11. jun. 2024 kl. 12:00
806 visninger

Japansk robotteknologi er i front

For mange er Japan indbegrebet af robotter, og Sydinvests japanske investeringer har især været inden for teknologisk innovation.

Sydinvests japanske investeringer har især været inden for teknologisk innovation. Japan er for mange kendt som en teknologisk højborg, der på flere områder er foran os i Vesten.

For mange er Japan også indbegrebet af robotter. Landet har nogle af de største og mest kendte selskaber inden for industrirobotter og automatiseringsløsninger. Meget af salget går til eksport, men der er i høj grad også brug for det på hjemmemarkedet.

”Når man fra afstand studerede det meget effektive flow af mennesker, virker det meget naturligt, at japanerne har opfundet og perfektioneret de bedste lagerstyringssystemer og flow-processer på fabrikker og produktionsvirksomheder,” forklarer seniorporteføljemanager Nicolaj Jeppesen fra Sydbank.

”Det virker samtidigt også kun mere betryggende, at flere af vores investeringer i Japan er i selskaber, hvor præcision og effektive flows er nøglen til langvarig værdiskabelse.”

Demografiske udfordringer kræver automatisering

De demografiske udfordringer i Japan har ledt til et meget stramt arbejdsmarked, og ifølge Nicolaj Jeppesen, der er rådgiver på Sydinvest Megatrends, er arbejdskraft en vigtig ressource.
”For flere virksomheder, vi mødtes med, var arbejdskraft den overskyggende manglende kapacitet i øjeblikket,” fortæller Nicolaj Jeppesen. ”Her ser vi automatisering og robotter som et kærkomment tema i et produktionstungt land. Vi har bl.a. investeret i Fanuc, som er blandt de førende inden for industrirobotter.”

Kunstig intelligens på vej frem

Japan har indtil nu ikke været foregangsland inden for kunstig intelligens, men Nicolaj Jeppesens indtryk er, at mange virksomheder nu begynder at investere tungt ind i AI.

”Allerede nu har Japan en række førende selskaber inden for udstyr til mikrochips-produktion, testapparater til de nye AI-chips og køling af servere i datacentre. Alle er vigtige elementer i udrulningen af kunstig intelligens,” uddyber Nicolaj Jeppesen.

”Efter vores rejse til Japan har vi investeret i Nidec. Nidec er en mindre virksomhed, der har udarbejdet en særdeles god kølingsenhed til datacentre, og som er eneleverandør til den store amerikanske datacenter- og serverproducent Super Micro.”

Sydinvest Megatrends har også investeret i selskabet Socionext, som er en designer af mikrochips. Selskabet har for nyligt vundet en kontrakt med det AI-fokuserede selskab ARM Holdings, mens markedet også håber på, at Socionext kan lande en kontrakt med Meta i fremtiden.

Kan Japan få betydning for dit afkast?
Læs også

Kan Japan få betydning for dit afkast?

Læs artikel
Reportage: Japan begynder at rykke på sig
Læs også

Reportage: Japan begynder at rykke på sig

Læs artikel
Livsstil: Japan går imod strømmen
Læs også

Livsstil: Japan går imod strømmen

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

5
Baseret på 5 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig