Forventninger til Emerging Markets

Visninger: 1129 Dato: 08. jan. 2019 kl. 12:20

Handelskrigen vil fylde det meste af dagsordenen.

Der vil være stor fokus på mødet i januar mellem Trump og Xi Jinping, da de efterfølgende konsekvenser vil have en altafgørende betydning.

Kina er i høj grad omdrejningspunktet for regionen. Ud over handelskonflikten vil vi nøje følge Kinas beslutninger mht. pengepolitikken, lempelser i kreditpolitikken samt finanspolitikken. Det bliver afgørende hvad Kina gennemfører inden for disse områder. Vi har dog tillid til, at Kina vil styre fornuftigt igennem 2019.

Frygten for en global vækstafmatning kan få investorerne til at søge væk fra de nye markeder. Den senere tids styrkelse af den amerikanske dollar gør det ikke nemmere. Den amerikanske centralbank, Fed, hævede i december renten med 0,25 %-point, hvilket dog var forventet af markedet. Centralbanken nedtonede samtidig forventningerne til antallet af rentestigninger i 2019 fra tre til to, men investorerne vurderer fortsat, at to rentestigninger vil være for voldsomt.

Den usikre stemning har gjort, at aktierne er særdeles attraktivt prisfastsatte. Således handles eksempelvis de fjernøstlige aktier målt ved MSCI Asia ex. Japan’s P/E til 11,41 mod MSCI World’s P/E på 14,98. Aktierne i Fjernøsten er billige på trods af generelt gode betalingsbalancer og fornuftige vækstudsigter. Stimuli i Kina og en svækkelse af dollaren pga. en aftagende effekt af 2018’s ekspansive finanspolitik i USA vil kunne udløse en positiv markedsreaktion på tværs af de nye aktiemarkeder.

Fokus er mere på politik i Latinamerika i den kommende tid. Tilliden til den mexicanske præsident vil fortsat være omdrejningspunktet gående ind i 2019, og hvis AMLO ikke formår at berolige aktiemarkedet ved at tage mere markedsvenlige tiltag til gavn for den økonomiske vækst, kan en markedsstabilisering lade vente på sig.
 
I Brasilien er fokus stadig på, om Bolsonaro kan reformere det yderst vigtige pensionsområde. Hvis vi får en stærk reform på området i 1. kvartal, og vores forventning om faldende arbejdsløshed og stigende forbrug begynder at realisere sig, forventer vi, at markedet vil kunne stige kraftigt i 1. kvartal.

Vi understreger, at risikoen på aktiemarkedet vil være forhøjet. Efterhånden som året skrider frem, vil investorerne formentlig vurdere, at en recession i USA rykker nærmere, hvilket kan skabe forhøjet volatilitet. En eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina vil især kunne ramme aktierne i Fjernøsten.

Af EM-aktiechef Jesper Engedal. den 8. januar 2018

Tilbage