17. apr. 2024 kl. 09:00
2182 visninger

Megatrends: Robotterne kommer

Video: Den eksplosive udvikling inden for kunstig intelligens danner grundlag for det potentiale, vi ser for menneskelige robotter som investeringstema.

I videoen fortæller seniorporteføljemanager Nicolaj Jeppesen hvorfor menneskelige robotter kan blive et stærkt investeringstema de kommende år.

Der har gennem tiden været investeret enorme summer i at udvikle den menneskelige robot, men indtil nu er udviklingen gået langsommere, end de fleste film og eksperter har spået.

Udfordringerne er mange, men mulighederne uanede. Det har derfor været en hellig gral for mange af de største teknologi-selskaber i verden, men det er først på det seneste, at vi virkelig har set udviklingen tage fart. Især den kraftige udvikling inden for kunstig intelligens og mikrochips begynder at bane vejen for at mange af ideerne kan blive til virkelighed.

Demografi

Verden står over for en lang række udfordringer, og en af dem er mangel på arbejdskraft. Både i vesten og i mange asiatiske lande står vi over for en række store demografiske udfordringer, hvor vi bliver ældre og får færre børn. Vi har simpelthen brug for ”hænder” til både at holde vores samfund kørende, men også til omsorg og pleje af både den yngre og ældre del af befolkningen.

Goldman Sachs estimerer, at vi allerede i 2035 kan opleve, at 2 % af verdens ”varme hænder” bliver i form af menneskelige robotter.
Udover omsorg vil sundhedssektoren også kunne gøre stor brug af menneskelige robotter inden for en lang række funktioner i hospitalsvæsenet, som medicinering, servere mad, hente udstyr osv. Men også ift. behandling af særligt smitsomme patienter, spås robotterne i fremti-den at kunne bidrage med mindre smittespredning på hospitaler.

Områder hvor automatisering er udfordret

Automatiseringsbølgen har været et tema i mange år, og vi er rigtig langt. Men formen i dag er typisk fastmonterede robotarme, eller kørende robotter på hjul. Begge versioner giver mange muligheder, men især bevægelsesfrihed og udfordringer med forskellige niveauer betyder, at mange sektorer i dag ikke er automatiseret i særlig høj grad.

Produktion af elbiler i f.eks. Kina udgøres flere steder af op til 80 % manuelt arbejde. Der er enormt potentiale for menneskelige robotter i de funktioner, som vi ikke kan dække med nuværende robotter.

Nøglemarkedet for menneskelige robotter er industrier, hvor graden af automatisering stadig er lavt, og hvor man ikke forventer, at traditionelle industrirobotter kan løses udfordringen.

Er det en drøm eller en trend?

Investeringstemaet om menneskelige robotter er stadig kun i fasen mellem drøm og trend. Det vil sige, at der begynder at opstå interessante muligheder, men det er stadig meget tidligt. Det er derfor stadig svært at se, hvem der vinder markedet, og hvordan markedsstrukturen vil se ud i fremtiden.

Mange af forsyningskædeselskaberne har i dag deres primære indtjening fra bilbranchen – både traditionel og elektrisk. Det vil betyde, at aktiekurserne er meget påvirket af andet end den specifikke udvikling i temaet. Samtidig er mange selskaber, der arbejder på de menne-skelige robotter stadig private.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,5
Baseret på 19 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig