Høj rente at hente på spændende markeder

Høj rente at hente på spændende markeder

Store rentestigninger i USA har sendt renten i vejret på obligationer fra ­højrentelande. Lande som Brasilien, Indonesien og Polen betaler nu en betydeligt højere rente – faktisk har den kun sjældent været højere i det seneste årti.

Et vindpust af forandring strøg over Polen midt i oktober, da nationen stod ved et kritisk politisk skæringspunkt. Oppositionen, anført af den erfarne politiker Donald Tusk, erobrede flertallet ved parlamentsvalget. Det markerede ikke blot et politisk skifte, men også en potentiel justering af kursen for Polen.

I porteføljeteamet bag Sydinvests HøjrenteLande-fonde var valgresultatet ventet med spænding, og valget blev fulgt tæt både før og efter afstemningen.

”Med Tusk ved roret kan man håbe på et nyt kapitel for landet, et kapitel, der vil omfatte et tættere forhold til EU, og som vil bryde den fastlåste dynamik, der har præget landet,” forklarer chefportefølje­manager Thomas Brund, der har det overordnede ansvar for investeringer i obliga­tioner fra højrentelande.

Som vi ser ind i 2024, venter vi, at de amerikanske renter vil falde, og det vil gavne obligationer udstedt i dollars.

”Forventningerne er, at en ny regering vil kunne frigøre EU-midler, der tidligere er ­blevet holdt tilbage på grund af uenigheder om domstolenes uafhængighed i Polen.
Det vil også potentielt reducere statskassens underskud, hvilket gør det ekstra interessant i en investeringssammenhæng.” 

Investering i højrentelande

For HøjrenteLande-fondene i Sydinvest er Polen et af de spændende lande, der investeres mest i. Men fondene har også fokus på statsobligationer fra mange andre lande, hvor det er muligt at få en ekstra høj rente mod en højere risiko.

”For at udnytte de høje renter, som højrente­landene byder på, har
vi i afdelingen aktuelt obligationer fra 37 lande udstedt i 19 forskellige valutaer. Det giver en
stor spredning af risikoen, at alle æg ikke ligger i samme kurv,” uddyber Thomas Brund.

Nu, hvor vi står i starten af 2024, forventer vi, at de amerikanske renter vil falde, og at det vil gavne obligationer udstedt i dollars."

Det er altså ikke kun den ekstra rente, som fondene kan skabe afkast på. Udviklingen af landenes valutaer er også en kilde til afkast for porteføljeteamet. 

”Når man investerer i obligationer, der er udstedt i et lands egen valuta, påvirkes afkastet af, hvordan obligationskurserne i landet bevæger sig, og hvordan valutaen ændrer sig i forhold til den danske krone,” fortæller Thomas Brund og fortsætter: ”Brasilien er fx et land, hvor vi er glade for obligationer udstedt i lokalvaluta. Centralbanken gik allerede i 2021 i gang med at hæve renten og har derfor også været én af de første til at kunne sænke renten igen. Det giver troværdighed og gavner både obligationerne og valutaen.”

Hvor kommer den høje rente fra?

Investerer du i obligationer fra høj­rentelande, vil dit afkast afhænge af tre overordnede faktorer:

  • Afkastet afhænger af de amerikanske renter.
  • Afkastet påvirkes også af den såkaldte ”merrente”, som landene skal betale, fordi risikoen her er højere end på amerikanske statsobligationer. Fx er merrenten høj i Argentina og lav i Polen.
  • Afkastet kan ændre sig på grund af landenes egne valutaer.

Rentestigninger 

Store rentestigninger i USA har også sendt renten højt op på obligationerne i ­Sydinvest HøjrenteLande Mix ESG. Det var blandt andet det, der ramte afkastet i 2022. Men til gengæld tegner det godt for 2024. 

”Som vi ser det, er den amerikanske centralbank stoppet med at sætte renten op, så der er ikke så meget pres på resten af ­verden for at gøre det samme,” forklarer Thomas Brund. ”Det kan godt være, at renterne i USA bliver ved med at være høje lidt endnu, men det betyder bare, at investorerne får mere i rente i længere tid.”

Som vi ser det, er den amerikanske centralbank stoppet med at sætte renten op, så der er ikke så meget pres på resten af ­verden for at gøre det samme."

Forventningen hos porteføljeteamet er, at inflationen vil fortsætte med at falde på globalt plan, og at renter på obligationer udstedt i egen valuta derfor også vil falde, hvilket påvirker afkastet positivt. Valutaerne vil derimod ikke bidrage helt så meget til afkastet.

”Nu, hvor vi står i starten af 2024, forventer vi, at de amerikanske renter vil falde, og at det vil gavne obligationer udstedt i dollars. Derudover er vi begyndt at se flere opgraderinger af visse landes kreditvurderinger, og det kan også betyde højere afkast fra landene.”

ESG spiller en rolle

Sydinvest HøjrenteLande Mix ESG følger en ESG-strategi, og det betyder, at der er udelukket en lang række lande og virksomheder, da de ikke lever op til fondens standarder. Fx er olieselskaber udelukket, og det samme er lande ramt af våbensanktioner. Samlet er omkring 20 % af det normale investeringsunivers udelukket.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

1
Baseret på 2 anmeldelser