07. mar. 2024 kl. 17:11
92 visninger
Artiklen er leveret af Marketwire og er ikke et udtryk for Sydinvests holdninger, vurderinger eller forventninger.

Novo/CFO: Ser driftsmarginen stige i de kommende år

Det er imponerende vækstrater og overskud, som Novo Nordisk har leveret i de senere år. Men også i de kommende år kan aktionærerne se frem til, at lønsomheden bliver forbedret, og at en større del af omsætningen ender som driftsindtjening.

Af- og nedskrivninger på køb af tre fyldefabrikker fra amerikanske Catalent for over 75 mia. kr. vil dog trække lidt i de første år.

Det er budskabet fra Karsten Munk Knudsen, finansdirektør i Novo Nordisk, torsdag på selskabets kapitalmarkedsdag.

- Alt i alt giver det en driftsmargin, som vil være stigende, men ikke så meget, som hvis vi ikke havde Catalent-transaktionen. Den har vi jo så gjort af meget, meget gode grunde for at opskalere vores produktion både på mellemlang og lang sigt, siger Karsten Munk Knudsen.

MARGINEN ER I FORVEJEN

Han har tidligere i sin præsentation husket forsamlingen på, at Novos overskudsgrad, EBIT. mar 2024ginen, allerede nu er væsentligt over industriens gennemsnit.

- Og husk på, at vores er de rene tal, vi laver ikke alle mulige justeringer, med kerneindtjening og justeringer, og alt det der. Hvad du ser er, hvad du får, siger Karsten Munk Knudsen.

Den landede i 2023 på 44,2 pct. og ventes forbedret til 45,2 pct. i 2025 og 46,5 pct. i 2030, viser det seneste konsensus, som Novo indsamlede blandt analytikere forud for sit seneste årsregnskab.

I 2022 var den på 42,3 pct.

Og en stor del af indtjeningen på bundlinjen sendes videre til aktionærerne.

Over de seneste 20 år er det blevet til sammenlagt 500 mia. kr. i aktietilbagekøb og udbytter, oplyser Novos kassemester.

PRISER VIL BIDRAGE NEGATIVT

I forhold til bruttomarginen - den andel af Novos omsætning, der er tilbage, når de direkte produktionsomkostninger er trukket fra - skal investorerne forvente en underliggende flad udvikling, men et mindre fald, hvis Catalent-købet går igennem.

- Det skyldes et favorabelt produktmiks, nogen negativ effekt fra priser, og så er vi påvirket af det høje niveau for investeringer, vi har nu, siger Karsten Munk Knudsen.

Udgifterne til salg og distribution som andel af omsætningen vil være faldende. Det samme vil administrationsomkostningerne, mens forsknings- og udviklingsomkostningerne vil stige også opgjort som andel af omsætningen, oplyser Karsten Munk Knudsen.

.\\˙ MarketWire



Jakob Dalskov +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Mest læste artikler

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig her