06. dec. 2023 kl. 10:00
10045 visninger

Hvorfor udbetaler alle fonde ikke udbytte i år?

I slutningen af året spejder mange investorer ofte efter udbytter fra investeringsforeningerne. Men for de fleste er udbytte ikke en fordel. Læs, hvorfor nogle fonde ikke udbetaler udbytte.

Vidste du, at udbytte faktisk ikke er en fordel for de fleste investorer? Som du nok ved, er udbytte den del af afkastet, som du får udbetalt, men som du også skal betale skat af.

Ifølge Steffen Hach, Controller i Sydinvest, så minder udbytteudbetaling lidt om at hæve penge i en pengeautomat. Når du hæver pengene, får du kontanter i hånden, men opsparingen på kontoen falder tilsvarende – og der er altså mindre at få rente af.

”Kort fortalt bliver din investerede formue mindre værd, når udbyttet bliver udbetalt. Det vil sige, at der er mindre formue i porteføljen, som kan vokse over tid,” forklarer Steffen Hach. ”Samtidig skal du betale skat af udbyttet, og du fremrykker dermed din beskatning og reducerer din formue.”

”Kort fortalt bliver din investerede formue mindre værd, når udbyttet bliver udbetalt."

Overskud og udbytte følges ikke altid ad

De fleste år går positivt afkast og udbyttebetaling hånd i hånd. Derfor kan det ofte blive misforstået, så det virker som et mål for, hvor godt det er gået med investeringen. Men der er også år, hvor der bliver udbetalt udbytte på trods af negative afkast, imens der andre år ikke kommer udbytte, selvom året har bragt positivt afkast.

”Selvom udbytte for mange investorer forbindes med noget positivt – fx udbetalingen af et overskud fra en virksomhed – så er udbytte i investeringsfonde noget helt andet”, uddyber Steffen Hach. ”I investeringsfondene følges overskud og udbytte nemlig ikke altid ad.”

Se dine forventede udbytter for 2023
Læs også

Se dine forventede udbytter for 2023

Læs artikel

Lovbestemt udbytte

Forvirringen opstår, fordi udbyttereglerne i investeringsforeningerne er lovbestemte. Fondene følger regler, der siger, at de skal udlodde den positive værdi af realiserede gevinster, efter omkostninger og negative afkast er trukket fra.

”Her er det vigtigt at huske på, at disse gevinster skal ses over flere år,” understreger Steffen Hach. ”I 2022 så vi for eksempel store tab på flere fonde, og selvom 2023 har været positivt på flere fronter, så er disse tab ikke hentet hjem endnu, og de trækkes derfor fra, før man begynder at se på udbytte.”

”For at gøre det endnu mere forvirrende kan der i fondene ligge gevinster på papirer, vi har investeret i, men som vi endnu ikke har solgt. Det kunne fx være aktier i Novo Nordisk, som vi har tjent på i tidligere år, men hvor det ikke er indgået i udbyttet. Så snart vi sælger dem, vil vi til gengæld realiserer hele gevinsten. På den måde kan der komme afkast til udlodning, der stammer fra tidligere år.”

”Ved at geninvestere udbyttet bliver pengene ved med at yngle, og du opretholder en renters-rente effekt"

Skal udbyttet ud at arbejde

Hvis du gerne vil have, at din investering fortsætter med at have den bedst mulige forrentning, så skal du geninvestere dit udbytte. Det gør du ved at tilmelde dig en geninvesteringsaftale i dit pengeinstitut. Aftalen indebærer, at du modtager nye fondsbeviser i stedet for et kontant udbytte. Det vil også være til en lavere kurs, end hvis du selv skulle ud at købe beviserne.

”Ved at geninvestere udbyttet bliver pengene ved med at yngle, og du opretholder en renters-rente effekt, som er noget af det vigtigste, hvis du har en langsigtet investering,” afslutter Steffen Hach. ”Men du slipper altså stadig ikke for at betale skat af udbyttet”.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,3
Baseret på 73 anmeldelser