06. jul. 2022 kl. 13:04
2901 visninger

Fokus ligger på stabile valueaktier

Kvartalforventninger: Valueaktier har gjort det relativt godt i år, men handler ikke længere på samme discount. Selvom selskabernes indtjening ligger på rekordniveauer, kan det nok ikke holde i det nye vækstscenarie.

2. kvartal bød på store kursfald på næsten 11 % for globale aktier. Det er fortsat det tiltagende inflationspres og de dertilhørende stigende renter, som skaber svære betingelser for aktiemarkedet. Især Europa er hårdt ramt grundet afhængigheden af russisk gas.

Den tiltagende inflation har også skubbet reallønnen ned, samtidig med at vi har forbrugertillidstal, som sjældent er registreret lavere, end de er i dag. Generelt set peger de fleste nøgletal på fortsat afmatning, hvilket forstærker frygten for recession over det kommende år.

Value i front

Valueaktier var igen de relative vindere i aktiemarkedet og har efter det første halve år leveret stor outperformance på globalt niveau. Det er naturligvis fortsat de stigende renter, som i en relativ kontekst kommer valueaktierne til gode. Hertil kommer et nærmest frit fald i mange vækstaktier, der betragtes som ”lang varighed” og dermed som værende mere rentefølsomme. 

Mange vækstaktier har desuden ikke en profitabel forretningsmodel, hvilket markedet på nuværende tidspunkt ikke har tålmodighed og risikovillighed til at understøtte.

En presset forbruger

Vi er fortsat i en situation med stor usikkerhed for de kommende måneder, men overordnet set ser det ikke alt for lyst ud. Nøgletallene forværres i øjeblikket, og der tegner sig et billede af en forbruger, som i stigende grad bliver presset på pengepungen. En god ledende indikator er kobberprisen, som er begyndt at falde, og blandt virksomhederne ser vi spæde udmeldinger omkring ansættelsesstop og fyringsrunder. 

"Der tegner sig et billede af en forbruger, som i stigende grad bliver presset på pengepungen"

Risiko for fortsatte kursfald

Værdiansættelsen er ganske vist blevet mere attraktiv, men givet, at vi ved indgangen til året havde historik dyre aktiemarkeder, handler aktierne i dag på et niveau, man i bedste fald kan kalde for fair. Selskabernes indtjening ligger fortsat på et rekordniveau, og analytikerne har endnu ikke justeret indtjeningsestimaterne ned. I en typisk recession justeres disse ned med 15-20 %, ligesom aktier typisk skal handle under fair niveau i en recession. 

Det er således ikke usandsynligt, at vi kan se kursfald på yderligere 20 % herfra. En anden væsentlig faktor er, at vi ikke skal påregne den samme hjælp fra centralbankerne, som vi har været vant til de sidste mange år givet det inflationære pres, som for nu ikke kan få dem til at afvige fra renteforhøjelser. 

Få lyspunkter i juni måned
Læs også

Få lyspunkter i juni måned

Læs artikel

Ændring mod stabile valueaktier

Valueaktier har en traditionel mere cyklisk karakter. De har gjort det relativt godt i år, og de handler ikke længere med den store discount, som vi tidligere har skrevet om. Af den grund tror vi på, at valueaktier går et sværere 2. halvår i møde. Derfor har vi forsøgt at sælge ud af en række af de mere cykliske og forgældede valueaktier og i stedet købt op i en række mere stabile valueaktier, som i tidligere recessioner har klaret sig fornuftigt. Dette arbejde vil vi fortætte med over den kommende tid. 

Skal centralbankerne stramme hurtigere?

Den altdominerende risiko over de kommende måneder er nedjusteringer fra virksomhederne givet de svære makroøkonomiske betingelser, vi står over for. En anden væsentlig risiko er, at inflationen ikke topper ud, men fortsætter opad, så centralbankerne må stramme hurtigere og mere end ventet og dermed skabe yderligere pres på den økonomiske vækst.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2,1
Baseret på 15 anmeldelser