16. mar. 2022 kl. 11:11
2060 visninger

HøjrenteLande Mix køber op i hård valuta

Efter en længere periode med succesfuld overvægt af obligationer udstedt i lokalvaluta ændrer vi fordelingen i HøjrenteLande Mix til en neutral 50/50-fordeling mellem hård valuta og lokal valuta.

Overvægten i lokalvaluta har betydet merafkast til gavn for investorerne, men Ruslands invasion af Ukraine har betydet et udsalg i obligationer udstedt i hård valuta, og dermed er kreditspændene og merrenterne til sammenlignelige amerikanske statsobligationer kørt ud. Udsalget har i vores øjne ramt over en bred kam uden helt så stor skelen til risikoen fra krigen i Ukraine. Omvendt er det i lokalvaluta primært de østeuropæiske lande, som er ramt.

Store amerikanske rentestigninger

Siden sommeren er de amerikanske renter steget kraftigt, og der er nu indregnet en længere række af amerikanske renteforhøjelser i styringsrenterne. Den amerikanske centralbank indstiller her i marts opkøbet af statsobligationer.

Selv i Eurozonen er tonen blevet markant hårdere over de seneste måneder. Den Europæiske Centralbank indstiller formentlig opkøbet af statsobligationer i 3. kvartal og er allerede i gang med at reducere de månedlige opkøb. Renteforhøjelserne kommer formentlig i starten af 2023. Krigen i Ukraine gør dog den del noget usikker.

Højere kreditspænd som følge af krigen i Ukraine og højere renter i USA betyder i vores øjne, at obligationer udstedt i hård valuta nu igen er lige så attraktive som obligationer udstedt i lokalvaluta.

Råvarepriserne er steget

De store prisstigninger på råvarer, som fx olie, gavner især lande, som har udstedt obligationer i hård valuta, hvorimod der ikke er så mange eksportører i universet af lande, som udsteder i lokalvaluta. Derudover stiger inflationen pga. råvareprisstigningerne, og dermed er der også pres på de lokale renter og i nogle tilfælde på valutaerne for de lande, som er store importører af råvarer som fx Tyrkiet.

Opgjort i danske kroner har valutaerne klaret de seneste måneders markedsbegivenheder godt og er steget, siden vi gik overvægt i lokal valuta. Det skyldes bl.a., at de lokale centralbanker har været hurtige til at hæve renterne. Den brasilianske centralbank har eksempelvis hævet sin styringsrente med 10 %-point, mens Tjekkiet har hævet med 4 %-point. Dermed er valutaerne også i tiden frem i et vist omfang forberedt på højere styringsrenter i USA og Eurozonen.

Afkast/risiko er mere neutralt

Grundlæggende vurderer vi, at afkast/risiko-forholdet mellem obligationer udstedt i hård og lokal valuta er blevet mere neutralt for den kommende periode, og vi er på den baggrund gået neutral i HøjrenteLande Mix.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,1
Baseret på 8 anmeldelser