
Rivaler med fælles kurs mod et milliardmarked
Novo Nordisk og Eli Lilly dominerer markedet for fedmebehandling med deres banebrydende lægemidler. Med et hastigt voksende marked står begge virksomheder stærkt positioneret til fremtiden.
60 visninger
Selvom Novo Nordisk og Eli Lilly ofte fremstilles som skarpe konkurrenter på markedet for fedmebehandling, er virkeligheden, at efterspørgslen har været så massiv, at begge selskaber hidtil har solgt al den Wegovy og Zepbound, de har produceret.
"Med mere end én milliard mennesker verden over, der lever med svær overvægt (BMI >30), og en forventning om, at tallet vil stige til to milliarder i 2045, har Novo Nordisk og Eli Lilly med deres nuværende 3-4 millioner patienter kun lige kradset i overfladen af et enormt marked," siger Søren Løntoft, senioranalytiker hos Sydbank.

Et stort marked for behandling
Ifølge Søren Løntoft bliver markedet for fedmebehandling næppe et klassisk winner-takes-it-all-marked, hvor ét selskab dominerer på baggrund af den mest effektive vægttabsmedicin. I stedet forventer han, at markedet vil blive langt mere segmenteret over de næste 5-10 år. Nogle patienter har behov for et vægttab på 10-20 % af kropsvægten, mens andre sigter mod et vægttab på over 20 % eller endda over 25 %.
"Nogle patienter vil opleve bivirkninger som kvalme og opkast ved én type behandling, men vil kunne drage fordel af en anden teknologi. Nogle vil foretrække en ugentlig injektion, andre en månedlig, mens nogle vil foretrække en daglig pille," forklarer Søren Løntoft.

Selskaber skal ramme så mange sygdomme som muligt
Samtidig vil forskelle i behandlingernes evne til at adressere fedmerelaterede sygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme få betydning for markedets udvikling.
”De selskaber, der kan tilbyde en bred portefølje af lægemidler, som er i stand til at adressere flest behov – og som samtidig har en stærk produktionskapacitet – vil have de bedste forudsætninger for at tage en stor del af dette hastigt voksende marked,” uddyber Søren Løntoft.
Stærke positioner på det fremtidige marked
Med deres nuværende produktporteføljer, omfattende forskning og udvikling samt massive investeringer i produktionskapacitet står både Novo Nordisk og Eli Lilly godt rustet til at tage en stor del af det fremtidige marked for fedmebehandling. Samtidig er markedet så stort og voksende, at der også vil være plads til andre aktører.

Fedme som en kronisk sygdom
Novo Nordisk og Eli Lilly vil også drage fordel af hinandens tilstedeværelse, når det gælder om at bygge markedet op med fortællingen om, at fedme er en sygdom på linje med fx diabetes. Fortællingen indebærer, at fedme ikke blot ses som et spørgsmål om livsstil, men som en tilstand, der kræver medicinsk behandling i kombination med sund kost og motion. Samtidig fremhæves det, at der kan være en samfundsøkonomisk gevinst ved at yde tilskud til bestemte persongrupper.
”Evnen til at opnå tilskud på markederne vil naturligvis også være en retningspil for størrelsen af det fremtidige marked for fedmebehandling. Én ting er sikker – det bliver STORT,” slutter Søren Løntoft.
Med et hastigt voksende marked står begge virksomheder stærkt positioneret til fremtiden.”
Begge selskaber i fonde
Porteføljemanagerne bag investeringerne i Sydinvest Formue har gennem længere tid investeret i både Novo Nordisk og Ely Lilly. I aktieporteføljen i fondene fylder selskaberne henholdsvis 0,86 % og 1,59 %.

Novo Nordisk
Novo Nordisk kræver næppe en større præsentation. Selskabet er med længder det største danske selskab målt på markedsværdi. Novo Nordisk har i modsætning til mange andre medicinselskaber fokuseret på et afgrænset sygdomsområde. Den strategi har gjort Novo Nordisk ledende inden for diabetes- og fedmebehandling, som udgør 95 % af selskabets omsætning.
De bedst kendte midler er Ozempic til behandling af diabetes og fedmemidlet Wegovy, der er lanceret i 2021. Begge midler bygger på molekylet semaglutid. Derudover har Novo Nordisk midler, der adresserer forskellige blødersygdomme, ligesom selskabet har aktiviteter inden for væksthormonelle sygdomme.
Novo Nordisk arbejder desuden på at udbygge forretningen til at omhandle sjældne sygdomme, der er diabetes- og fedmerelaterede.
Eli Lilly
De fleste kender nok bedst Eli Lilly som Novo Nordisks amerikanske ærkerival inden for diabetesbehandling. Indenfor det seneste år er de to selskaber også blevet konkurrenter indenfor fedmebehandling. Det er da også netop diabetes- og fedmebehandling, der udgør en stor del af Eli Lillys forretning (ca. 60 % af selskabets omsætning).
Selskabets bedst kendte midler er Mounjaro til behandling af diabetes og fedmemidlet Zepbound, der blev lanceret i 2023, og som begge bygger på molekylet tirzepatid.
Derudover har Eli Lilly i modsætning til Novo Nordisk aktiviteter inden for kræftbehandling med en række midler til behandling af bl.a. lungekræft. Selskabet har desuden midler, der adresserer immunologiske sygdomme som psoriasis, samt midler til adressering af neurologiske sygdomme som depression og migræne.