Det bærende element i Sydinvests nye fond er konceptet Megatrends. Vi har identificeret fem Megatrends, som bliver dem, vi investerer efter. Megatrends ser vi som lange strukturelle tendenser, som, vi forventer, vil påvirke verden og aktiemarkederne i mange år frem.
Megatrends er dog for brede til at investere direkte efter. Vi arbejder derfor med en række investeringstemaer. Temaerne kan hver især ses som de mest nærværende og relevante tendenser inden for en given Megatrend.

Sådan finder vi temaerne
En stor del af arbejdet hos investeringsteamet ligger i identificeringen af investeringstemaerne. Det gør vi i en kombination af den nyeste forskning inden for samfundsudvikling, vores globale samarbejdspartneres undersøgelser af investeringstendenser og vores analyse af aktiemarkedet.
Det former vi til en vurdering af, hvilke nye teknologier, politiske skift og behovsændringer, vi forventer, vil komme til at drive større samfundsmæssige ændringer i den kommende tid - og som aktiemarkedet endnu ikke har anerkendt det fulde potentiale af.
Kan det afhjælpe problemerne?
I temaudvælgelsen fokuserer vi også på, om et nyt tema har potentiale til ”problemløsning”. Verden står over for en række udfordringer, som vi arbejder med på Megatrend-niveau. Hvis vores investeringstema fokuserer på at løse nogle af de problemstillinger, vil det kun styrke vores tro på potentialet. Politisk opbakning vil typisk kunne forstærke et allerede stærkt tema, og politisk analyse indgår derfor også som en større del af vores forarbejde.
Hvilket stadie er vi på?
Når vi har identificeret, hvad, vi mener, kan drive et generelt større strukturelt samfundsskift, begynder vi at arbejde med stadiet for den givne udvikling. I den meget tidlige fase af nye trends vil vi ofte se, at det er for tidligt at investere. Mange af selskaberne vil typisk være mindre private start-ups, og risikoen for os er endnu for stor. Vi venter derfor til, at en række mere etablerede selskaber bryder igennem den første fase, hvor der stadig hersker stor usikkerhed om potentialet.
Hvis potentialet er stort nok, vil de stærkeste selskaber klare sig igennem, og en gruppe mere etablerede selskaber begynder også at se potentialet. Vi vil nu begynde at kunne identificere en gruppe relevante aktieselskaber, som er investérbare.
Stigende investeringslyst
På dette stadie begynder vi også at se stigende investeringslyst i temaet, og vores detaljerede aktieanalyse og udvælgelse begynder her. Vi fokuserer meget på, hvor stort markedspotentialet for temaet er. Er der nogle få selskaber, der sidder med patenter på nøgleteknologier, som er svære at kopiere? Har temaet potentiale for politisk medvind? Og hvordan tager slutbrugeren imod produktet?
Stigende investeringslyst
For de stærke temaer oplever vi ofte, at der opstår en gruppe af selskaber, som udmærker sig ved at have kompetencer, som andre har svært ved at matche. Vi arbejder med detaljeret selskabsanalyse på traditionel vis for at finde frem til denne gruppe. Her kigger vi på selskabsbalancer, indkomst- og gældsniveauer, ledelseskompetencer osv.
I de tidligere stadier investeres der ofte tungt i udviklingen hos selskaberne, og mange selskaber bryster sig måske ikke allerede af høje indtjeningsniveauer. Vi fokuserer dog meget på potentialet for den fremtidige indtjening, når vi vælger nye temaer. Når den stærkeste gruppe af selskaber inden for et tema er identificeret, investerer vi bredt frem for at satse på ét selskab. Vi vægter selskaberne og det enkelte tema ud fra en overordnet porteføljemæssig betragtning, hvor sammensætning og risiko vurderes.
Flere faser
For de mere etablerede temaer oplever vi typisk, at kerneprodukterne/teknologierne gennemgår forskellige faser. Efter den første afkastmæssigt interessante fase oplever vi ofte, at et tema kan bevæge sig ind i en konsolideringsfase, hvor store spillere opkøber de mindre selskaber, og hvor investeringslysten og graden af innovation kan falde.
Når konsolideringen er færdig, og de stærkeste spillere har fundet deres plads, begynder vi ofte at se interessen fra aktiemarkedet stige igen. I denne mellemliggende fase vil vi ofte vurdere temaets afkastpotentiale relativt til andre temaer, vi holder øje med.
Vi kan derfor skalere vægten ned eller skifte til et andet tema, som vi, på en kortere bane, vurderer mere afkastmæssigt interessant. Det afskærer os dog ikke fra at bevæge os tilbage på et senere tidspunkt, når vi begynder at se, at konsolideringsfasen er ved at være ovre, og aktiemarkedet begynder at vise interesse for temaet igen.