Det kinesiske politbureau løftede sidste uge sløret for de meget omfattende støttepakker, og flere udenlandske aktiestrateger peger på, at vi nu endelig har set bunden for de kinesiske aktier. Særligt positivt er det, at støtten har opbakning fra partitoppen. Kina vil arbejde hårdt på at indfri årets vækstmål.
Alle sejl sættes ind på at nå vækstmål
Der skrues på mange knapper for at få væksten tilbage i Kina. Bankerne kan udlåne mere, renten sænkes på boliglån, kravet til udbetaling ved boligkøb sænkes og lokalregeringerne støttes i at opkøbe ledige boliger. Kineserne får flere tilskud til at øge privatforbruget, og der arbejdes på at støtte beskæftigelsen for særligt nyuddannede og migrantarbejdere. Centralbanken vil samtidig støtte aktiemarkedet ved at give finansinstitutionerne adgang til likviditet, som kan bruges til at investere i aktiemarkedet. Bankerne støttes også i at forbedre storaktionærernes muligheder for aktiekøb.
Det kinesiske aktieindeks, CSI 300, steg 16,5% i sidste uge og yderligere 8,1% mandag (30. november). De kinesiske aktiers kraftige kursstigninger understøttes af, at handelsomsætningen på de kinesiske børser er rekordhøj. Med andre ord er optimismen bredt funderet, hvilket også gælder for de kinesiske privatinvestorer, som har åbnet et stort antal nye aktiedepoter. Kursstigningerne er forstærket af, at mange kapitalforvaltere er undervægtet i kinesiske aktier, og derfor har vi også set en vis grad af panikkøb.
Saltvandsindsprøjtning til økonomien
Vi ser den samlede støttepakke som en enorm saltvandsindsprøjtning. Støtten til boligmarkedet er samtidig nødvendig, fordi et svagt boligmarked kan hæmme Kinas økonomiske vækst i en lang periode. Imidlertid er vi mere forbeholdne over for, at offentlige myndigheder skal blande sig i aktiemarkedets prisfastsættelse. Tiltagene giver dog et samlet indtryk af, at Kinas top forstår nødvendigheden af at være handlekraftig i lyset af landets økonomiske nedtur.
Det er helt centralt, at de kinesiske forbrugere bliver mere optimistiske, for vores seneste besøg i regionen afslørede udpræget pessimisme i de fleste brancher. De seneste tiltag skal ses i sammenhæng med et uønsket lavt vækstniveau, og den samlede pakke er et skridt i den rigtige retning.
Hvad gør vi herfra?
Det er for tidligt at sige, om de omfattende tiltag kan overbevise forbrugerne om at anvende deres forholdsvis store opsparinger. Vi ser flere interessante investeringsmuligheder i Kina, og på trods af kursstigningerne kan vi fortsat finde billige aktier. F.eks. er Alibaba nu steget 47% i år, men aktien er stadig faldet 63% siden toppen i 2020.
I Sydinvest Fjernøsten og Sydinvest Globale EM-aktier udgør de kinesiske aktier stort set samme andel som i fondenes respektive benchmarks. Vi manøvrerer med andre ord med en rolig hånd og fokuserer på at udvælge de rigtige aktier nærmere end at forudsige, hvorvidt de kinesiske aktier vil klare sig i bedre eller ringere end de øvrige aktiemarkeder i Asien. Der findes også mange attraktive aktier i de andre asiatiske lande.
Taiwan og Sydkorea har gode IT-selskaber, Indien er en af verdens mest interessante aktiemarkeder på lang sigt, og Sydøstasien har aktuelt et tillokkende kursefterslæb år-til-dato.
Vi forventer at fastholde vores balancerede position i Kina. På den ene side har vi set omfattende stimuli, og der er udsigt til flere tiltag den kommende tid. På den anden side er aktierne nu steget så voldsomt, at en midlertidig korrektion er forventelig.