
En stærk portefølje bag formuefondene
Når opsparingen skal investeres, er det afgørende at fordele investeringerne optimalt på tværs af aktivklasser, vurderer chefporteføljemanager.
394 visninger
Når opsparingen sendes ud på finansmarkederne for at vokse, gælder det samme mantra, som kosteksperter har opstillet for en sund kost: nemlig variation. I den finansielle verden er madpyramidens tre lag erstattet af såkaldte ”aktivklasser” med varierende grader af afkastpotentiale og risici.
De tre mest udbredte aktivklasser er aktier, obligationer og kontanter. Herudover findes der andre, mere specialiserede investeringsformer, der over en bred kam betegnes som "alternative investeringer", heriblandt risikopræmiefonde, fast ejendom, råvarer, guld, ædelmetaller og meget andet.
Det er individuelt, hvilke aktivklasser der helst skal fylde mest i investeringsporteføljen hos den enkelte investor. Det afhænger af faktorer som risikotolerance, tidshorisont og finansielle mål, forklarer chefporteføljemanager Bjørn Schwarz, der står i spidsen for Sydinvests formuefonde.
Uanset om man er en erfaren eller grøn investor, er det afgørende at kende sin investeringsprofil og have en klart defineret strategi på plads.”
“Uanset om man er en erfaren eller grøn investor, er det afgørende at kende sin investeringsprofil og have en klart defineret strategi på plads. Ellers er det nærmest umuligt for den enkelte investor at kende den optimale fordeling af opsparingen på tværs af aktivklasser,” påpeger Bjørn Schwarz.
Aktiv-allokering er helt afgørende
I finansielle kredse er fordelingen af midler på tværs af aktivklasser kendt som ”aktiv-allokering.” Når man udfordrer den erfarne chefporteføljemanager på vigtigheden af denne investeringsdisciplin, får man straks svar på tiltale.
“Det er en kendt sag, at aktivklasser præsterer forskelligt under forskellige markedsforhold, så aktiv-allokeringen er helt afgørende for at balancere risiko og afkast. Fx bevæger alternative investeringer sig typisk ikke i samme retning og tempo som aktier og obligationer, og derfor har alternative investeringer en stabiliserende effekt i en portefølje. Aktiv-allokering er en helt afgørende del af at investere. Dens betydning kan nærmest ikke overdrives,” tilføjer han.

Den optimale fordeling af aktivklasser er et centralt omdrejningspunkt i Sydinvests formuefonde, hvor Bjørn Schwarz og hans team varetager det investeringsmæssige ansvar på vegne af investorerne. Her har investeringsteamet konstrueret formuefondene i forskellige risikoklasser, så der er noget for både risikovillige og mere forsigtige investorer.
Noget for enhver risikosmag
Tommelfingerreglen er, at jo flere aktier, der indgår i en investeringsfond, desto større sandsynlighed vil der typisk være for et højere afkast. Men risikoen for tab stiger også, fordi der er større udsving i kursen på aktier end på fx obligationer. I den ene ende af risikospektret ligger den forsigtige fond ‘Formue Obligationer’, der udelukkende består af obligationer, mens fonden ‘Offensiv’, der stort set kun består af aktier, er skabt til den mere risikovillige investor.
Aktiv-allokering er en helt afgørende del af at investere. Dens betydning kan nærmest ikke overdrives.“
“Fondenes indbyggede aktiv-allokering giver fra dag ét adgang til en varieret portefølje af investeringer fordelt på mange aktivklasser. På den måde tages der højde for den enkelte investors ønsker og behov. Porteføljerne overvåges og justeres løbende af vores specialister for at sikre, at de altid er optimeret mod markedets udvikling,” siger Bjørn Schwarz og fortsætter:
“Netop den løbende overvågning er vigtig, for når den økonomiske vejrudsigt pludselig ændrer sig, er det ofte vigtigt at sadle hurtigt om, og det gør vi i disse fonde.”
Stor appetit på formuefondene
Formuefondene med de blandede porteføljer er på kort tid blevet vældigt populære hos Sydinvests investorer. Den samlede formue under forvaltning i fondene er i dag vokset til 60 mia. kr.
Der er flere grunde til investorernes voksende appetit på de blandede fonde, vurderer chefporteføljemanageren.

“Fondene giver en bred eksponering mod de finansielle markeder, som er tilpasset den enkelte investors temperament, uden at vedkommende behøver følge med hele tiden. At fondene løbende plejes af professionelle specialister, der følger markedet nøje, appellerer formentlig også til mange, for vi ved af erfaring, at der er en del, der ikke ønsker at investere på egen hånd,” siger han.
Som noget helt særligt giver Sydinvests formuefonde også mulighed for at drage fordel af nogle avancerede investeringsmuligheder, der ellers ville være for komplekse eller omkostningstunge for private investorer.
“Et godt eksempel er flere spændende muligheder inden for de alternative investeringer, fx i risikopræmiefonde, private equity og private credit. Her har vi før grebet nogle unikke muligheder, der har bidraget til, at fondene over tid har været i stand til at levere et stabilt og konkurrencedygtigt afkast,” understreger Bjørn Schwarz.