14. jun. 2022 kl. 09:21
3310 visninger

Kan fjernøstlige aktier vende udviklingen?

Efter hård modvind har de fjernøstlige aktier de seneste dage haft comeback. Billige aktier, mindre regulering, genåbning efter COVID-19 og mildere investorøjne på de store kinesiske internetaktier kan igen gøre regionen interessant.

Når den kinesiske internetgigant, Alibaba, i dag (onsdag) stiger 10 %, så vækker det investorernes opmærksomhed. De fjernøstlige aktier har haft modvind det sidste halvandet år med de kinesiske internetselskaber i front. Kinas hårde linje mht. corona-nedlukning samt fokus på regulering af bl.a. internetselskaberne har gjort ondt. 

Tendensen er vendt de seneste dage, og Hang Seng-indekset er nu tilbage på niveauet ved årsskiftet målt i danske kroner. Til sammenligning er S&P 500 og DAX-indekset faldet henholdsvis 7 % og 9 %. Deregulering, genåbning efter COVID-19, en billig prisfastsættelse og internationale investorers undervægt i regionen kan gøre regionen interessant herfra.

Hvorfor et comeback nu?

Udenlandske investorer har været meget forsigtige mht. kinesiske aktier og i særdeleshed over for internetaktierne, som tidligere var dyrt prisfastsatte vækstaktier. Nu vender interessen i nogen grad tilbage. Internetaktierne kan meget vel have ramt bunden, for de er billige, og de kinesiske myndigheder indikerer, at reguleringen er ved at være bag os. 

De kinesiske internetaktier er stadigt billige – selv efter dagens stigning handler eksempelvis Alibaba på en kurs svarende til 15 gange årets forventede indtjening. Fratrækker man i øvrigt selskabets beholdning af kontanter og værdipapirer, så er aktien nærmest rystende billig. 

Comebacket i dag skyldes bl.a., at de kinesiske myndigheder har godkendt 60 nye online-spil. Dette indikerer, at myndighederne løsner reguleringsgrebet om sektoren. Mandag steg aktien DIDI Global 24 %, fordi myndighederne nu er færdige med at undersøge selskabets problemer omkring cyber-sikkerhed. Interessen for internetaktierne forstærkes af, at investorerne nu bliver bange for at stå på sidelinjen, hvis internetaktierne virkelig har bunden bag sig. 

"Når den kinesiske internetgigant, Alibaba, i dag stiger 10%, så vækker det investorernes opmærksomhed."

Hvad skal der ske med internetaktierne herfra?

De kinesiske internetaktier var de helt store vindere i starten af corona-pandemien, hvor nedlukningen af samfundet fik online-aktiviteten til at vokse kraftigt. Forventningerne voksede sig for store, og internetaktierne oplevede en stor kursnedtur sidste år. Aktivitetsniveauet er efterfølgende normaliseret, og selskaberne bør lettere kunne indfri markedets forventninger herfra. 

Man skal ikke underkende, at internetselskaberne er store arbejdsgivere i Kina. Når selskaberne i stigende grad indikerer fokus på indtjening fremfor vækst, bliver myndighederne mere tilbageholdne mht. at presse regulering ned over hovedet på selskaberne. Det sidste, Kina har brug for, er stigende ledighed. 

Internetaktierne er i høj grad en vækstbranche set med investorernes øjne. Stigende renter har fået investorerne til at flytte penge fra vækstaktier til de såkaldte value-aktier. Internetaktiernes udvikling på den korte bane afgøres derfor i nogen grad af renteforventningerne. Men hvis myndighederne løsner grebet om sektoren og samtidig vil stimulere privatforbruget for at komme tættere på at indfri årets ambitiøse mål for væksten i samfundet, så vil investorerne bestemt se med mere velvillige øjne på sektoren.  

Pengepolitiske stramninger skal dæmme op for inflationen
Læs også

Pengepolitiske stramninger skal dæmme op for inflationen

Læs artikel

Fjernøsten kan blive investeringsmæssig interessant

Internetaktierne fylder meget i det fjernøstlige univers, men regionen er meget mere end det. Fjernøsten er i en anden fase end fx USA og Europa. Mens kedlerne har kørt på højtryk i Vesten, så er Fjernøsten først ved at komme sig efter COVID-19. 

Indien og Sydøstasien er kommet først ud af starthullerne, mens Kina formentlig vil fortsætte nultolerancen over for COVID-19 året ud. Den største usikkerhedsfaktor er derfor omfanget af nedlukninger i Kina. Restriktionerne vil formentlig blive aftrappet, og situationen vil være en helt anden på samme tidspunkt næste år. Fjernøsten har med andre ord et efterslæb, som er investeringsmæssigt interessant.   

Ser vi specifikt på Kina, så vurderer vi, at situationen nu er meget mere interessant end i 2. halvår sidste år. 

Kina vil stimulere penge- og finanspolitisk og løsner samtidig grebet om ejendomssektoren. Derudover kommer der store investeringer inden for den grønne omstilling. Holdningen over for de store teknologivirksomheder har nået et vendepunkt, og den sidste brik vi mangler, er en mere realistisk håndtering af COVID-19. Der går tid, før vi ser en bedring i selskabernes indtjening, men aktieinvestorerne tænker fremad og vil nu positionere sig til en genåbning. 

Generelt risikobetonet investering - men interessante temaer

Aktier i Fjernøsten anses generelt som risikobetonede. Derfor er aktiemarkedets generelle humør vigtigt for de fjernøstlige aktier på den korte bane. Aktieinvestorernes risikovillighed afhænger bl.a. af, om inflationen begynder at klinge af – herunder især i USA, som er toneangivende for renteudviklingen. Et pejlemærke for de fjernøstlige aktier er bl.a. dollaren, hvor en stærk dollar typisk stækker interessen for regionen. Det er derfor positivt, at dollaren er faldet tilbage siden midten af maj.

På længere sigt hæfter vi os ved, at regionens aktier er billige i forhold til aktiemarkedet globalt. Vi ser mange interessante temaer i Fjernøsten, hvor vi fx har fokus på aktier, som rider på ryggen af den grønne omstilling. En betydelig del af vores aktier vil også nyde godt af den forestående genåbning. Regionen er hjemhørende for nogle af verdens mest innovative virksomheder som eksempelvis TSMC og Samsung. Vi kan også nævne finanssektoren i Indonesien, der aktuelt ser meget interessant ud. 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,6
Baseret på 20 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig