15. sep. 2023 kl. 10:00
3792 visninger

Nærmer renten sig endestationen?

Den Europæiske Centralbank hæver endnu en gang styringsrenten, og analytikere forventer nu, at vi kan have set toppen. Det kan love godt for obligationsinvestorer.

Trods en fortsat faldende inflation valgte den Europæiske Centralbank, ECB, for 10. gang i træk at hive en renteforhøjelse op af værktøjskassen. Det sender et signal om, at målet om en inflation på 2 % har første prioritet.

”Det er svært at se, at ECB havde et andet valg, når deres egen prognose viser en inflation på hele 3,2 % i 2024. Det er dog særligt en konsekvens af højere energipriser, og det er altså ikke en god ting i eurozonen, der langtfra er selvforsynende, når det kommer til energi. Derfor kan det være en renteforhøjelse, man om 6 eller 12 måneder vil fortryde,” påpeger cheføkonom Søren Kristensen fra Sydbank i en analyse.

Samtidig lyder forventningerne også, at vi nærmer os toppen af styringsrenterne, hvilket kan være godt nyt for de danske obligationsinvestorer.

"Der er meget, der tyder på, at renten nu har ramt toppen. Det er i hvert fald vores hovedscenarie"

Faldende inflation

Inflationen i Europa har været støt faldende siden sin top i oktober 2022 på 10,6 %, men målet om de 2 % ses dog stadig udenfor rækkevidde på den korte bane. Ifølge Søren Kristensen ser vi på nuværende tidspunkt en europæisk økonomi i vanskeligheder. Især industrisektoren har været i tilbagegang i lang tid, men det er også begyndt at smitte af på servicesektoren.

”Der er meget, der tyder på, at renten nu har ramt toppen. Det er i hvert fald vores hovedscenarie,” forklarer Søren Kristensen.

ECB ledende rente

Kilde: Sydinvest

Inflationsrate Eurozonen

Kilde: Sydinvest

Høj rente på obligationer

De mange rentestigninger har presset obligationsrenterne op, så man faktisk får et ret højt afkast på flere stats- og realkreditobligationer. Obligationer er derfor blevet mere interessante for mange investorer efter mange år med nulrenter.

”Vi vurderer, at centralbankerne langt henad vejen nu har ramt rentens endestation, og at 2024 vil byde på rentenedsættelser. Som obligationsinvestor vil man få gavn af rentenedsættelserne, fordi man opnår en kursgevinst ved rentefald,” slutter Søren Kristensen.

Obligationsfonde - kendetegn og generel risiko
Læs også

Obligationsfonde - kendetegn og generel risiko

Læs artikel

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 10 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig