias’ – eller på dansk: hjemmebias. Forkærligheden for det hjemlige marked betyder, at investorerne typisk får en forholdsvis stor andel af deres formue placeret i aktieselskaber fra eget hjemland.
Præferencen for landets egne selskaber kan bunde i rationelle årsager. Det kan være lettere adgang til information om virksomhederne; eller stærkere kendskab til deres produkter og serviceydelser. Præferencen kan dog også skyldes, at hjemmemarkedet er velkendt og derfor skaber en tryghedsfølelse.
Men det er faktisk meget uheldigt, hvis investorerne foretrækker det hjemlige marked, fordi det virker trygt, påpeger aktieanalysechefen.
Som følge af den hjemlige forkærlighed ender investorer typisk med at have en forholdsvis stor andel af sin formue placeret i aktieselskaber fra eget hjemland.”
“Meget taler for at eje aktier i veldrevne danske kvalitetsselskaber. Men det betyder på ingen måde, at selskaberne skal fylde 40-50 pct. af aktieporteføljen. Det er behæftet med høj risiko at koncentrere sine investerede midler på den måde. Den form for risikoskævhed ville en professionel investor aldrig acceptere. Det er alt, alt for risikabelt. Som altid er det vigtigt at huske at sprede sine investeringer. I den sammenhæng er det værd at huske på, at det danske aktiemarked faktisk udgør mindre end én procent af det globale aktiemarked,” siger Jacob Pedersen.
Let at være investor i gode tider
Men betyder det, at investorerne skal ignorere, at det danske C25-indeks har leveret et afkast på 73 pct. siden 2019, og at enkelte danske selskaber som fx NKT og Novo Nordisk har leveret virkelig høje afkast?
Nej, lyder det klare svar. Danske aktieselskaber har “bestemt en berettiget plads” i danske aktieporteføljer, understreger aktieanalysechefen.
På det danske aktiemarked er eksponeringen over for aktiesektorer som energi, teknologi, cyklisk og stabilt forbrug meget begrænset."
“Men det er værd at nævne, at fortidens historik ikke er en garanti for fremtidigt afkast. Forhåbentlig vil det danske aktiemarked blive ved med at performe stærkt. Men hvis det skulle ændre sig i fremtiden, er man som investor bedre tjent med en optimal risikospredning frem for en portefølje med fem danske aktieselskaber,” påpeger Jacob Pedersen og fortsætter:
”Det er let at være investor i gode tider, men det er i perioder med modvind, at en professionel investeringsportefølje virkelig gør en forskel. En høj koncentration af danske aktier i aktieporteføljen betyder, at man er voldsomt overeksponeret, hvis en negativ begivenhed rammer det danske aktiemarked særligt hårdt.”
Adgang til samtlige aktiesektorer
Ifølge aktieanalysechefen er der også en anden vigtig grund til at undgå fristelsen til at fylde aktieporteføljen op med danske aktier. De danske selskaber er nemlig ikke ligeligt fordelt på tværs af de 11 overordnede aktiesektorer, der bl.a. tæller energi, basismaterialer, teknologi, finans og industri.
“På det danske aktiemarked er eksponeringen over for aktiesektorer som energi, teknologi, cyklisk og stabilt forbrug meget begrænset. Investorer, der fx vil have energi i aktieporteføljen, er derfor nødt til at kigge ud over landets grænser, hvis deres aktieportefølje skal have glæde af en fremgang i denne cykliske sektor. Til gengæld fylder medicinalsektoren – set med spredningsbriller – alt for meget i en dansk kontekst,” siger han.
Få en optimal spredning
Hjemmebias rammer typisk private gør-det-selv-investorer, der investerer på egen hånd. De professionelle investorer er fuldt ud bevidste om den stærkt forøgede risiko ved at samle alle investeringsæggene i én national kurv – og de undgår fristelsen.
Hvis du overlader arbejdet til en professionel porteføljeforvalter, er du sikret en optimal spredning af risici på tværs af selskaber fra mange forskellige lande og regioner. Det sikrer, at du undgår Hjemmebias og andre typer bias, der kan skade dit afkast på sigt.