Efter at Fjernøstlige aktier egentlig kom godt fra start i juli måned, skiftede stemning allerede i august, hvor de kinesiske nøgletal skuffede. Eksporten svigter, landet oplever deflation, boligmarkedet er i knæ, udlånsvæksten skuffer og ungdomsarbejdsløsheden er høj. Derudover steg de 30-årige amerikanske renter næsten et halvt procentpoint i september, og dette betød modvind for regionens aktier.
Som modsvar til den svage økonomiske udvikling i Kina har landet derfor gennemført forskellige tiltag for at støtte boligmarkedet og den brede økonomi. Kina har i august også offentliggjort forskellige tiltag for at understøtte aktiemarkedet ved bl.a. at reducere omkostningerne ved aktiehandel.
Indien er det naturlige sted at flytte pengene til, når usikkerheden er stor i Kina. De indiske aktier ramte derfor det højeste niveau nogensinde, efter at MSCI Indien steg ca. 6 % hen over kvartalet (målt i danske kroner). Landets positive udsigter på den lange bane er intakte, for Indien er karakteriseret ved en ung befolkningssammensætning, urbanisering og muligheden for at erobre noget af den produktion, som Kina indtil nu har udført for vestlige virksomheder.
Vækstforspring til Fjernøsten
Kina vil sætte tonen for hele Fjernøsten. Vi er opmærksomme på, at Kina kan have et betydeligt rebound-potentiale, hvis økonomien vender rundt, og i denne sammenhæng har vi øjnene rettet mod boligmarkedet. De kinesiske forbrugere har hovedparten af formuen bundet i deres boliger, så forbrugslysten hænger uløseligt sammen med tilliden til boligmarkedet.
Overordnet set er økonomierne i Fjernøsten i langt bedre forfatning end i Vesten. Vækstforspringet er markant. Mens vi i Vesten strammer op på pengepolitikken, kan eksempelvis Kina modsat lempe.
Vi har for nyligt fået enkelte positive nøgletal fra Kina, hvor industriproduktionen i august var bedre end ventet, og efter kvartalsskiftet kom det frem, at PMI for industrisektoren steg til 50,2 i september. Et PMI tal over 50 viser således den første fremgang i 6 måneder. Faktisk er huspriserne også steget en smule i september efter 4 måneders prisfald.
Hvordan vil Fed håndterer inflationen?
Det bliver altafgørende for aktiemarkedet, hvordan den amerikanske centralbank håndterer den høje inflation. På det seneste har vi set en stigende bekymring for, at renteniveauet vil forblive højt over en længere periode, og dette betyder modvind for risikofyldte aktiver, herunder fjernøstlige aktier.
I Sydinvest Fjernøsten har vi et generelt fokus på vækstaktier, og hvad de angår, så betyder den stigende risiko for en forlænget periode med høje renter, at vækstaktierne kan blive presset ift. de mindre risikable aktier. Vi har derfor ekstra fokus på at skabe en vis balance i porteføljen.
Vi har eksempelvis købt aktier i et olieselskab i september, da netop en markant olieprisstigning vil gavne olieaktierne, mens vækstaktierne omvendt kan komme i modvind pga. risikoen for inflationspres og dermed en længere periode med høje renter.
Vi har reduceret inden for temaet ‘Grøn omstilling’ i Korea via salg af Samsung SDI og LG Chem pga. stigende konkurrence fra kinesiske producenter af batterier til elbiler. Vi har stadig nogen eksponering tilbage inden for den grønne omstilling, og herudover har vi aktuelt fokus på følgende investeringstemaer: Eksplosiv stigning i behovet for datakraft, Effektivisering af statskontrollerede kinesiske selskaber, Finanssektoren i Indien og Indonesien og Stabilisering blandt kinesiske internetaktier.