Investorer i  kunstig intelligens skal se sig godt for

Investorer i kunstig intelligens skal se sig godt for

Begejstringen for kunstig intelligens er enorm og har sendt aktiekursen i mange selskaber i vejret. Investeringspotentialet er fortsat intakt, men det er afgørende at være selektiv, vurderer seniorporteføljemanager.

Ilden, hjulet, dampmaskinen, forbrændingsmotoren, mobiltelefonen og internettet. Gennem tusindvis af år har menneskets idérigdom sat nye milepæle for opfindelsen og anvendelsen af banebrydende teknologier.

Med lanceringen af ChatGPT, en såkaldt chatbot drevet af kunstig intelligens, satte det amerikanske selskab OpenAI i november 2022 en ny og skelsættende pæl i jorden på vegne af menneskeheden. Den nye og ganske avancerede teknologi er i stand til at besvare alverdens spørgsmål eller skrive portrætter og juridiske dokumenter samt generere kode til programmering.

“Med lanceringen af ChatGPT blev det pludselig muligt for almindelige borgere at stifte direkte bekendtskab med kunstig intelligens, hvor det tidligere kun har været en indirekte del af programmer og apps,” forklarer Nicolaj Jeppesen, der er seniorporteføljemanager for Sydinvest. Han står i spidsen for den nye aktiefond Sydinvest Megatrends, der har omfattende investeringer inden for kunstig intelligens. Blandt de fem brede megatrends i fonden er dette ét af de underliggende temaer.

Siden lanceringen af ChatGPT har OpenAI’s intelligente chatbot taget verden med storm.”

Stor begejstring for ny ­AI-teknologi

Ifølge seniorporteføljemanageren blev grundstenen til teknologien, der ofte omtales som AI (Artificial Intelligence, red.), lagt for årtier tilbage.

“Men drømmene blev holdt tilbage af computere, der ikke var kraftige nok, og vi har derfor været nødt til at vente på, at den teknologiske udvikling kunne følge med. Med større og større processorkraft kunne nye sprogprogrammer som fx ChatGPT pludselig trænes på så mange parametre, at de for alvor blev et brugbart værktøj,” understreger han.

Begejstringen for den nye teknologi har også sat sine aftryk på finansmarkederne, hvor AI-aktier er skudt i vejret.”

Siden lanceringen af ChatGPT har OpenAI’s intelligente chatbot taget verden med storm, og interessen for kunstig intelligens har bredt sig som en løbeild.

“ChatGPT er det hurtigste medie nogensinde til at indfange én million brugere, og begejstringen for den nye teknologi har også sat sine aftryk på finansmarkederne, hvor AI-aktier er skudt i vejret. Fra midten af maj, hvor vi lancerede Sydinvest Megatrends, og frem til udgangen af juni har investeringstemaet bidraget med ca. 17 pct. i afkast til fonden,” siger Nicolaj Jeppesen og fortsætter:

“De bedst præsterende aktier har været inden for chips og tests af chips, men vi har også haft et godt aktieafkast på selskaber, der i stigende grad anvender AI i deres produkter, heriblandt softwareselskaber.”

Advarer om boble­lignende tilstande

De kraftigt stigende aktiekurser betyder dog, at der på meget kort tid er indarbejdet store forventninger til fremtiden i nogle AI-selskaber. Fra flere kanter advares der nu om boblelignende tilstande.

“Mange selskabers aktiekurs er løftet op af AI-bølgen, men det vil ikke være alle, der kan leve op til investorernes forventninger. I hypede perioder løftes også selskaber, der måske ikke har den klare påvirkning af temaet, og nogle kan komme til at opleve store kursfald på et tidspunkt,” siger Nicolaj Jeppesen og fortsætter:

“Med den seneste tids stærke aktiemarkedsudvikling har vi også selv valgt at tage lidt profit hjem. Vi har samtidig investeret i andre AI-relaterede selskaber, som vi mener, markedet har overset, og vi har ekstra midler klar, hvis der opstår gode købsmuligheder.”

Øget regulatorisk udfordring i sigte

En anden aktuel risiko ved at investere i kunstig intelligens er, hvad Nicolaj Jeppesen betegner som en “øget regulatorisk udfordring,” hvilket er typisk for nye investeringstemaer. Det gælder særligt nye teknologier med potentiale til at udfordre det globale verdensbillede.

Selvom der er mange fordele ved kunstig intelligens, er det svært at overse de udfordringer, som den nye udvikling medfører. Derfor mener Nicolaj Jeppesen også, at vi vil se politikerne komme på banen.

“Jeg forventer, at man fra politisk hold vil forsøge at lovgive på området, ligesom vi har set, at sociale medier er blevet reguleret. Men jeg forventer på ingen måde, at det vil stoppe udviklingen af kunstig intelligens i fremtiden eller ændre temaets potentiale væsentligt,” påpeger seniorporteføljemanageren.

AI-temaet er fortsat intakt. Udfordringen består i at identificere og investere i de selskaber, hvor der er mere bag end blot den gode historie.”

Stadig intakt investeringstema

Seniorporteføljemanageren fastholder, at han ser store indtjeningsmuligheder for både chips-, hardware- og softwareselskaber, men også fra en ny underskov af selskaber, der ifølge ham kommer til at løse problemer på nye måder og skabe nye, bedre og andre forbrugeroplevelser end i dag.

“Alt i alt mener jeg, at AI-temaet fortsat er intakt. Udfordringen består i at identificere og investere i de selskaber, hvor der er mere bag end blot den gode historie. Fra et investeringsperspektiv med lidt kortere horisont betyder den seneste tids aktiekursstigninger dog, at investeringstemaet indebærer en højere risiko nu end tidligere.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,3
Baseret på 9 anmeldelser