12. apr. 2023 kl. 10:32
1810 visninger

Solid vækst i sigte for Asien og Mellemøsten

Den økonomiske vækst i højrentelandende viser store forskelle. I Østeuropa og Latinamerika vil den økonomiske vækst i år være svag, mens den i Asien og Mellemøsten vil være solid. I mange af landene er det renteforhøjelserne over de seneste halvandet år, der bider.

De amerikanske og europæiske renter steg kraftigt i februar og første del af marts. Begge steder var centralbankerne hårde i tonen, og der var lagt op til renteforhøjelser og stram pengepolitik. Men som det ofte er, så kommer der et eller andet på tværs. I det her tilfælde var det uro i banksektoren med problemer i både USA og Europa.

Hvordan har centralbankerne i USA og Europa reageret?

I Europa har ECB holdt kursen fuldt ud og har hævet styringsrenten, men blødt lidt op ved at fremhæve at fremtidige forhøjelser vil blive dataafhængige. Samtidig har man forsikret, at man er klar til at hjælpe bankerne, hvis det mod forventning skulle blive nødvendigt. I USA har Fed dæmpet retorikken lidt i forhold til lige før, den første bank kom i problemer, men ellers er kursen lidt den samme, hvor man forsøger at dele opgaven op i to: hæve rente for at bekæmpe inflationen og på den anden side stille redskaber til rådighed for banker med udfordringer.

Der er ingen tvivl om, at udfordringerne i banksektoren vil få realøkonomisk betydning i især USA, uagtet om det bliver værre, eller om det var det. Det skyldes, at udlånsvilligheden hos bankerne formentlig har fået et nøk ned oveni den effekt, renteforhøjelserne allerede havde. Derfor forventer vi, at den økonomiske vækst vil blive presset fra udfordringerne i den finansielle sektor og høje renter. Ser man til gengæld på, hvordan det ser ud aktuelt, så er økonomierne i både USA og Europa stadige solide med en pil op. Det går især godt i servicesektoren på begge sider af Atlanten. Industrien halter lidt i USA, mens den i Europa har fået det bedre, efterhånden som energikrisen er lettet.

Vi vurderer, at renterne i USA og Europa er omkring toppen. Dermed er modvinden for aktivklassen fra denne front også begrænset, til gengæld er finansiel usikkerhed ikke livretten for EM-obligationer.

Markant økonomisk vækst i Kina efter genåbning

I Kina er økonomien genåbnet og viser tegn på markant økonomisk vækst. Der er ingen tvivl om, at afkastet af genåbningen er kommet hurtigere end forventet, men det er fortsat usikkert, hvor langtidsholdbar effekten er. Den kinesiske forbrugertillid er steget, men er fortsat på et lavt niveau. Vi vurderer dog, at Kina vil trække den globale vækst op.

Asien og Mellemøsten tager førertrøjen på vækst

Den økonomiske vækst i resten af EM er samlet set noget afdæmpet. Der er dog forskelle mellem regionerne. I Østeuropa og Latinamerika vil den økonomiske vækst i år være svag, mens den i Asien og Mellemøsten vil være solid. I mange af landene er det renteforhøjelserne over de seneste halvandet år, der bider. I Østeuropa kommer eksplosionen i gaspriserne til sammen med de afledte effekter af Ruslands invasion af Ukraine. Den lavere økonomiske vækst vil hjælpe med at dæmpe inflationen. Derudover betyder faldet i energipriserne de seneste måneder, at inflationen vil falde. Men i mange af landene er den underliggende inflation en udfordring Illustreret ved fx prisstigninger i servicesektoren. Det er en effekt, som også centralbankerne i USA og Europa kæmper med.

Lavere inflation og lavere økonomisk vækst vil normalt få centralbankerne til at kigge mod rentenedsættelser, men den høje underliggende inflation samt høje renter i USA og Europa trækker i den anden retning. Der er dog ikke den store tvivl om, at bølgen af renteforhøjelser fra EM-landene er nået til ende, og næste skridt fra de fleste EM-centralbanker er en nedsættelse.

Brasilien og Mexico

Brasilien var en af de første til at hæve renten i 2021, og vi havde for et år siden også forventet, at landet ville være et af de første til nedsætte renten, men præsident Lulas for lempelige finanspolitik betyder, at centralbanken holder sig tilbage. Derudover har Lula øget det politiske pres på centralbanken for at få renten ned, hvilket har den stik modsatte effekt på de lange markedsrenter, fordi investorer frygter, at Lula kommer igennem med en sin holdning, og at inflationen derfor langsigtet vil stige. Kort sagt er høje renter nu nødvendigt for at få lave renter på sigt. Brasilien og Mexico er to af de mest interessante steder, eftersom styringsrenten er over inflationen. Grundlæggende er varighed mere interessant, end det længe har været tilfældet for EM-lokalvalutaobligationer.

Svært at få ro på de finansielle markeder efter bankuroen i USA og Europa

EM-obligationer udstedt i USD i har i første kvartal i høj grad været taget som gidsel af de store bevægelser i de amerikanske renter. Det er noget som, vi i større eller mindre grad forventer, vil fortsætte. Udsigten til, at den amerikanske centralbank meget snart er færdig med at hæve renten, betyder dog, at de amerikanske renter formentlig ikke vil stige voldsomt herfra, hvilket kunne give lidt ro. Udfordringerne med bankerne i USA og Europa viser dog, at ro kan være lidt svært at opnå på de finansielle markeder. Der har dog i år været ro nok til, at markeder for nyudstedelser er åbnet, hvilket mange lande har benyttet sig af. Det er især lande i den bedre ende af kreditvurderingerne, der har været aktive, men nogle lande i den nedre ende har også udstedt. Vi ser stadig mest værdi i den nedre ende af kreditvurderingerne, og lidt ro vil kunne hjælpe med at få rentespændene indsnævret.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3
Baseret på 4 anmeldelser