Naturen kan du ikke forhandle med

Naturen kan du ikke forhandle med

Corona slog fast, at naturen stadig har den ultimative magt over vores liv. En lille virus sendte hele verden til tælling, ændrede vores dagligdag markant og førte til tusindvis af tragiske dødsfald. Vi fik også en vigtig læring af krisen. Vi blev mindet om, at vi stadig er en del af naturen. Forstår vi det, kan vi blive mindre stressede, mere kreative og bedre ledere og medarbejdere.

Chris MacDonald er født i USA i 1973 og kom til Danmark i 1999, hvor han blev uddannet Cand. Scient. i Human Fysiologi. Mange kender ham fra TV-programmer som ”By på Skrump”, ”Chris på Chokoladefabrikken” og „U-TURN“. Han er forfatter til bestselleren „Ikke til forhandling – livets ligning“, der bl.a. tager læseren med tilbage i vores udviklingshistorie. En opfølger til bogen er klar omkring årsskiftet

„Jeg krydsede fingre for, at det ikke ville slippe ud af Kina“, fortæller Chris MacDonald, der pga. sin baggrund som fysiolog fulgte corona tæt i måneder op til nedlukningen af Danmark.

Corona-udbruddet er ikke det eneste eksempel på, at naturen styrer vores skæbne. Vi bærer nemlig hver dag rundt på et DNA, der er designet til et liv ude i naturen. I bogen „Ikke til forhandling – livets ligning“ tager Chris MacDonald os med tilbage til vores oprindelige liv, hvor motion, søvn, god kost og samvær var en selvfølge.

„Vores hjerner og kroppe er ikke bygget til et inaktivt liv med søvnunderskud, social isolation og forarbejdede fødevarer. Og slet ikke til det vanvittige tempo i vores moderne verden. Vi skal derfor lære, at der er begrænsninger. Både for os som mennesker og for vores fælles klode. Og måske var krisen en påmindelse om naturens styrke“, siger han.

Smagsprøve på et andet tempo

Nedlukningen gav store ændringer i vores hverdag. Nogle fik uhyggeligt travlt, men andre kom ned i gear pga. færre aftaler, mindre morgenstress og mindre trafik.

  „Vi opfatter slet ikke travlheden, fordi den er konstant. Ved nedlukningen fik mange en smagsprøve på et liv med et mere menneskeligt tempo“, fortæller Chris MacDonald.

Homo sapiens er ikke skabt til en hjemmearbejdsplads

Corona skabte for mange et håb om en anden form for arbejdsliv med hjemmearbejdsdage. Selvom Chris MacDonald ser positivt på fleksibiliteten, mener han, at der igen er grund til at tage vores biologi i betragtning.  

„At være sammen og mærke nærvær, det er et biologisk behov, vi har, som er på samme niveau som mad, vand og søvn. Forklaringen er, at vi mennesker ude i naturen er dybt afhængige af hinanden.

Vi kan ikke løbe stærkt, vi kan ikke flyve, vi kan ikke flygte op i træerne og har i det store tidsperspektiv først lige opfundet våben til at forsvare os med. Derfor er det flokken, der sikrer vores overlevelse. Og vores nervesystem gør os utrygge, når vi ikke kan mærke andres tilstedeværelse“, forklarer han.

„At være sammen og mærke nærvær, det er et biologisk behov, vi har, som er på samme niveau som mad, vand og søvn."

Motion skal være nødvendig eller sjov

Under corona steg salget af motionsudstyr markant, og der var angiveligt flere mennesker i parker og på løbestier. Men de første tal fra USA og Danmark tyder dog ikke på, at vi har fået mere motion under nedlukningen.

Her er der også forklaringer at finde i vores lange historie som jægere og samlere. „Bevægelse skal være nødvendigt, eller det skal være sjovt. Ellers er vi som art svære at motivere. Og nødvendighed er der ikke meget af i vores komfortable verden. Motion skal ind i vores dagligdag. Enten som transport eller som en del af arbejdsdagen. På den måde kan vi bekæmpe en hel række alvorlige livsstilssygdomme.“

Hellere mismatch end livsstil

Selvom kampen mod livsstilssygdomme har fyldt meget i Chris MacDonalds populære tv-programmer og i hans nye bog, er han ikke glad for begrebet.

„Jeg vil hellere kalde det mismatchsygdomme. Livsstilssygdomme lyder, som om det er dig, der har valgt en dårlig livsstil. Siger du i stedet „mismatch“, så anerkender du, at du befinder dig i et liv, som din krop og hjerne ikke er designet til“, siger han.  

"For at få et optimalt udbytte af REM-søvnen skal vi dog sove mindst otte timer. I den sidste del af natten er andelen af REM-søvn nemlig størst“

Søvn gjorde os til mennesker

Søvn er et andet af de emner, som Chris MacDonald mener, at vi skal forstå ud fra vores evolutionære historie. 

„Da mennesket hoppede ned fra træerne, blev det muligt for os at få mere dyb REM-søvn  – uden at falde ned i løbet af natten! REM-søvnen gav os helt unikke evner for social og emotionel intelligens og kreativitet. For at få et optimalt udbytte af REM-søvnen skal vi dog sove mindst otte timer. I den sidste del af natten er andelen af REM-søvn nemlig størst“, forklarer han.

„Hvis du bliver vækket af dit vækkeur, så har du ikke fået nok søvn. Og det har færre og færre“, fortæller Chris MacDonald, der ofte har svært ved at overbevise folk om betydningen af social og emotionel intelligens. Det hjælper, når han beskriver en person, der mangler disse evner. „Alle har nemlig oplevet chefer eller kollegaer, der flejner ud over ingenting og har svært ved empati og nærvær.“

En god nats søvn er en god investering

Chris MacDonald tror på, at vejen til bedre søvn handler om viden. For de fleste kender i dag ikke nok til den biologiske betydning af forskellen mellem 8 og 6-7 timers søvn. Næste skridt er at hjælpe folk med at falde godt i søvn. Her har Chris MacDonald et par gode råd.

„Lav en nedkølingsperiode inden sengetid – og lad bogstaveligt talt være med at lave noget, du ikke kunne gøre for 200 år siden“. Det er især alle de lysende skærme, der bliver tænkt på her.

„Fortæl en historie, læs en bog højt, snak med dine nærmeste, og lav simple praktiske gøremål, så du kan komme ned i gear. Prøv det! Bare i en måned“, foreslår han. „Du kan selvfølgelig også vælge meditation, men det er virkelig hård træning“, griner Chris MacDonald, der ellers er kendt for at have gennemført et af verdens hårdeste cykelløb: Race Across America.

"afsæt tid hver eneste dag sammen med mennesker, du sætter pris på, og få vendt bekymringerne. Det har jeg selv meget glæde af“

Svært ved at falde i søvn? Du er en vinder!

Er du en af de mange, der kan blive fanget i grublerier ved sengetid? Måske oplevede du det under nedlukningen, hvor både smittefaren, en usikker job-situation og aktiekurser kunne skabe reel grund til bekymring. Der er faktisk en forklaring og gode råd til håndtering.

„Bekymringer er tegn på, at dine gener har været vindere i evolutionen. Dine forfædre var gode til at forudse de farer, der lurede. De bekymrede sig om fremtiden. Den egenskab har du arvet på godt og ondt“, forklarer Chris MacDonald.

En hjælpende hånd til at dæmpe bekymringerne kommer også fra vores fortid som sociale flokdyr.

 „Vi bliver nemlig automatisk mere trygge, når vi kan mærke, at der er ro på hos andre i flokken. Det er den egenskab, som kaldes for co-regulering. Så afsæt tid hver eneste dag sammen med mennesker, du sætter pris på, og få vendt bekymringerne. Det har jeg selv meget glæde af“, fortæller han.

Corona-nedlukningen viste styrken ved Danmark

Corona-krisen har fået Chris MacDonald til at tænke meget over forskellene mellem Danmark og hans andet hjemland, USA.

„Håndteringen i de to lande har været som nat og dag. Og det handler ikke kun om, at Donald Trump sidder i Det Hvide Hus, men også om forskellen på en individualistisk og en fællesskabsorienteret kultur. Når vi ligger og skal falde i søvn om aftenen, så har vi i Danmark en grundlæggende tryghed. På den måde passer vores samfund bedre til nogle af de behov for fællesskab, som homo sapiens har fra naturens hånd“, slutter Chris MacDonald.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde