Tyrkiet er i finansverdenen kendt for drama og pludselige beslutninger. Sidste uge var ingen undtagelse. På et rentemøde i torsdags overgik centralbanken alles forventninger ved at hæve styringsrenten hele 2 %-point til 19,00 %. Det gav den tyrkiske valuta, liraen, et solidt boost og burde have givet den nogle rolige måneder, indtil landets inflation havde toppet.
”At styringsrenten blev hævet, så vi som meget positivt,” udtaler Hans Christian Bachmann, senioranalytiker i Sydbank. ”Men nu taler vi jo om Tyrkiet med Recep Erdogan i spidsen, så roen varede kun til lørdag morgen. Her blev det meddelt, at Erdogan havde fyret centralbankdirektør Naci Agbal, som ellers kun lige var blevet udpeget i november 2020.
Svækkelse som reaktion
Agbal var manden bag en hård pengepolitik og dermed styrket valuta, hvilket finansmarkederne har taget godt imod. Reaktionen på finansmarkederne kom derfor prompte med en svækket tyrkisk valuta. Valutaen er svækket ca. 10 % siden i fredags.
At den tyrkiske lira ikke er svækket mere, skyldes, at de tyrkiske statsejede banker formentlig sælger amerikanske dollars og køber ind i liraen.
”Svækkelsen er i vores øjne på ingen måde en overreaktion,” forklarer Hans Christian Bachmann. ”Da Agbal kom til i november var det for at skabe troværdighed og en ny kurs for pengepolitikken, hvilket han også har leveret. Derfor er fyringen klart negativt og stiller spørgsmålstegn ved, hvor den tyrkiske pengepolitik er på vej hen.”
Blødere toner forventes fra centralbank
Den nye centralbankdirektør Şahap Kavcioglu har kritiseret Agbals hårde kurs, så det er ikke svært at gætte sig til, at centralbanken vil blive mere blød. Derudover var der heller ikke nogen grund til at fyre Agbal, medmindre målet netop er en blødere pengepolitik. Derfor har porteføljeteamet bag højrentelandeobligationer nu et grundlæggende negativt syn på den tyrkiske lira.
af Anders Øhrberg Thrane, kommunikationskonsulent, Sydinvest