Vacciner kan styrke ligevægt- og valueaktier
05. jan. 2021 kl. 10:40
2601 visninger

Vacciner kan styrke ligevægt- og valueaktier

Hvis den økonomiske optur fortsætter efter de nye nedlukninger, kan indtjeningen styrkes i fortsat billige ligevægt- og valueaktier.

Vi var vidne til en stærk afslutning på 2020, hvor globale aktier var blandt de store vindere med en stigning på næsten 10 %. Stigningerne kom til trods for en opblussen i COVID-19 og nye nedlukninger på tværs af landegrænser.  Investorerne bevarede dog optimismen og var således villige til at se igennem det.

Udrulning af vacciner

Årsagen var nyheder om effektive vacciner fra flere forskellige medicinalvirksomheder. Både Pfizer-BioNTech, Moderna og senest AstraZeneca-Oxford er kommet med deres bud på en vaccine. Herudover har Kina og Rusland udviklet hver deres vaccine. Efter lynhurtige godkendelser fra diverse sundhedsmyndigheder er udrulningen af vaccinationsprogrammer for alvor startet, og med en forventning om en succesfuld udrulning har investorerne fokus på en snarlig tilbagevenden til en mere normal verden.

Genåbning kan skifte fra digital til fysisk verden

Af ovenstående grunde har både value og small cap klaret sig godt. Som nævnt i tidligere kvartalskommentarer har mange mindre og mellemstore valueaktier i øjeblikket en cyklisk profil, og et øget genåbningshåb er til deres fordel. Genåbningen er et skifte fra en digital tilbage til en fysisk verden, og mange cykliske valueaktier inden for eksempelvis luftfart, detail og biler får størstedelen af deres omsætning og indtjening fra netop den fysiske verden. 

I USA har vi fået valgt Joe Biden til præsident og vedtaget en forlængelse af diverse hjælpepakker. Det har også været understøttende for valueaktier. 

Fortsat potentiale

Til trods for en pæn merperformance i vores ligevægts- & valuestrategi over de seneste måneder er der fortsat et stort potentiale. For det første har strategien haft det meget svært siden 2016, og vores aktier er fortsat meget billige i forhold til markedet. For det andet ser vi store muligheder for, at indtjeningen i vores aktier kan forbedres væsentligt herfra, såfremt den økonomiske optur fortsætter efter de kommende måneders nye nedlukninger. 

"Aktierne er fortsat meget billige i forhold til markedet"

Husk igen på, at vores aktier er mere cykliske, så derfor ser vi også typisk en større indtjeningsforbedring, når økonomien er i bedring. Desuden forventer vi, at der er endnu mere fiskal hjælp på vej på globalt plan, hvilket vil være yderligere vand på møllen for mindre og mellemstore valueaktier. Vi har således både et stærkt fundament (en billig værdiansættelse) og en katalysator (fiskale stimuli/vaccine/genåbning), som kan drive strategien frem.

Den store risikofaktor er coronaen

Den væsentligste risiko for den kommende tid er en større genopblusning af COVID-19 og dermed en mere omfattende og længere nedlukning end forventet. Sandsynligheden for dette er stigende med den mere smitsomme variant af COVID-19 fra England, som nu er i omløb i Europa. Jo længere tid det tager, og mere omfattede det bliver, desto mere opslidende vil det være for investorernes optimisme og tro på en snarlig normalisering. Det vil angiveligt være hårdest for valueaktier. 

En anden midlertidig, men ikke ligegyldig risiko er af mere teknisk karakter. I øjeblikket er alle investorer positive og fuldt investerede, og typisk er det et kontrært signal om, at en korrektion står for døren. Udsigten til mere fiskal hjælp samt ringe alternativer vil dog formentlig betyde, at enhver korrektion er at betragte som en købsmulighed.

 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2,8
Baseret på 25 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig