17. aug. 2023 kl. 12:00
3292 visninger

Kunsten at slippe kontrollen og være sig selv

I mere end 20 år har Peter Ingemann været fuldstændig sig selv på skærmen. Og selv om hans teenagedatter krøller tæer, når han vover sig ud i de engelske gloser, insisterer han på, at godt tv opstår i det spontane, det upolerede og det selvironiske. Vi har taget en snak med Peter om kunsten at slippe kontrollen – også når det kilder lidt ekstra i maven.

I løbet af en lang karriere som tv-vært har Peter Ingemann lært at mestre det uventede. At improvisere, forfølge nye vinkler og være til stede i øjeblikket – også når det hele går skævt.

Med programmer som ”Hammerslag”, ”Ingemann og Vestkysten” og ikke mindst ”Størst”, har han udviklet sin helt egen naturlige tilgang til værtsrollen og etableret sig som en af de største tv-personligheder i Danmark.

”Jeg er på ingen måde unik eller genial. Jeg tror bare på, at man kommer længst ved at have respekt for sine seere. Man skal stole på, at de kan tænke selv, og så skal man aldrig prøve at være andre end sig selv. Hvis det bliver kunstigt, kan seerne lugte det på kilometers afstand,” lyder den enkle forklaring fra Peter.

”Jeg er på ingen måde unik eller genial. Jeg tror bare på, at man kommer længst ved at have respekt for sine seere"

Men så enkelt er der selvfølgelig ikke noget, der er. Og nøglen til Peters naturlighed på skærmen er dages research og forberedelse. At være fri i øjeblikket kræver benhårdt arbejde.

”Hvis du sidder over for opsendelseschefen i en rumhavn i Fransk Guyana, så har du brug for at have styr på dine fakta. Du bliver nødt til at have en mental hylde med viden, du kan plukke fra. Og det er altså ikke noget man kommer sovende til.”

Når Peter Ingemann ikke rejser verden rundt, bor han lige ned til smukke Julsø ved Silkeborg. Her finder han ro og lader op inden næste store projekt.

For rullende kamera

Uanset om Peter interviewer forskere,rigmænd, sportsfolk eller manden på gaden, insisterer han på minimal iscenesættelse. Og første gang han møder sine interviewpersoner er det næsten altid for  rullende kameraer. Som seer oplever man situationen, som Peter oplever den. Samme nervøse grin. Samme akavede stilheder. Det handler om at skabe naturlige reaktioner, og det kræver, at man som vært tør ofre sin forfængelighed.

”Uanset hvilket program jeg laver, så er det altid det menneskelige, der er omdrejningspunktet. Det er det, jeg brænder for.”

”TV-mediet er utrolig selvhøjtideligt, og mange af os i branchen føler næsten, vi kan gå på vandet. Kuren mod den selvfedme er at omfavne sine fejl, lade kameraerne rulle uafbrudt og aldrig klippe sig selv perfekt. Det er skræmmende at opgive kontrollen, men resultatet af at insistere på kontrol er kedeligt tv, og det er langt mere skræmmende,” forklarer han. 

Det er også i det uplanlagte, at humoren opstår, og som vært skal man turde være en lille smule til grin. Intet bringer dig mere i øjenhøjde end en uheldig kommentar eller en god dosis danglish.

”Når jeg kommer til at sige ’rain worm’ eller ’hitting the cat off the tønde’ i et interview, så ved jeg godt, at min teenagedatter synes, jeg er dybt pinlig. Men jeg ved også, at det får seerne til at slappe af, fordi de ser, at jeg også bare er et menneske. Selvironi og humor virker afvæbnende, og så åbner det en ladeport for, at jeg kan fylde viden og vitaminer i mit program uden at kede seeren ihjel,” griner han.

Tilmelding til investormøder 2023
Læs også

Tilmelding til investormøder 2023

Læs artikel

Mennesket i centrum

I ”Størst” turnerer Peter verden rundt i jagten på det største, vi mennesker har skabt. Trods sine midtjyske rødder er han ikke bleg for at lade sig imponere af enorme byer, fly, diamantminer eller rumhavne. Men i sidste ende er ’det store’ kun en undskyldning for at dyrke ’de små’ historier.

”Attraktionerne er rygraden i programmet. Men menneskene, jeg møder, er hjertet, lungerne og hjernen. Uanset hvilket program jeg laver, så er det altid det menneskelige, der er omdrejningspunktet. Det er det, jeg brænder for, og hvis mine programmer skal blive gode, er jeg nødt til at brænde for det,” fortæller han.

Det er menneskeligt at fejle

Når Peter Ingemann besøger investormødet i efteråret, er det med håbet om at give et indblik i sin unikke tilgang til tv. Men foredraget er også et opgør med den perfekthedskultur, der har bidt sig fast i vores samfund. Budskabet er enkelt:

”Fejl er gode, for vi lærer af vores fejl. I en tid, hvor folk bliver mere og mere angste, selvkritiske og perfektionistiske, er det utrolig vigtigt, at vi tør lave fejl. Lad os droppe glansbillederne på tv, på de sociale medier og i livet. I sidste ende er vi er jo alle sammen bare mennesker, og hvad er mere menneskelig end at fejle? Fejl udvikler os.”

"Lad os droppe glansbillederne på tv, på de sociale medier og i livet."

Peter Ingemann

  • Uddannet journalist i 2001.
  • Slog igennem som vært på DR med programmer som ”Hammerslag” og ”Nybyggerne”.
  • Har siden 2013 lavet fire sæsoner af ”Størst” på TV2. En femte kommer til efteråret.
  • Bor med sin hustru nær Silkeborg, fire kilometer fra sit barndomshjem.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 14 anmeldelser

Mest læste artikler