17. okt. 2023 kl. 12:00
6940 visninger

Globalt aktiemarked under pres

De globale aktiemarkeder kom under pres i årets 3. kvartal, og svagheden skyldtes især store stigninger i de globale rentemarkeder. Amerikanske 10-års renter steg med hele 0,74 %-point, og stigningerne tog i særdeleshed fart i september.

Bag de hastigt stigende renter lå stigende oliepriser og et fortsat solidt amerikansk arbejdsmarked, som mindsker sandsynligheden for snarligere rentesænkninger.

Stigende oliepris kostede på afkastet

Sydinvest Bæredygtige Aktier leverede et afkast lidt lavere end det brede marked. Den primære forklaring skal findes i den stigende oliepris. Olieprisen steg med knap 33 % i kvartalet, hvilket medførte store stigninger i energirelaterede aktier. Givet vores bæredygtighedsprofil er vi ikke investeret i energisektoren, og det kostede derfor på afkastet.

Opkøb i stabile fødevareselskaber

Vi har i løbet af kvartalet foretaget en række ændringer i porteføljen. Den røde tråd er et frasalg af cyklisk-betonede aktier og et opkøb af fundamentalt stabile aktier. Vi har bl.a. frasolgt råvarerelaterede selskaber som Boliden (kobberminer), Mondi (papirproducent), Wheaton Precious (guld- og sølvminer) og Weyerhaeuser (tømmer-producent). Til gengæld har vi købt yderligere op i en række stabile fødevareselskaber som General Mills, Hershey og Colgate-Palmolive. Baggrunden er vores forsigtige syn på verdensøkonomien og aktiemarkedet.

Stadig sandsynlighed for recession

Vi ser desværre fortsat en høj sandsynlighed for recession, og vores bedste bud er, at den vil starte i løbet af 3-6 måneder. Til trods for en økonomi, som indtil videre har holdt sig godt, er vi lige nu vidne til en langsom afmatning i jobmarkedet og andre vigtige nøgletal. Vi ser også et fald i kreditgivningen i USA og Europa samt en stigning i antallet af personer med misligholdt gæld. Det billede, forventer vi, vil blive forstærket af et fortsat fald i privatforbrugernes opsparing og det faktum, at man i USA igen er begyndt at afdrage på sin studiegæld efter to års henstand. Det væsentligste argument er dog de store rentestigninger, som gør gæld dyrere at servicere og samtidig skaber et reelt alternativ til aktier. Det skal siges, at de stigende renter indtil nu også har ramt vores defensive fødevareselskaber. Vi tror dog på, at renterne er meget tæt på peak-niveau, og at disse aktier derfor vil indtage deres vanlige position som defensive byggesten i en aktieportefølje.

Den største risiko for aktiemarkedet er et recessionsscenarie, som i vores optik ikke er indregnet i aktiekurserne i dag. En anden væsentlig risiko er de geopolitiske spændinger mellem USA/Europa og Kina, som konstant lurer i baggrunden. Specifikt for Sydinvest Bæredygtige Aktier er risikoen, at der ikke kommer en recession, men at verdensøkonomien styrkes herfra. I det scenarie vil vi have svært ved at følge med.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,4
Baseret på 16 anmeldelser

Mest læste artikler

08. mar. 2024 kl. 14:05

Nu er det tid til at tjekke årsopgørelsen

Nu er det tid til at tjekke årsopgørelsen
22. mar. 2024 kl. 18:00

Kan Novo forsætte væksten?

Kan Novo forsætte væksten?
08. mar. 2024 kl. 15:00

Danmarks bedste obligationsfond

Danmarks bedste obligationsfond
15. apr. 2024 kl. 15:20

Megatrends leverer flotte afkast

Megatrends leverer flotte afkast
17. apr. 2024 kl. 09:00

Megatrends: Robotterne kommer

Megatrends: Robotterne kommer
09. apr. 2024 kl. 09:00

Forårsstemning på markederne

Forårsstemning på markederne