05. jan. 2023 kl. 11:13
3278 visninger

Porteføljemanager har fokus på Kinas genåbning

Kvartalsforventninger: Langt om længe har Kina genåbnet samfundet, og dette vil formentlig puste liv i den kinesiske økonomi.

Den helt store begivenhed i Fjernøsten har været, at Kina langt om længe genåbner samfundet efter en lang periode med benhårde COVID-19 restriktioner. Resultatet har uundgåeligt været et kæmpe smitteudbrud, men der er ingen vej udenom. Nu skal vi se fremad, og genåbningen vil puste liv i økonomien.

Kvartalet har i det hele taget været begivenhedsrigt for Kina. I oktober blev der afholdt partikongres, og Xi Jinping fik 5 år mere i førersædet. Det kinesiske ejendomsmarked er fortsat voldsomt presset, og myndighederne har lanceret forskellige tiltag for at stabilisere sektoren. Selvom USA kom med nye retningslinjer for at begrænse eksport af vigtige mikrochips til kinesiske selskaber, så kunne det ikke overskygge de positive vinde over de kinesiske aktier, som steg 25 % i november. 

"Vi ser et solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023 godt hjulpet på vej af genåbning og en mere imødekommende retorik over for USA"

Solidt potentiale i Kina

Vi ser et solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023 godt hjulpet på vej af genåbning, stimuli, stabilisering af boligmarkedet og en lidt mere imødekommende retorik over for USA. Kinas nye udenrigsminister, Qin Gang, har det som en høj prioritet at forbedre forholdet mellem de to verdensmagter. Samtidig ser de kinesiske aktier billige ud, og sidst men ikke mindst blæser der varmere vind ind over internetaktierne, som hidtil har været ramt af lovgivningsmæssige opstramninger og bekymringer omkring afnotering af kinesiske aktier på de amerikanske børser.

Fjernøsten vil i 2023 få et endnu større vækstforspring end Vesten, hvor recession truer i både USA og Europa. Dette giver et rygstød til fjernøstlige aktier. Mens vi i Vesten strammer op på pengepolitikken, kan eksempelvis Kina modsat lempe.

Ikke alle fik en stærk afslutning på året

Mens de kinesiske aktier fik en stærk afslutning på 2022, måtte de hidtidige vindere som eksempelvis indonesiske aktier aflevere noget af afkastet tilbage. Også indiske aktier faldt i kvartalet. Aktierne i Indien er langsigtet meget interessante, men forskellen i værdiansættelsen mellem indiske og kinesiske aktier var blevet for stor.

Fokus på råvarer og dollars

I takt med forventninger om kinesisk genåbning sivede igennem til aktiemarkederne, begyndte vi at holde skarpt øje med råvarer og dollaren. Det var forventet, at råvarerne ville reagere positivt på forventningen om øget asiatisk efterspørgsel, og priserne på blandt andet jernmalm steg hurtigt over 50 % fra bunden. Råvareudsigterne er dog splittede. I Vesten forventer mange en snarlig recession, hvilket bør lægge et modsat pres på efterspørgslen. Det samme dilemma står dollaren over for. En stigende risikoappetit vil sandsynligvis lede til en svækkelse af dollaren til gavn for Emerging Markets, mens recession i USA og Europa ofte leder pengene over i dollars og påvirker typisk valutaen i opadgående retning.

Fed og inflationen

Det bliver altafgørende for aktiemarkedet i 2023, hvordan Fed håndterer den høje inflation. Fed’s rentestigninger vil formentlig stoppe midt på året, og i så fald vil risikoappetitten stige. Emerging Markets er som aktivklasse tidligt cyklisk og genvinder derfor typisk hurtigt terræn efter en aktiekrise.

Med en stigende risikoappetit er det tid til at se på tidligt cykliske lande og sektorer. Her ligger de nordasiatiske lande godt, mens de sydøstasiatiske lande formentlig ikke kan følge med. Selskaber inden for eksempelvis forbrug og senere IT kan nyde godt af et bedre markedsmiljø hen over året, mens opbakning til de mere defensive sektorer som eksempelvis forsyningsselskaber vil halte efter.

"Det bliver altafgørende for aktiemarkedet i 2023, hvordan Fed håndterer den høje inflation."

Udsigterne for Sydinvest Fjernøsten

Usikkerheden er dog større end normalt, når vi skal vurdere udsigterne for Fjernøsten. Vores hovedscenarie er, at Kinas genåbning sætter gang i Asiens vækstmotor. En betydelig risikofaktor er det kinesiske ejendomsmarked. Store prisfald på boliger kan udløse en bankkrise, men regeringen er meget fokuseret på udfordringen.  

Sydinvest Fjernøsten er offensivt positioneret med en betydelig overvægt i Kina, herunder internet- og forbrugsaktier. Omvendt er fonden undervægtet i Indien, hvor aktierne på den korte bane ser noget dyre ud. IT-sektoren er tættere på en bund efter en hård periode med store lagre hos kunderne og en svag efterspørgsel. Aftagende rentestigninger kan give et comeback til vækstaktier. Dog fokuserer vi på solide vækstaktier med en rimelig prisfastsættelse. Mere strukturelt ser vi positivt på indiske og indonesiske banker, der kan levere høje vækstrater mange år frem. 

For Sydinvest af Bjarne Gier, seniorporteføljemanager, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,1
Baseret på 12 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig