16. aug. 2021 kl. 12:00
2986 visninger

Interview med Karen-Marie Lillelund

Hvem bestemmer, hvordan du skal leve? Foredragsholder Karen-Marie Lillelund mener, at vi har for meget fokus på at leve op til en masse konventionelle koder i stedet for at lade lysten råde.

Seriøse budskaber udtrykt gennem varme, smittende glæde og humor er blevet Karen-Marie Lillelunds varemærke. Og fordi hun har fået humor ind med modermælken, er det noget, der falder hende ganske naturligt. Hun føler sig forpligtet til at dele ud af sin humor. Men hun har også lært, at det ikke  er alle, der har det på samme måde. 

”Jeg opdagede på et tidligt tidspunkt, at jeg er opdraget med og til humor. Og når man er opdraget med noget, tror man selvfølgelig, at alle har det på samme måde, lige indtil man møder de mennesker, der ikke har det sådan. Men for mig er humor verdens bedste livsværktøj, og jeg er heldigvis ikke den eneste, der har det sådan”, forklarer Karen-Marie Lillelund.

Hellere nyde end fortryde

Foredraget ”Hold balancen – Nyd livet” byder selvfølgelig på masser af humor – også selv om det er inspireret af noget, vi normalt forbinder med det modsatte. Inspirationen til foredraget er nemlig hentet hos sygeplejersken Bronnie Ware. Hun opdagede, at mennesker på dødslejet ofte fortrød, at de ikke gav sig selv lov til at nyde livet mere, mens de havde chancen. Og netop formuleringen ”gav lov til” satte tankerne i gang hos Karen-Marie  Lillelund, for der var noget interessant at tage fat i her. 

"Men for mig er humor verdens bedste livsværktøj, og jeg er heldigvis ikke den eneste, der har det sådan."

”Det er livsbekræftende, at vi ikke klager over vilkårene, men i stedet begræder, at  vi ikke gav os selv lov til at nyde livet noget mere. For det kan vi jo ændre på. Så foredraget handler om, at vi skal give hinanden lov til at nyde livet. Det skal vi særligt i vores lille land, fordi vi har en protestantisk arbejdskultur, og den danner ikke grundlag for at more sig. Jo hårdere du har det, desto bedre et menneske er du. Det vil jeg gerne gøre op med”, forklarer hun. 

Opdraget til "skal" og "bør"

Men hvorfor glemmer vi noget så positivt  og menneskeligt som nydelsen? Karen-Marie Lillelund mener, at svaret ligger i vores op-dragelse. Fra vi er børn, bliver vi kodet til at gemme desserten til sidst. Vi jagter det, vi tror, vi skal nå for at få anerkendelse – uden at stille spørgsmålstegn. Så det handler i høj grad om at være klar over, hvad vi er oppe imod af koder, så vi kan blive bedre til at se de ting, der fylder vores liv med glæde. 

”Vi kommer til at leve livet, sådan som man skal, i stedet for som vi har lyst til. Vi bliver kodet til skal og bør. Lyst er noget, der skal doseres. Derfor er det vanskeligt at få lysten til at drive værket. Vi undertrykker og begrænser lyst, fordi vi ikke må lade lysten løbe af med os. Paradoksalt nok ender vi eksempelvis med et arbejdsliv, hvor vi skal på kurser for at lære at mærke efter, hvad vi har lyst til”, forklarer hun.

Påvirker økonomi vores evne til at nyde livet?

Selv om det grundlæggende handler om at kende sig selv og være tydelig omkring det, der betyder noget – så kommer vi ikke udenom, at penge også kan spille en rolle for, om vi kan dyrke de ting, hvor lysten driver værket. Men hvor vigtig er økonomien egentlig, for at vi kan lade lysten sejre?

”Tryghed betyder noget, og penge er først og fremmest tryghed. Ofte tænker vi på penge som en målestok for, hvor mange biler man kan have holdende i garagen. Men der, hvor penge grundlæggende betyder noget, handler det om tryghed. Man ved, at Lottovindere ikke er lykkelige, året efter de har vundet. Penge er ikke kun papir, det er tryghed. Det betyder ikke så meget, om vi kan købe store biler, når vi går på pension. Men det betyder meget at undgå frygt og usikkerhed,” fortæller Karen-Marie Lillelund.

Fedt, jeg er i live!

”Hold balancen – Nyd livet” er et foredrag, som gerne må give stof til eftertanke. ”Jeg håber, at jeg booster livsmodet og livsglæden og samtidig giver et lille skub til handlekraften. Find de ting, du vil ændre på, og lav dem om. Tag dig tid til morgenkaffe, gå en tur, spis frokost i kantinen med en ven. Gør de ting, du vil,” siger Karen-Marie Lillelund.

Hun håber at inspirere til handling og plante en tanke, som lyder: ”Fedt, jeg er i live! Så går vi i gang. Den lille ting, der alt for længe har stjålet min nydelse, vil jeg ændre på nu.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,3
Baseret på 29 anmeldelser