”Slut med gratis penge”
27. jan. 2022 kl. 12:33
4205 visninger

”Slut med gratis penge”

Den hårde start på 2022 har givet panderynker hos mange investorer. De seneste udmeldinger fra den amerikanske centralbank signalerer et skifte mod højere renter.

2022 er kommet hårdt fra start på mange aktiemarkeder. Danske aktier har set flere store kursfald i januar, mens vækstaktier på tværs af regioner er blevet hårdt ramt af udmeldinger fra den amerikanske centralbank, Fed, om en kommende rentestigning. Det blev understreget på gårsdagens rentemøde.

”Fed mener det. Det er slut med gratis penge. Fed begynder nu for alvor afvænningen fra de ultralave renter og den pengeindsprøjtning, der har fungeret som et meget effektivt rusmiddel for verdens aktiemarkeder i senere år,” understreger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. ”Vi har i mange år betragtet Fed som aktieinvestorernes bedste ven. Men når penge ikke længere er gratis, bliver de også brugt mindre letsindigt, og det vil også vise sig på aktiemarkederne. Konsekvenserne af dette skifte må altså ikke undervurderes.”

”Det er slut med gratis penge. Fed begynder nu for alvor afvænningen fra de ultralave renter"

Fokus på regnskaberne

Regnskabssæsonen i USA er i fuld gang, og det kan medvirke til at dreje opmærksomheden mod den robuste indtjeningskraft i selskaberne. Med udsigten til, at Omikron-restriktionerne kan aftage i de næste måneder rundt i verden, er der stadig en god mulighed for, at selskabernes indtjening kommer til at overraske positivt i forhold til markedsforventningerne. 

”Aktuelt har indtjeningen i 70 % af regnskaberne i USA og 64 % i Europa overgået forventningerne, dog uden at det har overskygget Feds (nye) rolle som aktiefeststopper,” forklarer Jacob Pedersen. ”Men indtjeningskraften i selskaberne er altså stadig stærk, og det bliver vigtigt i 2022. Det vil kunne støtte afkastet.”

4 vigtige pejlemærker

Ser vi frem mod de næste par måneder, er der nogle vigtige pejlemærker, som, vi vurderer, vil få betydning for markedet. 

Rentemøde
Den 16. marts 2022 er der rentemøde i Fed (den amerikanske forbundsbank), og her forventer vi den første forhøjelse af styringsrenten i USA. Markederne har allerede indregnet en del af renteforhøjelsen i priserne, men hvis renteforhøjelsen overrasker, kan det betyde mere uro.

Inflation
Inflationen er steget kraftigt den seneste tid, og i efteråret var spørgsmålet, om inflationen var forbigående, eller om den ville bide sig fast. Vi følger derfor løbende inflationstallene fra både USA og EU, som offentliggøres omkring den 10. i hver måned. 

Kaos i forsyningslinjer skaber problemer på flere fronter
Læs også

Kaos i forsyningslinjer skaber problemer på flere fronter

Læs artikel

Arbejdsmarkedet i USA
Der er fokus på det amerikanske arbejdsmarked, som fortsat udgør en væsentlig motor bag det amerikanske forbrug. Næste arbejdsmarkedsrapport fra USA kommer den 4. februar 2022.

Ukraine/Rusland
Konflikten mellem Rusland og Ukraine har presset nervøsiteten helt i top, da der er meget på spil. Vi forventer dog stadig ikke, at der kommer en egentlig invasion af Ukraine. Omkostningerne for Rusland vil simpelthen være for store. Hvordan konflikten kommer til at blive løst, er det svært at spå om, men det er et område, vi følger nøje med i.


af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,9
Baseret på 40 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig