10. apr. 2024 kl. 12:00
877 visninger

Inflationen tæt på normalen i de fleste Emerging Markets lande

Første rentenedsættelser fra ECB til juni bør efterhånden være forholdsvis sikker. Kommer Feds også der vil det give EM-centralbankerne endnu mere plads til at sænke renten.

De amerikanske økonomiske nøgletal, der blev offentliggjort i marts, tegnede et overvejende positivt billede af økonomien. Senest var det ISM indekset for industrien, der var tilbage over 50 for første gang i halvandet år.

Den økonomiske vækst i 1. kvartal ser derfor ud til at blive solid og måske en lille smule højere end i 4. kvartal. Med en fornuftig økonomisk vækst er den amerikanske forbundsbank, Fed, ikke presset ud i rentenedsættelser, men kan gøre det når inflationen viser sig at være faldet nok. De fleste amerikanske inflationsmål, hvor energi og fødevarer ikke indgår, viser fortsat fald, men tallene for januar og februar giver også plads til rynkede øjenbryn, fordi de månedlige stigninger er i overkanten af det ønskede. Derudover er olieprisen nu på højeste niveau i fem måneder og kan fyre op under prisstigningerne.

Fed: Økonomien er stærk

Feds Powell talte i påsken, og her var signalet også forholdsvis klart, økonomien er stærk, og Fed har ikke travlt med at nedsætte styringsrenten. Fokus er på den del af mandatet der er langt fra målet – underforstået fokus er inflationen. På trods af de lidt hårde toner er der dog stadig meget, der tyder på nedsættelser i år fra Fed. Om den første kommer til juni eller efter sommerferien er vi knap så sikre på.

Mere plads til EM-centralbanker

Første rentenedsættelser fra ECB til juni bør efterhånden være forholdsvis sikker. Kommer Feds også der vil det give EM-centralbankerne endnu mere plads til at sænke renten. Når vi skriver endnu mere plads, er det fordi EM-centralbankerne selv har skabt sig en del plads ved at være først til at hæve. De fleste EM-centralbanker er allerede godt i gang med at nedsætte styringsrenten, og i marts kom den mexicanske centralbank med på vognen, da man indledte med en nedsættelse på 25bp til 11,00 %. Med en inflation på 4,4 % og styringsrente på 11,0 % er der rigeligt med plads og troværdighed til at sænke. En troværdighed der har betydet, at den mexicanske peso er på stærkeste niveau overfor dollaren siden slutningen af 2015.
At EM-centralbankerne var tidligere ude end Fed og ECB betyder, at inflationen for langt de fleste EM-lande er tæt på normalen igen. Der er undtagelser som f.eks. Tyrkiet og Argentina, men der har troværdig centralbank politik også været fraværende.

Lavt ratede lande igen i spil

Efter en længere periode med et næsten lukket marked for Emerging Markets lavt ratede lande er der for alvor åbnet op igen. I februar så vi en USD-debut udstedelse fra Benin, som fra marts måned blev nyt EMBI GD benchmark land. Vi så også udstedelser fra blandt andet Kenya, Tyrkiet og Bahrain, som alle er High Yield lande. Der blev taget godt imod alle ny udstedelserne, og den øgede risikoappetit er positivt for de Emerging Markets lande, der har brug for løbende finansiering. Et godt eksempel er Kenya, hvor man for nyligt var bekymret for om de kunne refinansiere udløbet af deres juni 2024 USD-obligation. Kenya brugte ny udstedelsen til at tilbagekøbe en stor del af deres 2024 obligationer, og investorerne er derfor ikke længere bekymret for om Kenya kan klare den resterende betaling af denne.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,3
Baseret på 3 anmeldelser

Mest læste artikler