Forbrugerøkonom: Kvinder har flair for investering

Forbrugerøkonom: Kvinder har flair for investering

Der er ikke lige så mange kvinder, der investerer, som mænd. Og det burde der gøres noget ved, hvis man spørger forbrugerøkonom i ­Sydbank, Ann Lehmann Erichsen. For det er bedre at komme sent afsted, end slet ikke at komme i gang.

Stemningen er god og lydniveauet højt. Vi befinder os i en sal fuld af kvinder, der lavmælt snakker sammen på kryds og tværs, mens den ene hånd efter den anden spørgelystent bliver rakt i vejret. For de fleste er det ikke ved første øjekast tydeligt, at dette faktisk er et arrangement om investering. Men det er det.

Mødet er en del af en investeringsturné, hvor kvinder er inviteret til at høre mere om investering, og det er der ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen en god grund til.

”Selvom mange kvinder faktisk er rigtigt dygtige til at investere, halter kvinderne stadig efter mændene, når man ser på deres investerede formue og andelen, der investerer,” forklarer Ann Lehmann Erichsen. ”Og det er synd. For hvis man har en opsparing, er det vigtigt at se på investering, så den som minimum kan holde værdien. Ellers bliver den udhulet af prisstigningerne i samfundet.”

Kvinder har flair for investering

Mange kvinder kan have en fornemmelse af, at de ikke ved nok om investering til, at de tør give sig i kast med det. Men betyder det, at de er dårligere til at investere end mænd?

”Der er lavet mange analyser af kvinder og mænds investeringer, men de fleste er fra USA og er måske ikke de bedste at læne sig op ad,” forklarer Ann Lehmann Erichsen. ”Men ser man lidt generelt på det, er kvinder mere forsigtige, og når det handler om aktier og investeringer, kan det være en god strategi. Der er masser af kvinder, der har flair for investering.”

Ser man lidt generelt på det, er kvinder mere forsigtige, og når det handler om aktier og investeringer, kan det være en god strategi. Der er masser af kvinder, der har flair for investering.”

Derudover kan kvinder ifølge forbrugerøkonomen også være ret tålmodige. De er gode til at købe og beholde deres investeringer.

”For de fleste investorer er det et godt råd ikke at købe og sælge sine investeringer for tit, og her har mange kvinder en fordel,” udtaler Ann Lehmann Erichsen. ”Men hvis man vil handle enkeltaktier som fx Novo Nordisk eller Vestas, så er det også vigtigt at have en målsætning. Hvornår er kursen rigtig til, at jeg skal sælge igen? Uanset hvad, kræver investering et aktivt stykke arbejde. Hvis altså ikke man vil købe investeringsprodukter, hvor der er nogen, der gør det for én.”

Ligheder mellem mænd og kvinder

Selvom kvinder ikke investerer lige så meget som mænd, er der faktisk nogle spændende observationer, når man ser på de kvinder, som er aktive på markedet.

”I en analyse, som Sydinvest har fået ud-arbejdet, viser det sig, at kvinder, der er aktive på investeringsmarkedet, har flere ting til fælles med mandlige investorer,” uddyber forbrugerøkonomen. ”De går lige så meget op i risiko og afkast, som deres mandlige ’kolleger’, mens kvinder faktisk er mere opmærksomme på omkostninger end mænd. Når man sammenligner kvindelige investorer med befolkningen som helhed, svarer de også i langt højere grad, at de synes, at investering er sjovt.”

”På trods af lighederne kan man også se forskelle. Det er fx tydeligt, at de kvindelige investorer går mere op i bæredygtighed og FN’s verdensmål end mandlige investorer. På sigt tror jeg faktisk også, at det er en styrke,” tilføjer Ann Lehmann Erichsen.

Skal kunne sove godt om natten

Selvom der altid er en risiko ved at investere, mener Ann Lehmann Erichsen, at det er vigtigt at holde fast i at være tryg, også når man investerer. Der er heldigvis flere måder at begynde at investere på, hvor kompleksiteten varierer. Man kan investere i aktier og obligationer selv, man kan investere i investeringsfonde inden for forskellige områder eller man kan vælge en plejeløsning, hvor alt bliver klaret for én.

”Jeg synes helt klart, at det vil være glædeligt, hvis der kommer flere kvinder ud på investeringsmarkedet. Uanset om det er med små opsparinger eller store,” opfordrer forbrugerøkonomen. ”Mit bedste råd til de kvinder, der kunne have lyst til at investere, er at tage en snak med deres bankrådgiver. Rådgiverne er gode til at komme forbi hele økonomien, og de har mere og mere fokus på at få kvinderne med på investeringsvognen.”

Lær det basale om investering: 

Det behøver ikke at være svært eller kedeligt, men der er nogle ting, det er godt at have styr på. Se fx Sydinvests investeringshåndbog på sydinvest.dk/investering

Start tidligt og småt: 

Det er aldrig for tidligt eller for sent at begynde at investere. Jo før du starter, jo mere tid har du til at nyde afkastet af dine investeringer.

Vælg en strategi, der passer til dig: 

Der findes ikke én rigtig måde at investere på.

Hold fast i din plan: 

Når du har valgt en strategi, er det vigtigt, at du holder fast i den.

Søg råd eller støtte, hvis du har brug for det. 

Der sidder professionelle rådgivere i landets pengeinstitutter, som gerne hjælper dig.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2,9
Baseret på 11 anmeldelser