Stor interesse for danske obligationer

Stor interesse for danske obligationer

Højere renter har gjort det mere attraktivt at investere i obligationer, og private investorer vælter ind i aktivklassen, afslører obligationsekspert.

Danskere vælger i stor stil at have obligationer i deres porteføljer: Danske obligationer vel at mærke. For hvis danskerne skal vælge mellem obligationer fra Danmark og obligationer fra andre lande, er der en klar præference for de danske obligationer – også selvom der kan være en højere rente at hente andre steder.

Især danske realkreditobligationer er i høj kurs hos danske investorer, og den udvikling er kun forstærket, efter at renterne er kravlet opad igen, så de nu handles i ca. 4 pct.

Det højere renteniveau betyder, at obligationer som aktivklasse har fået sin relevans tilbage.”

Ifølge chefporteføljemanager Nikolaj Fabricius er valget af danske obligationer meget naturligt. Den erfarne kandidat i matematik-økonomi, der er en af landets førende specialister i investering i danske realkreditobligationer, ser gode muligheder på investorernes vegne.

“Det aktuelle renteniveau har skabt en ny virkelighed for obligationsinvestorerne, hvor fx realkreditobligationer nu tilbyder en pæn rente i forhold til den risiko, man påtager sig. Vi har i dag et marked, der er i bedre balance og fyldt med muligheder. Det er en meget positiv udvikling,” forklarer Nikolaj Fabricius.

Højere renter giver større afkast

Ifølge chefporteføljemanageren betyder de højere renter, at obligationerne er tilbage i varmen hos investorerne. En stigende andel af private danskere køber stats-, realkredit- eller virksomhedsobligationer hjem til investeringsporteføljen; enten handlet direkte eller via en investeringsforening som fx Sydinvest.

Når man investerer i en eller flere realkreditobligationer, udlåner man penge til et realkreditinstitut i en vis årrække mod en given rente. Dermed har man som investor et relativt klart billede af, hvilket afkast man kan se frem til at opnå i de næste mange år.

Helt grundlæggende er obligationernes primære opgave dog ikke at skabe et højt afkast, men derimod at sikre stabilitet i den samlede investeringsportefølje. Mens aktier kan svinge meget i begge retninger, ved man som obligationsinvestor, at man hvert år er garanteret en vis rente. Obligationer er typisk forbundet med en lavere grad af risiko end fx aktier. Med andre ord er obligationer det stabile fundament, der indgår i de fleste porteføljer, hvis investor ønsker en fornuftig middelvej mellem et godt afkast og et fornuftigt risikoniveau.

Danske aktieinvestorer foretrækker stadig hjemmebanen
Læs også

Danske aktieinvestorer foretrækker stadig hjemmebanen

Læs artikel

Flere investorer vil have obligationer

“Obligationer er jo det sikre valg, hvis man ønsker et alternativ til at have pengene stående kontant, og nu får investorer også en vis rente for at holde obligationerne. Det højere renteniveau betyder, at obligationer som aktivklasse har fået relevansen tilbage,” siger Nikolaj Fabricius.

Han tilføjer, at der fra 2016-2021 var en klar tendens til, at private investorer fravalgte obligationer.

Vi har i dag et marked, der er i bedre balance og fyldt med muligheder.”

“Investorkredsen blev bare mindre og mindre for hver dag, der gik. Det gav også mening: Hvorfor skulle investorerne løbe risikoen ved at eje obligationer, når de ikke blev betalt for det?” spørger chefporteføljemanageren retorisk og fortsætter:

“Men nu er tendensen vendt på en tallerken. Det højere renteniveau har affødt en pæn interesse fra grupper af private investorer, der ikke har været aktive på området i mange år. Nu ser vi i stigende grad, at private gerne vil eje flere obligationer. For tiden oplever vi dagligt købere, og der er ingen trafik den anden vej.”

Fortsat vigtigt at sprede risikoen

Men selvom obligationer er forbundet med en lavere grad af risiko end fx aktier, bør investorerne fortsat huske på, at risikoen ikke er nul. For at reducere risikoen bedst muligt skal man være opmærksom på at fordele sine obligationsinvesteringer på tværs af obligationstyper, påpeger Nikolaj Fabricius.

Risikostyring er særligt vigtig i perioder med turbulens og generel usikkerhed på de finansielle markeder, og for tiden er mange markedsdeltagere optaget af risikoen for en recession.

Det aktuelle renteniveau har skabt en ny virkelighed for obligationsinvestorerne.#

Men hvad vil en recession som udgangspunkt betyde for investorer, der har fx realkreditobligationer i porteføljen?

“Det vil med stor sandsynlighed betyde lavere renter, og for investorer i realkreditobligationer er det jo lig med rare kursgevinster. En meget dyb recession med store boligprisfald vil investorerne dog helst være foruden, da det øger risikoen for at udfordre aktivklassen kreditmæssigt. Og sker der ikke noget med renterne, kan investorerne se frem til fortsat at høste den løbende rente på 3-4 pct.,” vurderer Nikolaj Fabricius.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

5
Baseret på 1 anmeldelser