20. jan. 2023 kl. 10:27
1323 visninger

Vækstforspring til de nye aktiemarkeder i 2023

De nye aktiemarkeder vil i 2023 få et endnu større vækstforspring end Vesten, hvor recession truer i både USA og Europa. Læs Aktiechef Jesper Engedals kvartalsforventningerne til Globale EM-aktier.

Den helt store begivenhed på de nye aktiemarkeder har været, at Kina langt om længe genåbner samfundet efter en lang periode med benhårde COVID-19-restriktioner. Resultatet har uundgåeligt været et kæmpe smitteudbrud.

Kvartalet har i det hele taget været begivenhedsrigt for Kina. I oktober blev der afholdt partikongres, og Xi Jinping fik 5 år mere i førersædet. Det kinesiske ejendomsmarked er fortsat voldsomt presset, og myndighederne har lanceret forskellige tiltag for at stabilisere sektoren.

I takt med forventninger om kinesisk genåbning sivede igennem til aktiemarkederne, begyndte vi at holde skarpt øje med råvarer og dollaren. Det var forventet, at råvarerne ville reagere positivt på forventningen om øget asiatisk efterspørgsel. Råvareudsigterne er dog splittede. I Vesten forventer mange en snarlig recession, hvilket bør lægge et modsat pres på efterspørgslen.

Batterier som investering
Læs også

Batterier som investering

Læs artikel

Indonesiske og indiske aktier måtte betale tilbage

Mens de kinesiske aktier fik en stærk afslutning på 2022, måtte de hidtidige vindere som eksempelvis indonesiske aktier aflevere noget af afkastet tilbage. Også indiske aktier faldt i kvartalet. Aktierne i Indien er langsigtet meget interessante, men forskellen i værdiansættelsen mellem indiske og kinesiske aktier var blevet for stor.

Politik i centrum i Latinamerika

I Latinamerika var politik i centrum med valget af Lula til præsident i Brasilien, en rigsretssag i Peru og en grundlovsændring i Chile. Lula var ikke aktiemarkedsfavorit, hvilket skabte uro på aktiemarkedet hen over kvartalet, men det ændrede ikke på, at Brasilien var et af de bedste nye aktiemarkeder i 2022 sammen med Peru.

Mellemøsten var præget af en svækket oliepris og dollar i årets sidste måneder. Det betød, at flere af de mellemøstlige aktiemarkeder sluttede året negativt. De mellemøstlige aktiemarkeder havde ellers i store dele af året været en sikker havn i forhold til de øvrige nye aktiemarkeder.

Solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023

Vi ser et solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023 godt hjulpet på vej af genåbning, stimuli, stabilisering af boligmarkedet og en lidt mere imødekommende retorik over for USA. Samtidig ser de kinesiske aktier billige ud, og sidst men ikke mindst blæser der varmere vinde ind over internetaktierne, som hidtil har været ramt af lovgivningsmæssige opstramninger.

"Vi ser et solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023"

Vækstforspring til de nye aktiemarkeder

De nye aktiemarkeder vil i 2023 få et endnu større vækstforspring end Vesten, hvor recession truer i både USA og Europa. Dette giver et rygstød til de nye aktiemarkeder, mens vi i Vesten strammer op på pengepolitikken, kan eksempelvis Kina modsat lempe.

Det bliver altafgørende for aktiemarkedet i 2023, hvordan Fed håndterer den høje inflation. Fed’s rentestigninger vil formentlig stoppe midt på året, og i så fald vil risikoappetitten stige. De nye aktiemarkeder er som aktivklasse tidlige cyklisk og genvinder derfor typisk hurtigt terræn efter en aktiekrise.

En genåbning af Kina og en stabilisering af det kinesiske boligmarked vil som nævnt også betyde øget råvareefterspørgsel. Det kombineret med et usikkert energimarked vil være til gavn for Latinamerika og de mellemøstlige lande i 2023.

Usikkerheden er dog større end normalt, når vi skal vurdere udsigterne for Fjernøsten. Vores hovedscenarie er, at Kinas genåbning sætter gang i Asiens vækstmotor. En betydelig risikofaktor er det kinesiske ejendomsmarked. Store prisfald på boliger kan udløse en bankkrise, men regeringen er meget fokuseret på udfordringen. 

Aftagende rentestigninger kan give comeback til vækstaktier

Fonden Sydinvest Globale EM-aktier er offensivt positioneret med en betydelig overvægt i Kina, herunder internet- og forbrugsaktier. Omvendt er fonden undervægtet i Indien, hvor aktierne på den korte bane ser noget dyre ud. IT-sektoren er tættere på en bund efter en hård periode med store lagre hos kunderne og en svag efterspørgsel.

Aftagende rentestigninger kan give et comeback til vækstaktier. Dog fokuserer vi på solide vækstaktier med en rimelig prisfastsættelse. Mere strukturelt ser vi positivt på indiske og indonesiske banker, der kan levere høje vækstrater mange år frem. 

 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3
Baseret på 5 anmeldelser

Mest læste artikler