Hongkong: Forskellighedernes by

Hongkong: Forskellighedernes by

Flere og flere danskere har fået øjnene op for investeringer i Emerging Markets. Især udviklingen i de fjernøstlige lande er kommet på investorernes radar, og her har adgangen til kinesiske investeringer via Hongkong været vigtig.

Hongkong er som en mosaik af forskellige indtryk, farver, tidsaldre og kulturer. I det pulserende hjerte af byen – omgivet af de ultramoderne glasfacader og store handelscentre – er kontrasterne tydelige. Mellem skyskrabere, designerbutikker og engelsksprogede finansfolk brænder den traditionelle kinesiske kultur overalt igennem i form af enten buddhistiske templer, der er gemt væk i de små smøger, eller kinesiske gadehandlere, der sælger alle former for kinesiske specialiteter.

Over gadeniveau udstiller skyskrabernes panoramaudsigt over Victoria-havnen mødet mellem de små traditionelle kinesiske junker og verdens største internationale fragtskibe. Hongkong er byen, hvor kulturerne hver dag støder sammen, og hvor historien møder morgendagens teknologi.

Investeringsmagnet

Indtil 1997 var Hongkong en britisk kronkoloni, hvorefter Hongkong igen blev underlagt Kinas kontrol, dog på den betingelse, at byen var sikret demokratiske valg og rettigheder 50 år frem i tiden. Hongkongs tidligere fokus på Vesten har gjort det naturligt, at investeringsforeninger og private investorer fra hele verden har set store muligheder i Hongkong. Bystaten har fx i en lang årrække fungeret som transitland for varer fremstillet i Kina. Samtidig var Hongkongs aktiemarked, Hang Seng, i mange år åbent for verdens investorer, mens Kina var lukket land.

For udlændinge var der tidligere kun meget begrænset adgang til Kinas lokale aktiemarkeder i Shenzhen eller Shanghai, og derfor er mange kinesiske selskaber både børsnoteret i Kina og i Hongkong. Af den grund skelner man mellem aktier noteret i Kina (A-aktier) og i Hongkong (H-aktier). Hvis man ville investere i kinesiske aktier, var det altså nødvendigt at se mod Hongkong, hvilket virkede som en magnet på mange investorer og afspejlede sig i udviklingen af Hang Seng-indekset.

Store omvæltninger

Hongkong er i dag stadig en af de rigeste og mest veluddannede regioner i verden. Regionen er samtidig et samlingspunkt for mange aktieselskabers hovedsæder i Asien. Bruttonationalproduktet pr. indbygger er faktisk højere end i Japan og flere europæiske lande (ifølge Verdensbankens tal fra 2020), selvom der også er stor forskel på rig og fattig.

Overgangen til kinesisk styre har dog resulteret i store ændringer de senere år, og uenighederne mellem dele af befolkningen og det pro-kinesiske styre har resulteret i store konflikter, demonstrationer og hårde svar fra politistyrkerne. Samtidig er styret nu begyndt at gå efter den kritiske presse. Her har USA og flere lande i EU meldt klart ud, at befolkningen i Hongkong har rettigheder, der bør respekteres, mens Kina holder på, at det er et internt anliggende.

Uro om Evergrande

Et for mange hidtil ukendt kinesisk selskab har skabt røre på finansmarkederne. Den næststørste kinesiske ejendomsudvikler Evergrande står på kanten af en betalingsstandsning.
Evergrande har i dag en gæld på mere end 1.900 mia. kr.
På redaktionstidspunktet er selskabets fremtid og konsekvenserne for markederne stadig usikre. Læs mere på sydinvest.dk/evergrande

Større handel i lokale Kinesiske aktier

Kina har de senere år lettet adgangen for udenlandske investorer, som nu også kan investere i de lokale kinesiske aktier noteret på børserne i Shanghai og Shenzhen. Blandt andet valgte den verdensomspændende udbyder af investeringsindeks, MSCI, i 2018 og 2019 at inkludere en stadigt større del af de lokale A-aktier i sine Emerging Markets-indeks.

Det har dog ikke betydet, at aktiviteten i Hongkong er dalet. Kineserne på fastlandet har nemlig endelig fået adgang til at købe Hongkong-aktier, og det gør de i stor stil. 

Over de senere år er Sydinvest Fjernøstens andel af A-aktier fx steget til ca. 8 %, mens aktier noteret på børsen i Hongkong stadig udgør langt hovedparten.

Mulighedernes by

Britiske og kinesiske handelsmænd fra alle sociale lag er gennem tiden strømmet til Hongkong med drømmen om hurtig profit og store selskaber. Det har skabt en driftig bykultur, hvor der er klart fokus på indtjening og fremdrift; men hvor den traditionelle kinesiske kultur samtidig kommer til udtryk overalt i bybilledet.

Hongkong står stadig som mulighedernes by, men nu med et tydeligere kinesisk aftryk. Hvordan fremtiden ser ud for byen, bliver interessant at følge. Men ét er sikkert: Hongkong vil stadig være aktieinvestorernes hoveddør til det store kinesiske aktiemarked fremover.

Investeringer i Sydinvest Fjernøsten

Sydinvest Fjernøsten har p.t. 39 % af fondens investeringer i Kina og Hongkong.

Teamet bag fonden med Bjarne Gier i front har over de seneste 3 år præsteret et afkast på 50,8 %. Det er 19,0 %-point bedre end sammenligningsindekset (pr. 1.9.2021).

Læs mere om Sydinvest Fjernøsten på sydinvest.dk/fjernoesten

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3
Baseret på 4 anmeldelser