09. maj 2025 kl. 11:00
282 visninger

Trumps ”Liberation Day” satte geopolitikken i førersædet

Fondschefens månedskommentar: Geopolitisk uro gav store udsving på de finansielle markeder i april måned.

April blev igen en måned med store udsving på de finansielle markeder som følge af geopolitisk uro. Præsident Trump annoncerede d. 2. april, under hvad han kaldte ”Liberation Day”, omfattende toldsatser på samtlige af USA’s handelspartnere, hvilket markedet reagerede voldsomt på. Knap en uge senere udsatte han dog de høje amerikanske toldsatser (bortset fra 10 % told), hvilket omvendt førte til historiske kursstigninger på aktiemarkederne.

De modne aktiemarkeder

Danske aktier oplevede på trods af store udsving hen over måneden samlet set kun et beskedent fald. Dog var der stor forskel i de forskellige sektorer. Her trak forsyning og sundhed nedad, hvor det især ramte toneangivende selskaber såsom Ørsted A/S (-13,1 %) og Novo Nordisk A/S (-7,4 %). Omvendt trak teknologisektoren opad med selskaber som Netcompany Group (+14,7 %) og Trifork Group (+10,6 %).

Overordnet faldt de modne aktiemarkeder i april med 4,1 % målt i danske kroner, og særligt de amerikanske aktier trak ned med et fald på 5,4 %. Europæiske aktier oplevede et mindre fald på 0,6% da tyske aktier trak i en positiv retning. Her steg det tyske indeks 2,2 % som følge af forventningen om kommende massive investeringer i infrastruktur og forsvar.

Afkast i % på de modne aktiemarkeder i april, målt i kr.

Kilde: LSEG Datastream

Aktier fra Emerging Markets

Emerging markets-aktier udviste en blandet udvikling i april, som var tydeligt præget af den øgede usikkerhed. På trods af en eskalerende grænsekonflikt med Pakistan klarede indiske aktier sig pænt og leverede endnu en gang positive afkast, drevet af solide indtjeningsforventninger i IT- og finanssektoren.

Mexicanske aktier steg markant med over 7 %, efter investorer vurderede, at landet i vid udstrækning ville undgå de hårdeste konsekvenser af Trumps toldpolitik, hvilket udløste betydelig kapitaltilstrømning til mexicanske aktier.

Kinesiske aktier faldt over 8 %, presset af nye handelsstridigheder med USA, svage regnskaber fra store tech-selskaber og usikkerhed om ejendomssektoren. Hang Seng-indekset blev blandt månedens største tabere i regionen.

Valutamarkeder og højrentelandeobligationer

Den amerikanske dollar fortsatte den negative tendens fra marts og faldt yderligere 4,5 % over for kronen i april. Samlet set er dollaren dermed svækket med 8,5 % siden årets begyndelse, hvilket har sendt kursen ned på det laveste niveau i forhold til kronen siden november 2021. Denne markante svækkelse understreger, hvor stor indflydelse Trumps politiske udmeldinger og hans offentlige kritik af den amerikanske centralbanks (Fed) pengepolitik har på investorernes tillid til både amerikanske statsobligationer og dollarens status som en traditionel "sikker havn" i urolige markeder.

Udviklingen på højrentelandeobligationer i lokale valutaer har været præget af den svækkede dollar, hvilket har haft både positive og negative konsekvenser. På den ene side har de fleste EM-valutaer klaret sig godt målt mod dollaren. På den anden side har euroen – og dermed også kronen – styrket sig endnu mere, hvilket betyder, at næsten ingen EM-valutaer er steget i værdi målt i kroner.

For højrentelandeobligationer udstedt i dollar har der kun været tydelige bevægelser i den lavere ende af high yield-segmentet. Det generelle fald i de amerikanske renter har modvirket spændudvidelsen, og derfor endte afkastet i april tæt på nul.

Udviklingen i renterne fra højrentelandene (blå=hård valuta - orange=lokal valuta)

Kilde: LSEG Datastream

Af fondschef Thomas Amelung

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,5
Baseret på 8 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig