
Flere danskere hopper på investeringstoget
Interessen for at investere er accelereret i nyere tid, og et stigende antal private investorer foretrækker investeringsfonde i porteføljen.
54 visninger
For år siden kunne investering for mange virke som en fjern størrelse. Noget, der foregik på Børsen blandt folk med slips og dyb viden om markedet. Men i dag er virkeligheden en anden. Langt flere danskere tager aktivt stilling til, hvordan deres opsparing arbejder, og investering er blevet en naturlig del af hverdagen for både unge, børnefamilier og seniorer.
”Vi ser en tydelig udvikling i retning af, at investering ikke længere er forbeholdt en snæver kreds,” fortæller Steffen Ussing, direktør i Sydinvest. ”I dag er investering blevet noget, mange interesserer sig for i et vist omfang. Ikke fordi alle skal være eksperter, men fordi flere har opdaget, at det faktisk er både tilgængeligt og overskueligt at komme i gang.”
I dag er investering blevet noget, mange interesserer sig for i et vist omfang.”
Investeringsboom under pandemi
Han peger på, at interessen fik et skub fremad under pandemien, hvor mange fik ro og tid til at overveje deres økonomi og fremtid.
”Det lyder måske banalt, men for mange begyndte det med et enkelt spørgsmål: Hvad skal der egentlig ske med mine penge? For nogle var det nysgerrighed, for andre et ønske om at få mere ud af opsparingen,” forklarer Steffen Ussing. ”Det er ikke nødvendigvis store beløb, folk starter med. Men lysten og nysgerrigheden er der. Og det er det vigtigste skridt.”
Et skifte i danskernes investeringskultur
Ifølge Finans Danmark steg antallet af danske investorer markant under pandemien, og udviklingen er ikke gået i stå siden da. Flere og flere danskere investerer – og endnu vigtigere: De bliver ved.
”Når først man har investeret én gang, er der stor sandsynlighed for, at man fortsætter. Ifølge tal fra Finans Danmark viser det sig, at 95 % af investorerne i et givent år stadig er aktive året efter,” uddyber Steffen Ussing.
Når først man har investeret én gang, er der stor sandsynlighed for, at man fortsætter.”

Det er især investeringsfonde, der har vundet danskernes tillid. Ifølge Danmarks Statistik er antallet af fondsinvestorer vokset med hele 44 % fra udgangen af 2019 til indgangen af 2023.
”Det er som udgangspunkt et meget fornuftigt valg. Når du investerer via fonde, får du professionel forvaltning og en god risikospredning. Det er en måde at investere på, som gør det nemt og trygt for mange – også for nye investorer,” forklarer Steffen Ussing.
Unge investorer viser robusthed
”Traditionelt har de fleste danske investorer primært fokuseret på aktier. Men i de seneste år er der sket en markant ændring, hvor flere danskere vælger at placere hele – eller dele af – deres investerede formue i fonde”, forklarer Kåre Valgreen, underdirektør i Finans Danmark.
"Det illustreres måske bedst ved, at der i 2014 var 105 pct. flere aktieinvestorer end fondsinvestorer, mens forskellen i 2023 var indsnævret til kun 36 pct. Det skyldes formentlig en blanding af øget risikobevidsthed hos investorerne og en stigning i antallet af investorer med relativt store investeringer i forhold til deres indkomst," siger Kåre Valgreen.

Ifølge underdirektøren er det især i de yngste aldersgrupper, antallet af fondsinvestorer vokser hurtigere end antallet af aktieinvestorer.
"Der vil altid være risiko forbundet med at investere, men risikoen kan mindskes ved at sprede sine investeringer. Det ser ud til, at de yngre investorer er blevet mere bevidste om dette, hvorfor de i stigende omfang undgår at placere hele deres investerede formue i én eller få aktier," tilføjer han.
Rådgivning og risikotolerance går hånd i hånd
Ifølge Finans Danmark lå antallet af investorer primo 2023 på ca. 1,4 millioner, hvilket svarer til ca. 29 pct. af den samlede danske befolkning. Samtidig var det gennemsnitlige investerede beløb pr. investor lidt over 500.000 kr.
I november sidste år nåede danske investorers køb af globale aktiefonde nyt rekordniveau, mens et rekordstort antal danskere, i alt 135.000, sidste år valgte at oprette en aktiesparekonto.
Men hvordan finder man som investor ud af, hvilken strategi der passer bedst? Her spiller rådgivning stadig en nøglerolle.
Når du investerer via fonde, får du professionel forvaltning og en god risikospredning.”
”Det vigtigste er at kende sin egen risikotolerance,” forklarer Steffen Ussing. ”Hvis du er bevidst om, hvor stor en risiko du kan og vil acceptere, så er det lettere at lægge en strategi, du kan holde fast i – også når markedet bevæger sig. Det er det, mange rådgivere hjælper kunderne med. Ikke bare at vælge produkter, men at finde en balance, man kan være tryg ved.”
“Og når strategien er lagt, gælder det om at følge den. Det gælder også, når markedet svinger op og ned.”

Danske aktieinvestorer foretrækker stadig hjemmebanen
Læs artikelEn vane, der er kommet for at blive
Alt tyder på, at investeringslysten er mere end en midlertidig tendens. Det handler ikke kun om at jagte afkast – det handler om at tage ansvar for sin økonomi og få opsparingen til at arbejde.
”Investorer i dag er mere bevidste, mere oplyste og langt mere digitale. Fælles for dem alle – unge som ældre – er, at de har forstået værdien af at komme i gang. Det er en udvikling, der ser ud til at være kommet for at blive,” afslutter Steffen Ussing.