Er energikrisen lagt på køl?
Europas gas- og elpriser er faldet betydeligt siden sensommeren, men flere forhold kan risikere at få energikrisen til at blusse op igen.
1083 visningerEnergikrisen i Europa var på alles læber i august 2022, hvor priserne på gas og el nåede sit klimaks og skabte dybe panderynker hos danske energikunder.
Efter en mild vinter med faldende priser virker energimarkederne til at vende tilbage til normale forhold, men det er ikke tilfældet, advarer Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.
“Selvom EU har været god til at lave nye forsyningsaftaler, og flere lande arbejder med at få etableret ny energiinfrastruktur, fx til flydende naturgas, vurderer jeg, at de relativt høje energipriser vil være et tilbagevendende problem, i hvert fald et par år frem i tiden,” siger han.
Kim Blindbæk har kortlagt tre scenarier for, hvor prisen på energi kan bevæge sig hen.
Mere normale tilstande
“Frem mod den kommende vinter skal EU have genopfyldt unionens gaslagre til 90-100 pct. af kapaciteten. Det ser p.t. lovende ud, da lagrene efter en mild vinter er mere end halvt fyldte. Fortsætter genopfyldningen, og får vi en fornuftig sommer, vil vi forhåbentlig kunne holde priserne nede.”
Hedebølger, tørke og vindstille vejr
“Sommeren 2022 bød på varmt vejr og tørke i store dele af Europa, hvilket begrænsede strømproduktionen i bl.a. Frankrig og Norge. Et lavere udbud af el resulterer i højere priser. Skrækcenariet er en sommer med hedebølger, tørke og vindstille vejr - efterfulgt af en isvinter.”
Konflikten med Rusland eskalerer
“Den russiske invasion af Ukraine blev mødt med tunge sanktioner fra vestlig side, men eksporten af russisk gas er endnu ikke omfattet. Det kan ændre sig, hvis forholdet mellem parterne forværres. Rusland kan også vælge at holde gassen tilbage. Begge dele kan skabe et nyt energichok, særligt i Sydeuropa.”