13. apr. 2023 kl. 15:11
2432 visninger

Genåbning af Kina gav Sydinvest Fjernøsten en stærk start på året

De kinesiske aktier nød godt af den positive stemning i kølvandet på Kinas genåbning efter Covid-19, men måtte i løbet af kvartalet aflevere nogle af kursstigningerne tilbage.

Efter et hårdt 2022 var der stor usikkerhed om, hvordan investorerne ville positionere sig ind i 2023. Ville man fokusere på frygten for global recession eller på forhåbningen om enden på rentestigningerne i USA? I januar startede vi ud med at fokusere på sidstnævnte, og det satte gang i en positiv aktiemarkedsstemning med stigninger på de fleste markeder.

Udover den hårde Covid-19-kurs bød 2022 også på hård regulering af de store internetselskaber i Kina. Vi har nu at se lidt opblødning på den front. Mest interessant er det dog, at Alibaba og JD.com i marts kom med meget positive meldinger om opsplitning af virksomhederne i fokuserede divisioner, som eventuelt kan børsnoteres selvstændigt. Dette viser, at selskaberne har skærpet opmærksomheden på at skabe værdi for aktionærerne. De kinesiske aktier måtte dog efter januar aflevere nogle af kursstigningerne tilbage.

"De kinesiske aktier måtte efter januar aflevere nogle af kursstigningerne tilbage."
"For at stimulere udlånsvæksten har Kina valgt at sænke reservekravet til bankerne."

Kina mod Vesten

I Vesten rasler sanktionssablen fortsat, hvor kineserne hindres adgang til de mest avancerede mikrochips. Samtidig vil Vesten også via tilskudsordninger favorisere egne industrier inden for den grønne omstilling på Kinas bekostning. Kina sætter omvendt fuld fart på at opbygge kapaciteten til selv at kunne producere avanceret teknologi, hvilket giver investeringsmuligheder for os.

Kvartalet bød på opsigtsvækkende bankredninger i USA og Schweiz, men vi ser ikke umiddelbart tegn på, at dette skulle udspille sig Fjernøsten. Faktisk har Kina valgt at sænke reservekravet til bankerne for at stimulere udlånsvæksten.

Uro på det indiske marked

Det indiske marked var afkastmæssigt i front i 2022 og har derfor set en korrektion i år pga. den store værdiansættelsesforskel i forhold til resten af regionen. De indiske aktier blev samtidig presset af, at en af de største indiske konglomerater, som ledes af verdens tidligere tredjerigeste mand, har været centrum for en af de største skandaler i Indien i mange år. Et amerikansk analysehus har fremført en lang række svindelanklager og sat spørgsmålstegn ved gældsniveauerne. Vi havde fravalgt selskaberne i lang tid pga. rygter om, at storaktionærerne styrede aktiekursen.

Forventeligt opsving i Kina

Sydinvest Fjernøsten er overvægtet Kina, som vil opleve et opsving uanset den globale vækstnedgang. Vi har fokus på de forbrugsdrevne sektorer i landet. Selvom den kinesiske forbruger stadig holder på pengene, så kan stemningen vende til det bedre i takt med, at boligmarkedet stabiliserer sig. Overordnet ser vi et solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023 godt hjulpet på vej af genåbning, stimuli, stabilisering af boligmarkedet og en lidt mere imødekommende retorik over for USA. 

"Vi ser et solidt potentiale for kinesiske aktier i 2023"

Indien det mest interessante marked i Fjernøsten

Efter sidste års stærke aktiemarked i Indien har vi i år været undervægtet i landet. Nu er de indiske aktier imidlertid faldet så meget siden toppen i december, at vi har øget vores position sidst på måneden. På den lange bane er Indien et af de mest interessante markeder i Fjernøsten, så den mere rimelige værdiansættelse gør os mere konstruktive.

Aktuelle temaer

Vi har reduceret inden for temaet ‘Grøn omstilling’ i Kina, fordi både USA og EU forsøger at fremme egne selskaber bl.a. via tilskudsordninger. Til gengæld har vi påbegyndt opbygningen af et tema omkring ‘Cyber security’ med købet af to selskaber i Kina. 

Forventninger til den kommende periode

Fjernøsten vil i 2023 få et endnu større vækstforspring end Vesten. Dette giver et rygstød til fjernøstlige aktier. Mens vi i Vesten strammer op på pengepolitikken, kan eksempelvis Kina modsat lempe.

Det bliver altafgørende for aktiemarkedet, hvordan Fed håndterer den høje inflation. Fed’s rentestigninger klinger snart af, og i så fald vil risikoappetitten stige, medmindre vi går mod en større recession. Emerging Markets er som aktivklasse tidligt cyklisk og genvinder derfor typisk hurtigt terræn efter en recession eller aktiekrise. Usikkerheden er dog større end normalt, når vi skal vurdere udsigterne for Fjernøsten. Vores hovedscenarie er, at Kinas genåbning sætter gang i Asiens vækstmotor. En betydelig risikofaktor er det kinesiske ejendomsmarked. Store prisfald på boliger kan udløse en bankkrise, men regeringen er meget fokuseret på udfordringen.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3
Baseret på 7 anmeldelser