16. apr. 2021 kl. 13:32
2842 visninger

Virk. obligationer: Hvad betyder genåbningen?

I takt med at restriktionerne bliver gradvist ophævet, forventer vi at se en markant bedring af konjunkturerne og følgelig en kraftig økonomisk opblomstring i det kommende kvartal.

Husholdningernes pengepung bugner efter flere måneders nedlukning, og når virksomhederne mærker stigende efterspørgsel, skal der ansættes nye medarbejdere og investeres. Vi forventer derfor en kraftig genoprettelse af økonomierne rundt om i verden. 

Samtidig er en række finanspolitiske hjælpepakker sat i omløb, mens centralbankerne indtil videre har vendt det blinde øje til de seneste måneders tiltagende inflationspres. Særligt sidstnævnte kan true den ellers gode stemning på de finansielle markeder, såfremt inflationspresset fører til global renteuro. Men genopretningen i USA og Europa sker ikke i samme hastighed.  

USA: Restriktioner rulles tilbage

I USA er man allerede i gang med at rulle restriktionerne tilbage, og amerikansk økonomi er i fremgang. Arbejdsmarkedet har oplevet markant bedring, og der er mere i vente senere på foråret og henover sommeren. Oveni dette har Kongressen vedtaget en gigantisk hjælpepakke blandt andet i form af forhøjet understøttelse til de arbejdsløse amerikanere. På samme tid melder de amerikanske virksomheder om øget prispres, og inflationsforventningerne er taget kraftigt til.

Samme udvikling ser vi ikke helt i Europa. Her halter det med at få udrullet vaccinerne i samme tempo, som vi har set det både i USA og Storbritannien, samtidig med at et højt smittetryk blot har forlænget restriktionerne. Derfor forventer vi heller ikke, at renterne stiger lige så hurtigt i Europa, som vi har set det i USA. 

Investment Grade-virksomhedsobligationer

Kreditspændet på de bedst ratede europæiske virksomhedsobligationer (IG) er henover seneste kvartal indsnævret en anelse. Centralbankernes hurtige ageren kombineret med politikernes velvilje til at støtte op med økonomiske hjælpepakker har stabiliseret markedet, og virksomhederne har udnyttet det positive klima til at genoptage udstedelsen af nye virksomhedsobligationer.

Vi forventer yderligere indsnævring af kreditspændet, om end timingen er usikker. Forsyninger af vacciner til Europa har været præget af forsinkelser, og med risiko for at der er færre vacciner at vælge imellem, er der udsigt til, at den økonomiske genopretning forsinkes. Til gengæld er Den Europæiske Centralbanks opkøbsprogram blevet intensiveret, hvilket er positivt for kreditspændene.  

High Yield-virksomhedsobligationer

Kreditspændet på de lavest ratede europæiske virksomhedsobligationer (High Yield) har været positivt understøttet og er indsnævret ganske pænt henover seneste kvartal. De store hjælpepakker og udsigten til en genåbning af økonomierne har reduceret forventningerne til konkursraterne.

Vi forventer, at kreditspændet for High Yield-virksomhedsobligationer fortsat vil være positivt understøttet med yderligere indsnævring i det kommende kvartal. 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2,5
Baseret på 12 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig