Stor interesse for danske realkreditobligationer

Stor interesse for danske realkreditobligationer

De højere renter har ramt boligejere på deres husleje, men omvendt er det godt nyt for investorerne. Mange danskere har dog et ben i begge lejre, og obligationer er for alvor tilbage i varmen hos private investorer.

Er der noget, der interesserer os danskere, så er det boligmarkedet. Det populære emne drøftes ved landets middagsborde, ligesom valg af boliglån ofte diskuteres med venner og familie. 

Men hvor fx renten på flexlånet sagtens kan være en del af samtalen, er obligationsinvestering sjældent noget, man kommer ind på. Og det er på trods af, at mange danskere faktisk også er obligationsinvestorer, da mange boligejere har realkreditobligationer i investeringsporteføljen, fx via Sydinvest. De befinder sig dermed i en situation, hvor de har både låntager- og investorkasketten på.

På de finansielle markeder ser vi nu en voksende forventning om adskillige rentesænkninger i 2024.”

Obligationer er inde i varmen

For mindre end to år siden kunne private investorers interesse for obligationsmarkedet ligge på et meget lille sted. Men nu har centralbankerne sendt renterne op, og fra flere sider lyder vurderingen, at renterne viser tegn på stabilisering og med stor sandsynlighed har nået toppen for denne gang.

Udviklingen har skabt et comeback i private investorers interesse for realkreditobliga­tioner, forklarer Nikolaj Fabricius, der er chefporteføljemanager og rådgiver på ­Sydinvests danske obligationsfonde.

“Ved udgangen af 2021 ejede private investorer realkreditobligationer for 36,5 mia. kr. Men nu ser vi, at private investorer i stigende grad fylder obligationer i investeringsporteføljen, og data fra oktober 2023 viser, at private nu ejer obligationer for 66,5 mia. kr.,” påpeger Nikolaj Fabricius.

Skulle renterne alligevel finde på at stige fra de aktuelle niveauer, yder det høje løbende afkast på obligationerne en fin beskyttelse."

Voksende forventning til rentesænkninger

Den stigende appetit overrasker på ingen måde den erfarne matematik-økonom.

“Det højere renteniveau betyder først og fremmest, at kuponrenten, altså det løb­ende afkast ved at investere i obligationer, er steget. Obligationerne tilbyder atter en pæn rente i forhold til den risiko, investorerne påtager sig,” siger Nikolaj Fabricius og fortsætter:

“Udover den høje løbende rente er der, hvis det viser sig, at vi har nået rentetoppen, også mulighed for at hente en kursgevinst på obligationerne, når renten skal ned igen. På de finansielle markeder ser vi nu en voksende forventning om adskillige rente­sænkninger i 2024. En forventning, der har fået yderligere næring af udmeldinger fra de toneangivende centralbanker.”

Fakta

Sydinvest Mellemlange Obligationer blev sidste år kåret som bedste danske obligationsfond i 2022 i kategorien ”Bedste DKK Obligationsfond” af det uafhængige analyseinstitut Morningstar.

Høje renter giver fin beskyttelse

Med et højere renteniveau og udsigt til rentefald har obligationsinvestorerne ­således udsigt til at høste afkast på både gynger og karruseller. Oveni kommer en ekstra fordel, påpeger chefportefølje­manageren.

“Skulle renterne alligevel finde på at stige fra de aktuelle niveauer, yder det høje løbende afkast på obligationerne en fin beskyttelse. Hvis vi tager fonden Sydinvest Mellemlange Obligationer som eksempel, vil horisontafkastet i fonden fortsat være i plus, selv hvis renten skulle stige med et helt procentpoint. Så fonden er med andre ord modstandsdygtig over for en vis mængde rentestigninger,” tilføjer Nikolaj Fabricius.

Hvis renterne fortsætter uændret, ligner 2024 en gentagelse af sidste år."

Toptunede obligationsfonde

Beskyttelsen fra de høje renter gælder ikke nødvendigvis for private investorer, der navigerer på obligationsmarkederne på egen hånd. Der er nemlig visse fordele ved at investere i en obligationsfond, hvor ­investeringsansvaret varetages af en professionel chefporteføljemanager.

“Jeg bliver faktisk noget forundret, når jeg ser listerne over de enkeltobligationer, der handles mest blandt private, som investerer selv. Nogle af valgene virker ikke så rationelle. Hertil kommer, at obligationer hele tiden ændrer karakteristika. Man kan som investor pludselig stå med noget helt andet, end det man købte, og så kommer den løbende opgave med at geninvestere,” siger Nikolaj Fabricius og fortsætter:

“I vores fonde justerer vi hele tiden varigheden, vi har løbende overblik over de seneste data, og vi handler på institutionelle vilkår. Som investor får man et toptunet produkt, der hele tiden afspejler mulighederne i markedet, også de muligheder, som måtte opstå pludseligt og uden varsel.”

Særligt en ting bør alle boligejere gøre
Læs også

Særligt en ting bør alle boligejere gøre

Læs artikel

Fremtiden ser lys ud

Chefporteføljemanageren kan se tilbage på et 2023 med pæne positive afkast i ­Sydinvests obligationsfonde. Hvad angår fremtiden, understreger han, at de fonde, han forvalter, står godt positioneret.

“Hvis renterne fortsætter uændret, ligner 2024 en gentagelse af sidste år. Tror man på, at renterne skal længere ned, vil der være mere afkast at hente. Men skal vi helt op på de fem-seks rentenedsættelser i 2024, som der tales om, så skal vi nok først se nogle rigtigt dårlige nøgletal i den ­globale økonomi.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,5
Baseret på 4 anmeldelser