Efter kraftige korrektioner i april og mere stabil udvikling i maj, viste de globale aktiemarkeder generelt positive takter i juni, anført af nye rekordniveauer i USA. Det globale aktieindeks steg ganske pænt, målt i danske kroner, og investorerne begyndte igen at jage nye rekordniveauer. Aftagende geopolitiske spændinger og forventninger om en lempeligere amerikansk handelspolitik bidrog til stemningsskiftet.
I Mellemøsten så Iran-konflikten ud til at eskalere da Israel angreb det iranske luftforsvar, og dræbte en række militære ledere. USA fulgte trop og bombede anlæg, hvor der potentielt udvikles atomvåben. Heldigvis kom en våbenhvile i stand, og dermed undgik vi, at Iran lukkede Hormurzstrædet, hvilket kunne udløse voldsomt stigende energipriser.
De modne aktiemarkeder
Stigningen på de globale aktiemarkeder blev drevet af USA med en række stærke vækstaktier, der nød godt af faldende lange renter og optimisme omkring fremtidige rentenedsættelser fra Federal Reserve. Det amerikanske S&P 500-indeks steg med 4,9 % i US dollar og nåede dermed et nyt historisk højdepunkt, men grundet en svækket amerikansk dollar blev det danske afkast mere beskedent i forhold hertil. Særligt teknologisektoren oplevede stærke stigninger med store toneangivende selskaber som Nvidia (+16,93 %) og Meta (+14,08 %) i front.
Hverken europæiske eller danske aktier kunne følge med i juni. Her faldt det europæiske indeks med -1,3%, målt i danske kroner, mens det brede danske indeks faldt med -1,7%. Her var det selskaber som Zealand Pharma A/S (-21,8%) og Vestas (-8,3%), som var blandt de store tabere, mens Gubra A/S (35,1%) omvendt var blandt højdespringerne.
Afkast i % på de modne aktiemarkeder i juni, målt i kr.
Kilde: LSEG Datastream
Aktier fra Emerging Markets
Aktier fra Emerging Markets viste solide takter i juni. Den generelle forbedring i risikostemningen smittede af, og EM-aktier steg bredt. Især Sydkorea og Taiwan udmærkede sig med store stigninger.
I Taiwan skyldes det primært den høje andel af teknologiselskaber, som har haft medvind i juni, mens det i Sydkorea i høj grad er drevet af politisk stabilisering efter en turbulent periode. Den nye præsident, Lee Jae-myung, blev valgt i maj og har genskabt tillid blandt investorer ved at love reformer, der styrker aktionærrettigheder og gør markedet mere attraktivt.
Brasilien steg hen over måneden, da inflationen stiger mindre end ventet, og fordi der er aftagende opbakning til præsident Lula. Hvis Lula taber valget i 2026, så vil det være positivt for brasilianske aktier.
Afkast i % på de Emerging Markets i juni, målt i kr.
Kilde: LSEG Datastream
Valuta- og rentemarkeder
Den amerikanske dollar blev igen svækket i juni – denne gang med yderligere 3,7 % over for den danske krone. Det bringer det samlede fald i år til over 10 % i 2025.
På obligationsmarkedet har juni budt på markante forskelle mellem USA og Europa. I USA faldt den 10-årige rente med 16 basispoint til 4,2 %, drevet af øgede forventninger om kommende rentenedsættelser. Flere medlemmer af Federal Reserve's rentekomité – dog ikke Powell selv – har udtalt, at en første rentesænkning kunne komme allerede i slutningen af juli. Dertil kommer et øget politisk pres fra præsident Trump, som har insisteret på markante rentesænkninger for at stimulere væksten frem mod valget. I Europa steg den tyske 10-årige rente en smule til 2,6 %. Den Europæiske Centralbank (ECB) sænkede renten for ottende gang siden foråret 2024 og nedjusterede dermed styringsrenten til 2,00 %.
De korte renter er faldet yderligere, mens de lange renter er steget – en udvikling, der har givet en stejlere rentekurve. Dette afspejler dels forventninger om lempelig pengepolitik på kort sigt og dels bekymringer om øget gældsætning og nye statslige investeringer på længere sigt.
Højrentelande- og virksomhedsobligationer
Højrentelandeobligationer udstedt i dollar havde en god måned, understøttet af øget risikoappetit og faldende kreditspænd. Omvendt blev højrentelandeobligationer i lokal valuta ramt af en stærk dansk krone, hvilket udhulede afkastet målt i danske kroner.
Også virksomhedsobligationer havde medvind. High Yield-obligationer steg som følge af faldende kreditspænd og en stabil økonomisk udvikling, mens Investment Grade-obligationer også bidrog positivt – dog i lidt mere afdæmpet grad.
Samlet set blev juni derfor en stærk måned for obligationssegmenter med kreditrisiko. Investorerne blev belønnet for at tage lidt mere risiko.
Udsigter
Trods den geopolitiske uro ser flere tendenser fortsat positive ud. Aktiemarkederne viser ny styrke, obligationsmarkedet reflekterer divergerende makroøkonomiske forventninger, og centralbankerne er fortsat i centrum for investorernes opmærksomhed. Udviklingen i både Fed og ECB vil være afgørende for markedsudviklingen hen over sommeren.
Den 9. juli er der deadline for gengældelsestold og dermed handelsaftaler, blandt andet mellem EU og USA. Finder parterne ikke en løsning, vil de meget høje gengældelsestoldsatser, som Trump præsenterede på ”Liberation Day”, træde i kraft igen. Det kan give store udsving på aktiemarkedet, men hovedscenariet er dog at fristen udskydes eller at der bliver etableret handelsaftaler frem mod fristen, hvilket kan det præge risikoappetitten positivt hen over sommeren. Jo længere en eventuel udskydelse bliver, jo bedre, da det giver plads til langvarige og seriøse forhandlinger.
Vi ser derfor stadig gode investeringsmuligheder, men anbefaler fortsat en balanceret porteføljesammensætning, særligt i lyset af valutausikkerhed og mulige vendinger i rentemarkederne.
Af fondschef Thomas Amelung