09. apr. 2024 kl. 07:00
958 visninger

Globale aktier satte kursrekord i årets første kvartal

Globale aktier nåede hidtil usete højder i årets første kvartal, hvor både indeksene i USA, Europa og Japan satte nye kursrekorder.

En vigtig faktor bag optimismen var stærkere nøgletal end ventet i både USA og Europa. Herudover har investorerne været ramt af en AI-eufori, hvor alle aktier med relation til kunstig intelligens har oplevet meget store stigninger. Mange af de mest oplagte spil på kunstig intelligens skal findes blandt de vækst-relaterede it-aktier, heriblandt de største af slagsen såsom Nvidia og Meta. Det betyder også, at kursstigningerne ikke har været bredt funderede, men har været drevet af en række af verdens største selskaber.

Hård start på året for små og mellemstore valueaktier

Ovenstående har dog medført, at små og mellemstore valueaktier har fået en hård start på året. Årsagen er som ovenfor nævnt, at kursstigningerne har været drevet af en snæver skare af meget store aktier. Kigger vi fx på USA, har det tonegivende S&P 500-indeks givet ca. 13 % i afkast, mens S&P 600 small-cap-indekset har givet ca. 5 % i afkast. Dette er en meget stor forskel på så kort tid og den dominerende årsag til, at aktive forvaltere med et fokus på små og mellemstore selskaber har haft det svært.

Nyt fra porteføljen

Vi har som tidligere nævnt gennemgået porteføljerne med en tættekam i første kvartal og udskiftet en stor del af vores positioner samt genopfrisket vægtene, så alle positioner igen har den samme vægt. Den røde tråd i vores gennemgang har været at vælge de selskaber, som har den bedste kombination af værdiansættelse, regnskabskvalitet, kapitaludnyttelse og momentum i form af både indtjenings- og prismomentum. Indtil videre har det været et godt valg, da vi er kommet godt fra start i forhold til en passiv valuestrategi.

Hvor blev recessionen af?

Der tegner sig lige nu et billede af, at den amerikanske recession, som mange, inklusiv os selv, havde forventet, ikke ser ud til at materialisere sig. I det mindste ikke i løbet af de kommende måneder. Det skyldes, at det amerikanske jobmarked fortsat ser stærkt ud, og at ledende nøgletal begynder at pege opad. Hvis det fortsætter herfra, er det sandsynligvis, fordi økonomien står over for et nyt opsving med øget vækst. I det scenarie vil vi fortsat forvente, at lederskabet i aktiemarkedet bredes ud til også at omfatte små- og mellemstore virksomheder. Især valueaktier er sensitive over for økonomisk vækst, og vi vil derfor forvente, at vores fonde vil være fordelagtigt positionerede, hvis et nyt økonomisk opsving skulle indfinde sig.

Stærke nøgletal en risiko

En af de største risici fremadrettet er paradoksalt nok de stærke nøgletal. Det kan nemlig medføre, at det bliver svært at få bugt med inflationen, og at renterne derfor ikke falder lige så hurtigt som ventet. Det kan især presse de mere rentefølsomme vækstaktier. Det kan også i sidste ende være med til at øge sandsynligheden for en recession, som bestemt ikke er indregnet i aktiekurserne i dag. Dette er dog ikke en risiko på den korte bane. En anden væsentlig risiko er de geopolitiske spændinger mellem USA/Europa og Kina, som konstant lurer i baggrunden samt situationen i Mellemøsten mellem Israel og Palæstina, som kan få konsekvenser for olieprisen.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,4
Baseret på 12 anmeldelser

Mest læste artikler