06. mar. 2024 kl. 10:59
83 visninger
Artiklen er leveret af Marketwire og er ikke et udtryk for Sydinvests holdninger, vurderinger eller forventninger.

Bavarian Q4: Overskud for hele året rammer 1475 mio. kr. ...

Bavarian Nordic mere end fordobler omsætningen i 2023 og lander det største overskud nogensinde.

Det står klart onsdag morgen, hvor selskabet i sit årsregnskab har lagt de sidste tal frem for året og samtidig bekræftet de foreløbige tal, der blev annonceret 21. februar.

Her bekræftes også prognosen for 2024, der blev mødt med skuffelse af investorerne, da den første gang blev meldt ud til markedet.

Rekordresultatet i 2023 kommer efter et solidt salg af vaccineselskabets koppevaccine, men samtidig er det landet i et svært år, hvor flere vigtige studier har fejlet og dermed lagt pres på fremtidsplanerne.

Bavarian Nordic er kommet ud af 2023 med en omsætning på 7062 mio. kr., som er mere end en fordobling fra 3151 mio. kr. i 2022.

På bundlinjen har vaccineselskabet leveret et overskud på 1475 mio. kr. mod ventet 1678 mio. kr. og efter et underskud på 347 mio. kr. i 2022.

Det er skabt på baggrund af et driftsresultat, EBITDA, på 2615 mio. kr., mens driftsresultatet var 328 mio. kr. året forinden.

Både omsætningen og EBITDA-resultatet var allerede offentliggjort.

SLUTSPURT I FJERDE KVARTAL

I fjerde kvartal præsterede Bavarian en slutspurt, der gav en omsætning på 2447 mio. kr., mens der var ventet 2359 mio. kr., viser estimater fra Bloomberg. Det skal ses i forhold til 1290 mio. kr. i samme kvartal året forinden.

Indtjeningsmæssigt viste driftsresultatet, EBITDA, et overskud på 1063 mio. kr. i månederne oktober, november og december mod et ventet driftsoverskud på 770 mio. kr. og et driftsoverskud på 314 mio. kr. i samme kvartal året før.

Bundlinjen viser 901 mio. kr., og her var ventet et plus på 650 mio. kr. I fjerde kvartal 2022 endte overskuddet på 150 mio. kr.

- Fjerde kvartal var et ekstremt stærkt kvartal, og det vidste vi også godt, at det skulle være, da vi gik ud af tredje kvartal, siger Henrik Juuel, finansdirektør i Bavarian Nordic, til MarketWire.

Det skyldes af koppevaccinen, der har præsteret en stærk slutspurt i fjerde kvartal.

VIGTIGE FASE 3-STUDIER HAR FEJLET

Hos Bavarian Nordic er 2023 løbende blevet udråbt som et særdeles afgørende år, hvor der skulle leveres data fra flere vigtige fase 3-studier, men året har udviklet sig anderledes, end ledelsen havde håbet.

Kun vaccinekandidaten mod chikungunya. feb 2024er, som selskabet købte i begyndelsen af året, har leveret opløftende data og fik for nylig tildelt en fremskyndet vurdering hos de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA.

Omvendt skuffede de afgørende resultater for vaccinekandidaten mod luftvejssygdommen RSV, og det fik Bavarian Nordic til at droppe det videre arbejde.

Hertil har vaccinen mod corona, der er delvist finansieret af den danske stat, indfriet de primære mål, men på grund af sygdommens udvikling har ledelsen alligevel droppet at gå videre med vaccinen.

De fejlslagne vaccineprojekter har efterfølgende fået topledelsen til at erkende, at det bliver svært for Bavarian Nordic at nå sit eget langsigtede mål om en omsætning på 1 mia. dollar i 2025. Den anerkender samtidig, at tilliden til investorerne har lidt et knæk, da de fejlslagne forsøg har gjort indhug i aktiekursen.

Fokus for resten af året har siden da derfor været rettet mod at genopbygge den tillid og at arbejde med chikungunya-vaccinen samt de eksisterende midler i porteføljen. Det betyder færre penge rettet mod udvikling.

.\\˙ MarketWire



Trine Vestergaard +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail:finans@marketwire.dk, www.marketwire.dk

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Mest læste artikler

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig her