De amerikanske økonomiske nøgletal, der blev offentliggjort i marts, tegnede et overvejende positivt billede af økonomien. Senest var det ISM indekset for industrien, der var tilbage over 50 for første gang i halvandet år.
Den økonomiske vækst i 1. kvartal ser derfor ud til at blive solid og måske en lille smule højere end i 4. kvartal. Med en fornuftig økonomisk vækst er den amerikanske forbundsbank, Fed, ikke presset ud i rentenedsættelser, men kan gøre det når inflationen viser sig at være faldet nok. De fleste amerikanske inflationsmål, hvor energi og fødevarer ikke indgår, viser fortsat fald, men tallene for januar og februar giver også plads til rynkede øjenbryn, fordi de månedlige stigninger er i overkanten af det ønskede. Derudover er olieprisen nu på højeste niveau i fem måneder og kan fyre op under prisstigningerne.
Fed: Økonomien er stærk
Feds Powell talte i påsken, og her var signalet også forholdsvis klart, økonomien er stærk, og Fed har ikke travlt med at nedsætte styringsrenten. Fokus er på den del af mandatet der er langt fra målet – underforstået fokus er inflationen. På trods af de lidt hårde toner er der dog stadig meget, der tyder på nedsættelser i år fra Fed. Om den første kommer til juni eller efter sommerferien er vi knap så sikre på.
Mere plads til EM-centralbanker
Lavt ratede lande igen i spil
Efter en længere periode med et næsten lukket marked for Emerging Markets lavt ratede lande er der for alvor åbnet op igen. I februar så vi en USD-debut udstedelse fra Benin, som fra marts måned blev nyt EMBI GD benchmark land. Vi så også udstedelser fra blandt andet Kenya, Tyrkiet og Bahrain, som alle er High Yield lande. Der blev taget godt imod alle ny udstedelserne, og den øgede risikoappetit er positivt for de Emerging Markets lande, der har brug for løbende finansiering. Et godt eksempel er Kenya, hvor man for nyligt var bekymret for om de kunne refinansiere udløbet af deres juni 2024 USD-obligation. Kenya brugte ny udstedelsen til at tilbagekøbe en stor del af deres 2024 obligationer, og investorerne er derfor ikke længere bekymret for om Kenya kan klare den resterende betaling af denne.